Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

konwalia

Mamy priorix za sobą, za tydzień czekają nas kontrolne próby wątrobowe

Kasia

Co to priorix i po co próby wątrobowe?

konwalia

To mmr. A próby robimy, bo na szczepienie ostatnie jak i zastrzyki z antybiotykiem reagowała powiększeniem wątroby i podwyższonymi próbami
Jakby było ok, to w lipcu ospa

Kasia

zosia2007

marax byłam we wtorek na bilansie P i jeszcze raz pytałam o tą szczepieonkę.
szczepią martwą polio w iniekcji, poza tym pediatra powiedziała, że tą szczepionkę można normlanie kupić na receptę więc nawet jak dziecko nie ma wskazań, żeby dostac ja za damo matka może kupić i podać zamiast tej do picia/zywej.

Co do mening typ B to u nas w przychodni najwcześniej koło lipca będą coś wiecej wiedziać na ten temat ale z tego co sie orientują to wejdzie w  kalendarz szczepiem jako rekomendowana od następnego roku

marax

Cytat: zosia2007 w 22 Maj 2014, 20:59:23
marax byłam we wtorek na bilansie P i jeszcze raz pytałam o tą szczepieonkę.
szczepią martwą polio w iniekcji, poza tym pediatra powiedziała, że tą szczepionkę można normlanie kupić na receptę więc nawet jak dziecko nie ma wskazań, żeby dostac ja za damo matka może kupić i podać zamiast tej do picia/zywej.

Co do mening typ B to u nas w przychodni najwcześniej koło lipca będą coś wiecej wiedziać na ten temat ale z tego co sie orientują to wejdzie w  kalendarz szczepiem jako rekomendowana od następnego roku
lekarka nie ma racji żeby tak zrobić trzeba zmienić kalendarz szczepień. Lekarz ma obowiązek postępować zgodnie z kalendarzem szczepień chyba że dostanie inne zalecenie na piśmie z sanepidu. Coś dzieje się z żywą szczepionką i jest na rynku niedostępna więc sanepid nakazał szczepić IPV. To sanepid przesyła do przychodni szczepionki więc szczepią tym co mają. Nie jest zgodne z prawem szczepienie inna szczepioną poza wskazaniami w kalendarzu szczepień tylko na podstawie życzenia rodziców.

zosia2007

Nie wiem jak to działa ale moja pediatra powiedziała ze teraz już sie nie szczepi ta żywa, ze to staroć. Mazowieckie ma inne rekomendacje z sanepidu? Ona pracuje jeszcze w jednej przychodni i tam tez szczepią martwa.
To sie totalnie roZmija z tym co piszesz. Ja nie wiem, może faktycznie maja inne rekomendacje z sanepidu

Kasia

Na pewno woficjnym kalendarzu szczepień na 2014 rok jest ta zywa wpisana. Wrzucalam tutaj linka do monitora.

Natomiast u mnie w przychodni tez wielkie oczy zrobili na zywa bo tez tylko zabita szczepią. Takie szczepionki im sanepid przysyła.

marax

Afera trwa od kilku miesięcy z ta szczepionka. Lekarze zwracali sie wielokrotnie z prośba o zmianę rekomendacji i dopuszczenie IPV. Sanepid nie chce zając oficjalnego stanowiska wsiąść na siebie konsekwencje epidemiologiczne szczepień IPV. Poprostu przesyłaj IPV i nie odpowiadają na listy ......

Kasia

marax, no własnie a jak to jest naprawdę z tą szczepionką
Natknąłam się kilkukrotnie na opracowania, w których było napisane, że ta ostatnia dawka z OPV jest skuteczniejsza niż IPV i dlatego lepiej szczepić OPV.

jestynka

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

konwalia

Jest skuteczniejsza, ale zalecana powinna być tylko w rejonach o wysokiej zapadalności. PL takiej nie ma, a powikłań jest więcej, wiec lepiej podawać ipv

marax

Cytat: konwalia w 23 Maj 2014, 10:13:49
Jest skuteczniejsza, ale zalecana powinna być tylko w rejonach o wysokiej zapadalności. PL takiej nie ma, a powikłań jest więcej, wiec lepiej podawać ipv
sprawa jest dyskusyjna bo pojawiają się dzikie szczepy własnie po szczepionkowe w Azji i stąd u nas OPV.

mobka

Konwalia, wiesz coś na temat braku priorixu na polskim rynku? Ponoć firma się wycofała.

mobka

No właśnie pediatra powiedziała, że wycofali się z rynku, pytałam w aptece, pani powiedziała, że można by do glaxo zadzwonić, ale oni do 16 pracują, a ja po 17 byłam.

konwalia

Priorix schodzi partiami i jest go mało, mieli zmieniać producenta.
Ja w zeszłym tygodniu szczepilam priorixem i był dostępny. Choć u mnie w przychodni mają zwyczaj młodszym dawać priorix a starszym mmrII.

Dodany tekst: 29 Maj 2014, 18:30:39

Jutro wam zadzwonię do gsk i się dowiem jakie jest aktualne stanowisko, na koniec roku też była przerwa

malybob

Ja też miałam problem z dostępnością Priorixu już parę miesięcy temu. W aptekach/hurtowniach nie było. Natomiast we wszelkich prywatnych placówkach (LuxMed, Damian itp) były na stanie.

konwalia

W czerwcu ma być znowu dostępny, w pon dostane dokładne info z gsk

mobka

A to luz, bo mój oczywiście znowu chory :D

elve

Kasia

Fajnie napisane :)

Co do polio i krztusca i chyba jeszcze czegoś. Michał dzisiaj zaszczepiony, szczepionki martwe, niestety dwa kucia. Żywych w przychodni nie mieli.

errata

tak przy okazji czegoś innego znalazłam
http://portal.bioslone.pl/zanim_pozwolisz_zaszczepic_dziecko

nie powiem, trochę posłuchałam tej części drugiej i chyba trochę takie tłumaczenie kupuje ;D
Ale jednak szczepię ;)

justynaaaa2

nie zgłębiłam tematu, bo szczerze mówiąc jakoś mi się nie chce  :blush: czym lepiej szczepić na odrę/świnkę/różyczkę? dobrze kojarzę, że są różne? :hmm:

Angie

justynaaaa2 ten priorix jest chyba lepszy

Moja Lena była zaszczepiona mmr 2 :(

Rozmawiałam ostatnio o szczepieniach z jej diabetologiem. Prof. jest także pediatrą.
Powiedziała, że jest jak najbardziej za szczepieniami, ale jednocześnie ma duże wątpliwości odnośnie szczepionki mmr
a zachorowalności na cukrzycę... Powiedziała, że mam rozważyć kiedyś podanie Lenie dawki przypominającej.

justynaaaa2

sputnik  :thumbup: i dzięki za info  :beer:
zadzwonię jutro do przychodni i zapytam czym u nas szczepią
na stronie w cenniku widzę, że mają i to i to, czy jeśli mają na stanie obie to można sobie wybrać? :hmm:

Dodany tekst: 15 Lip 2014, 00:21:29

Angie hmmm ciekawe  :hmm:
podpytam jeszcze w środę jak będę w instytucie matki i dziecka jakie jest ich zdanie
kurcze olałam zupełnie temat i się nie stresowałam a teraz zaczęłam czytać i zaczęłam się stresować  :crazy:
oczywiście zaszczepię, bo uważam, że to jedyna, słuszna droga, ale jak wcześniej szczepiłam bez większego namysłu i stresu, tak teraz po tym chorowaniu A. i szpitalu mam jakieś lęki ;D cały czas mam wrażenie, że w złym momencie był zaszczepiony na ospę, że gdyby nie ta szczepionka wtedy to nie skończyłoby się szpitalem, ale to już jakby rzecz nie do sprawdzenia, jednak teraz jakoś bardziej obawiam się skutków ubocznych