Mamuśki, pomóżcie stworzyć wyprawkę dla dziecka!

Zaczęty przez twinnie77, 11 Lut 2008, 14:35:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

no na pewno to jest dobre jak dziecko ma katar ale po co sie martwic na zapas-twoje dziecko wogole moze tego nie potrzebowac .skup sie na takiej podstawowej  wyprawce-w szpitalu dziecko dokladnie odessa-zazwyczaj pierwszy prawdziwy placz to odsysanie az mi sie serce sciskalo jak musialam to robic.pozniej i tak co chwile bedziesz po cos do apteki jezdzic wiec w razie w sobei kupisz

marax

dla dziecka mala roznica grucha nie grucha -malo przyjemna prawa

goga

zwierzatko_mojej_mamy oczywiście !!!!!  ;D nie miałąm serca mu tego gówna do nosa pchać
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

marax

po porodzie wpycha sie cos podonego w odbyt tez dzieciory sa zachwycone -ledwo sie to urodzi juz przy jego odbycie grzebia

goga

w odbyt  :o :o biedne dzieci :0 do nosa i buzi to wiem, że odssysaja śluz ale tam  :o dobrze że nie pamietamy jak się rodziliśmy

marax

sprawdza sie czy jelita sa drozne zeby dziecka przypadkiem nie karmic jak jelita sa zarosniete co sie czasem zdaza

goga

maraxela same straszne rzeczy nam tu opowiadasz, chyba nie chcałabym być w ciąży ze świadomością lekarza, moja ciotka pediatra obcym dzieciom doskonale umiała pomóc ale jak chorowały jej własne to głupiała i nie wiedziała co im jest

vobi

brrr... dla kobiety porod to kanal, ale dla malucha radosne doswiadczenie to to tez chyba nie jest...

goga

vobi wątpię żeby były w tym dniu szczęśliwe..............

marax

no maluch musi byc zachwycony jak rpzez 11h cos go rpzepycha przez dziorke od klucza od tego parcia dzieci maja tak charakterystycznie znieksztalcona glowke jakby im ktos na glowe wpychal mala miske.sa czesto sine,zmeczone itp.pozatym pierwszy oddech to bol

vobi

Cytat: goga w 15 Lip 2008, 19:25:00
vobi wątpię żeby były w tym dniu szczęśliwe..............

a tu jeszcze po stresie przepychania sie przez niewielka szparke ;) biedny dzieciak zostaje napadniety z jakimis odsysaczami, oslepiony fleshem aparatu i co tam jeszcze.. .trauma normalnie - dobrze ze potem sie tego nie pamieta ;)

marax

jest jeszcze zabieg zakrapiania oczu jakas szamtka nasoczona sie po oczach przeciera -nie wiem wogole o co w tym chodzilo ale cos takiego jest brrrrrrrrrr

goga

nie pamietam jak się ten związek nazywa ale ma właściwości bakteriobójcze, coś mi kołacze o rozcieńczonym azotanie srebra, ale nie wiem czy już z tego nie zrezygnowali, bo to dosyc ostre i czy nie stosują czegoś innego

znalazłam
przemywa oczy maluszka solą fizjologiczną, wpuszcza się do nich azotan srebra – po to, by zapobiec infekcji, do której mogło dojść podczas porodu.

marax

mi sie najbardziej podobalo zdanie "prosze osluchac dziecko" a ono sie drze w nieboglosy nie wiem czy keidys sluchaliscie przez sluchawki co to znaczy jak ktos placze a ma sie stetoskop na uszach-bembenki wysiadaja .nie mowiac juz o tym ze nei wiedzialam jak sie za to dziecko zabrac zeby je odwrocic na plecy

goga

jeszcze taka ciekawostka

Twoje dziecko przyszło (lub przyjdzie) na świat z niebieskimi oczami, niezależnie od tego, co Ty i jego tata przekazaliście mu w genach. W przedniej warstwie tęczówki noworodka nie ma jeszcze pigmentu – prześwieca przez nią barwnik, który jest głębiej. Ostatecznie kolor oczu ustala się w ciągu pierwszego roku życia.

Twoja pociecha może mieć także podrażnione spojówki – to uboczny efekt tzw. zabiegu Credego, polegającego na zakropleniu oka jednoprocentowym roztworem azotanu srebra. Robi się go, by zapobiec zakażeniu groźnymi drobnoustrojami (np. paciorkowcami), jakie mogły się dostać do oczu malucha podczas porodu.

Niewyraźny obraz
Przez pierwsze dni życia maluszek widzi świat... do góry nogami. Dzieje się tak dlatego, że obraz, który dociera do siatkówki, jest odwrócony przez soczewkę. Radzimy sobie z tym, gdyż mózg przetwarza i interpretuje to, co dociera do niego za pośrednictwem oczu. Musi się jednak tego nauczyć.

Na początku maluch nie widzi Cię też zbyt wyraźnie. Jego wzrok wyostrzy się dopiero z czasem. Póki co pochylaj się nad nim i zbliżaj twarz do jego buzi na odległość około 20 centymetrów. To dla niego optymalny dystans. Choć Twoje dziecko widzi jeszcze nieostro, potrafi zlokalizować źródło światła i odróżnia kolory zielony i czerwony!

jusia

Cytat: maraxela w 15 Lip 2008, 19:27:26
no maluch musi byc zachwycony jak rpzez 11h cos go rpzepycha przez dziorke od klucza od tego parcia dzieci maja tak charakterystycznie znieksztalcona glowke jakby im ktos na glowe wpychal mala miske.sa czesto sine,zmeczone itp.pozatym pierwszy oddech to bol
co do bolesnego pierwszego oddechu polozna mowila w szkole rodzenia, zeby poprosic o zacisniecie pepowiny dopiero jak przestanie tetnic, to zmiejsza bol w trakcie pierwszego oddechu\
twinnie moja kolezanka tez poleca fride
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

goga

matko kochana - dopiero teraz widzę jaka byłam zielona jak szłam rodzić Pawła - a może i dobrze - mniej stresu przed porodem miałam

marax

te kobiety ktorych porod widzialam nie bardzo mialy ochote mowic co kolwiek jak dziecko sie urodzilo -takie byly opadniete

marax

jakos sobie tego nie wyobrazam rodzisz juz ledwo zyjesz i nagle podnosisz glowe i mowisz "poprosze o zacisnienie pepowiny jak przestanie tetnic" to chyba ona sama powinna wiedziec

jusia

Cytat: maraxela w 15 Lip 2008, 19:55:08
jakos sobie tego nie wyobrazam rodzisz juz ledwo zyjesz i nagle podnosisz glowe i mowisz "poprosze o zacisnienie pepowiny jak przestanie tetnic" to chyba ona sama powinna wiedziec
ale babka mowila, zeby o tym z polozna pogadac wczesniej, oraz o pozycjach do parcia, dala nam takie ulotki z Fundacji rodzic po ludzku i zaproponowala, zeby przed porodem pohylic sie z poozna nad nimi i pogadac co ona o tym sadzi i zeby z poozna grzecznie, a nie roszczeniowo to moze cos sie uda przemycic, zeby ten porod byl bardziej taki jak my chcemy...
marax rzuc okiem w watek o bankowaniu krwi pepowinowej 
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

dragonfly

Cytat: maraxela w 15 Lip 2008, 19:55:08
lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol lol
wlasnie wyobrazilam sobie siebie w tej sytuacji...

nionczka

Cytat: goga w 15 Lip 2008, 19:42:06
Twoje dziecko przyszło (lub przyjdzie) na świat z niebieskimi oczami, niezależnie od tego, co Ty i jego tata przekazaliście mu w genach. W przedniej warstwie tęczówki noworodka nie ma jeszcze pigmentu – prześwieca przez nią barwnik, który jest głębiej. Ostatecznie kolor oczu ustala się w ciągu pierwszego roku życia.

To dotyczy tylko rasy kaukaskiej :-)
Ciemniejsze rasy moga ordzic sie z oczami brazowymi lub szarymi, ktore potem przeksztalca sie w ciemno brazowe.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

Kolejne pytanie...

Przysłali nam dzisiaj łóżeczko z materacem gryka-pianka-kokos. Która warstwa najbliżej dziecka: gryka czy kokos??

dragonfly

Cytat: twinnie77 w 15 Lip 2008, 21:06:57
Kolejne pytanie...

Przysłali nam dzisiaj łóżeczko z materacem gryka-pianka-kokos. Która warstwa najbliżej dziecka: gryka czy kokos??
what what what what what what
posiadanie dziecka jest za skomplikowane dla mnie....
;)