Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

marax

Tak Często sie szczepi ?  ja poszłam po 8 tyg chyba dopiero jakoś nam zeszło . Pisało 3-4 miesiąc wiec jakoś na koniec 4 sie wybraliśmy . Chyba to jest możliwość a nie ze tak jest jakoś najlepiej .

Kasia

Marax, ja Michała szczepilam co 6 tygodni.
Maję troszkę inaczej szczepie, bo mi sie szczepionki rozjechały, a to zrezygnowałam z rotarixu na rzecz rotatequ i przy pierwszym 5w1 nie miałam szczepionki na Rota. Potem był problem z dostepnoscia 5w1 wiec na kolejnej wizycie tylko rotateq był. Ostatni rotateq znowu tez był roli bo nie chciałam czekac do stycznia na 5w1 bo bym sie mogła w 6mieduacach nie wyrobić, wiec 2i trzecia dawka tota miały chyba 4-5 tygodni odstępu i własnie wtedy mi lekarka i pielęgniarka powiedziały ze te 6 tygodni to nie jest mus.

Natomiast jak dziecko jedt zdrowe to lepiej szczepic co 6 tygodni i nie wydłużać przerwy, bo potem choroba i odstęp jeszcze sie bez sensu wydłuża.

mobka

Aaaa okazało się, że ostatnią dawkę 5w1 przegapiłam. I teraz nie wiem co szczepić w środę. Pewnie to 5w1,ale nie wiem czy do tego 2 dawka ospy,  czy meningokoki.

kotabma

mobka ja tez jeszcze nie zaszczepilam 5 w1 ;) i nie wiem kiedy to zrobię. Chce szczepic na ospe bo Marta nie zarazila sie od M ale ona jeszcze kaszle wiec musze odczekac
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tiliam

Priorix czy priorix tetra?

Ta druga jest dodatkowo przeciwko ospie wietrznej.
Czym szczepilłyście?

Na stronie o szczepieniach jest info ze priorix tetra jest niedostępna obecnie
http://szczepienia.pzh.gov.pl/main.php?p=3&to=szczepionka&id=27&sz=337

Ale na stronach mojej przychodzni widnieje jako dostępna w cenniku.
  :hmm:

justynaaaa2

priorix a ospę osobno varilixem 2 dawki

mobka

zosia2007

mam pytanie odnoście szczepień w pierwszej dobie wzw

"u mnie" w szpitalu szczepią euvaxem - P był nim szczepiony w dwóch dawkach, trzecią miał hepavax. Ponoć ten hepavax bezpieczniejszy, Teraz czytam, że jest jeszcze engerix. Czym szczepić? Czym wasze maluchy były szczepione, bo ja juz zgłupiałam

justynaaaa2

w pierwszej dobie euvaxem a potem już 6w1

zosia2007

dzieki justa
no ja chcę szczepić 5w1 i dodatkowo wzw
a ten engerix to to samo co 6w1?

będę dzis u pediatry P to może mi trochę rozjaśni

magdalinska

Szymek - w szpitalu hepavax, Kubus euvax

justynaaaa2

nie 6w1 to chyba infanrix się nazywa :hmm:

nionczka

mobka

Moi obaj w szpitalu euvaxem, później engerix. Choć nie wiem, czy Szymon drugiej dawki jeszcze innej nie dostał. Nie pamiętam.

kotabma

ja szczrpilam engerixem, do szpitala bralam swoj

tiliam

W szpitalu engerix - na madalinskiego jest on dodatkowo płatny - ja płaciłam ok temu 50 zł.

Justa, Zosi chyba chodziło, czy engerix i 6w 1 są z tej samej "grupy" - to tak, to ta sama "grupa" nawet nazwy maja podobne ;)

zosia2007

Pediatra moje P też mi dzis poleciła, żebym kupiła sobie engerix

zosia2007

tiliam dopytałam tez  to, i tak, enegerix wchodzi w skład infanrixu (6w1)

tiliam

Potrzebuje rady
Za 3 tyg (mały bedzie miał 13,5 mcy) idIemy na szczepionkę na odre,świnkę, różyczkę.

Chciałam po roku zaszczepić go na ospę. Czy szczepić go no teraz - czy lepiej najpierw tym priorixem a potem po jakimś czasie dopiero na ospę? Czy ta ospa teraz nie osłabi mu za bardzo organizmu?

Kasia

Tiliam, ja nie szczepie kilkoma szczepionkami na raz, staram sie unikać jeżeli moge, bo np. 5w1 musiałam łączyć z wzwb jeszcze rotarixem (chociaż z rotarixem ładnie mi sie rozjechały i szczepilam osobno). Nie dokladalam pneumokowow itd.

Szczepic mozna kilkoma, natomiast ja wole zmniejszać ryzyko reakcji poszxzepiennych, chociaż ani Michał ani Maja w ogóle nie maja reakcji po szczepieniach.

justynaaaa2

tilliam obie się żywe, więc chyba jednocześnie ci nie zaszczepią
dr pewnie będzie zalecała priorix w pierwszej kolejności  :hmm:
a rezerwowałaś sobie ten priorix wcześniej? bo chyba nie zawsze mają, zazwyczaj dostają mmr z sanepidu - tak mi coś mówiły w zabiegowym, mi odłożyły bo akurat miały chyba ze 3 miesiące wcześniej
a jak poślesz małego do żłobka to ospę będziesz mieć za darmo ;) tylko musisz mieć zaświadczenie, że żłobkowy
z drugiej strony teraz wszędzie ospa panuje, u A. w żłobku też chłopczyk miał, więc ryzyko zarażenie większe  :hmm:

tiliam

Ale ja niie chcialam szczepic na raz, tylko ospę teraz a priorixem np za 3 tyg.
Ale wstrzymam sie i najpierw ten priorix załatwię.

Justynaaa
Dzięki za info, nie wiedziałam ze trzeba rezerwować. Dzwoniłam do nich, na styczeń nie ma żadnych szczepionek ponoc, na luty beda robic niedługo zamowienie. Mam zadzwonić tydzien przed wizyta i zapytać co i ile fundusz dał.
Kurde, nie kumam - to moze nie byc zaszczepiony, bo nie bedzie szczepionki? Bo fundusz za mało da?

justynaaaa2

ja jak byłam we wrześniu na jakiejś wizycie to ustaliłam z dr plan szczepień na przyszłość, bo A. ze względu na te ciągłe choroby miał zaległe szczepienia i trzeba było zacząć to w końcu nadrabiać, wiedziałam że chcę szczepić priorixem w grudniu przed samymi świętami (bo miałam 2 tyg, urlopu), więc poszłam do zabiegowego zapytać ile wcześniej mam zadzwonić żeby mieć pewność, że szczepionka będzie a one mi mówią, że właśnie dostały 5 szt. priorixu i mi jedną odłożą, bo może być tak, że do grudnia już nic nie dostaną a to co mają zużyją i w grudniu jak byłam to mówią, że dobrze że miał odłożoną, bo nie było ostatnio dostaw
mmr chyba normalnie mają na stanie no chyba że im się skończy, ale ona chyba standardowo w każdej dostawie przychodzi :hmm:

wrobelek0403

Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve