Szczepienia - dylematy rodzica...

Zaczęty przez twinnie77, 09 Wrz 2008, 14:35:54

Kasia

Cytat: marax w 09 Maj 2014, 16:36:37Kasia tak tez może być bo ponoć tej szczepionki brakuje i część polski jest szczepiona IPV. Mogą mieć więc rację ale dopytaj czy to ma być w iniekcji czy do picia. OPV ( żywa) jest do picia IPV - jest w iniekcji. On ma dostać w iniekcji.
no powiedziały że IPV zastrzyk i że nigdy OPV nie szczepiły i nawet nie słyszały aby OPV było w kalendarzu szczepień :)

no dobra, pójdę za miesiąc to będe widziała co chca dać :D jak napitek to im podziękuję i opieprzę
jak zastrzyk to dobrze :D

marax

Cytat: Kasia w 09 Maj 2014, 15:41:51
no powiedziały że IPV zastrzyk i że nigdy OPV nie szczepiły i nawet nie słyszały aby OPV było w kalendarzu szczepień :)

no dobra, pójdę za miesiąc to będe widziała co chca dać :D jak napitek to im podziękuję i opieprzę
jak zastrzyk to dobrze :D

Boże strach się bać. OPV jest od lat w kalendarzu szczepien i nie wiem jakis sposobem nie szczepiły. Przez 2,3 miesiące nie było OPV to szczepiono IPV - ale to jest wbrew kalendarzowi.

zuzia

Cytat: marax w 09 Maj 2014, 16:36:37Kasia tak tez może być bo ponoć tej szczepionki brakuje i część polski jest szczepiona IPV. Mogą mieć więc rację ale dopytaj czy to ma być w iniekcji czy do picia. OPV ( żywa) jest do picia IPV - jest w iniekcji. On ma dostać w iniekcji.
ja się dopytałam - pani powiedziała, że na 100% zastrzyk.

marax

Cytat: zuzia w 09 Maj 2014, 15:47:01
ja się dopytałam - pani powiedziała, że na 100% zastrzyk.
6 latki  szczepi sie dwiema szczepionkami na raz
Błonica tężec krztusiec - zastrzyk
Polio - do picia
także trzeba się upewnić co panie mają na myśli mówiąc zastrzyk.

konwalia

Marax ja coraz częściej dochodzę do wniosku, ze szczepić powinny tylko specjalnie wydzielone i wyszkolone jednostki mające najlepiej na etacie immunologa.

marax

Cytat: konwalia w 09 Maj 2014, 15:52:16
Marax ja coraz częściej dochodzę do wniosku, ze szczepić powinny tylko specjalnie wydzielone i wyszkolone jednostki mające najlepiej na etacie immunologa.
tej specjalizacji nikt mi znany nie robi więc to nierealne. Nie znam żadnego immunologa.

Kasia

Cytat: marax w 09 Maj 2014, 15:44:57
Boże strach się bać. OPV jest od lat w kalendarzu szczepien i nie wiem jakis sposobem nie szczepiły. Przez 2,3 miesiące nie było OPV to szczepiono IPV - ale to jest wbrew kalendarzowi.
no troche dziwne ale z korzyścią dla mnie :)

i wiem, maja być dwa zatrzyki :)

goga

Cytat: marax w 09 Maj 2014, 16:51:02Polio - do picia

to ja piłam - bo pamietam :)

a P. miał wszystkie szczepionki w zastrzykach - na pewno

i u nas pielegniarki wypisuja recepty - ale te na leki przewlekłe - pewnie chodzi o te, jak przyjde np z anginą?
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

konwalia

Ja piłam, pamiętam, byłyśmy na tym szczepieniu z koleżanką

goga

Kasia - ale wg kalendarza na polio szczepia w 6 rż - a Michał ma 5

no chyba ze się mylę ;)

Kasia

Jak skończy 5 lat 15 czerwca to będzie mu szedł 6. rok życia. Na to szczepienie mamy cały ten 6. rok ale ja musze wszystko załatwiać po kolei i niczego nie odkładać.

fasolka1980

Kasia, nie mozesz poczekać do kolejnego roku? młoda bedzie starsza  :hmm:

ja planuję szczepienie raczej bliżej 6 rz niż 5.

goga

no też mi się wydaje że to chyba bliżej ukończenia 6 rż się szczepi, niz zaraz po zakończeniu 5 ?

ja dostawałam wezwania na obowiązujące szczepienia - teraz tak nie jest?

Kasia

ale IPV nie jest żadnym zagrożeniem dla młodej wiec mi to w tym zakresie różnicy nie robi.
A naprawdę zależy mi aby jak najmniej spraw zostawić na póxniej.

Dodany tekst: 09 Maj 2014, 22:03:09

Cytat: goga w 09 Maj 2014, 23:00:54no też mi się wydaje że to chyba bliżej ukończenia 6 rż się szczepi, niz zaraz po zakończeniu 5 ?
pytałam sie w przychodni, szczepi sie cały szósty rok, od skończenia 5rz do skończenia 6 :D

goga

czyli sama mozesz wybrac termin?

jestynka

ja szczepiłam od razu, polio miał w zastrzyku.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Kasia

Cytat: goga w 09 Maj 2014, 22:03:55
czyli sama mozesz wybrac termin?
no tak, dzwonię, zapisuje sie na szczepienie i tyle. Pielęgniarki przy zapisie putaja w jakim wieku dziecko i sprawdzają czy juz czas szczepić :) Potem jak przychodzę to znowu pielegniarki wszystko sprawdzają, potem lekarz :)

ishka82

Cytat: goga w 09 Maj 2014, 21:14:01
i u nas pielegniarki wypisuja recepty - ale te na leki przewlekłe - pewnie chodzi o te, jak przyjde np z anginą?
hmm, ale na recepcie jest pieczątka i podpis lekarza ;) to taka umowa między nimi, pielęgniarki same nie mogą wypisać żadnej recepty ;)

magdalinska

fajnie, obojetnie w jakim wieku sie zaszczepi? kubusia bym zaszczepiła, jak juz sie pojawi
mojej przyjaciólki córka kilka miesiecy temu przeszła sepse wywołaną własnie przez meningokoki z grupy B

marax

Ta chroni przed zupełnie innym spektrum wirusem B a tAmta była na ten o wiele rzadszy C

Dodany tekst: 16 Maj 2014, 20:59:25

Nie znam szczegółów to nowość jeszcze nie sprzedają

magdalinska

marax jak cos bedziesz wiedziec to pisz

marax

Po angielsku . http://www.meningitis.org/menb-vaccine
Bedą 2 dawki dla dzieci powyżej 2 roku życia.
Koszt jednej 75 funtów .....

marax

Cytat: doda w 18 Maj 2014, 23:29:41
ok, dobrze wiedzieć, zapytam pediatry, pewnie zaszczepię moje
dla tych mlodszych są 3 dawki z tego co ja rozumiem po angielsku :)

magdalinska

niedługo musze w końcu na bilans isc, to tez zapytam naszej, czy juz cos wiecej wie