Mamuśki, pomóżcie stworzyć wyprawkę dla dziecka!

Zaczęty przez twinnie77, 11 Lut 2008, 14:35:47

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

foszek

Cytat: twinnie77 w 01 Lip 2008, 23:58:16
A ja poszalałam dzisiaj na allegro. Kupiłam na kilkunastu aukcjach same drobiazgi typu termometr kąpielowy, cążki, podkłady poporodowe, myjki, itd. Wydałam prawie 300 zł. Ale w sklepie pewnie bym więcej wydała. Skorzystałam z oferty użytkownika, którego kamu polecała.
Muszę w końcu torbę do szpitala spakować.

Ktory to taki dobry???
Ja juz tez powinnam o tym zaczac myslec, tj nie o torbie tylko wyprawce, tutaj za sam termometr chca ok 25 €, moze ktos zgodzi sie wyslac paczke do DE ??

zuzia

foszek,
jak się nie zgodzi to zawsze któraś może pośredniczyć :)

foszek

Cytat: zuzia w 02 Lip 2008, 11:43:15
foszek,
Zuzia, Ty jak zwykle niezastapiona, az Ci poleje, mi by to do glowy nie wpadlo, zeby kogos z Was tak wykorzystac

zuzia

Cytat: foszek w 02 Lip 2008, 11:47:13
Cytat: zuzia w 02 Lip 2008, 11:43:15
foszek,
Zuzia, Ty jak zwykle niezastapiona, az Ci poleje, mi by to do glowy nie wpadlo, zeby kogos z Was tak wykorzystac

no wiesz... strach odmówić ciężarnej... jeszcze myszy naśle :)  :drunk:

twinnie77

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

gatka2804

U mnie dominują zakupy również przez allegro. Wygodnie, szybko, gdyby nie koszty przesyłki (z reguły korzystają z usług poczty polskiej) wychodziłoby taniej niż w sklepach. Dlatego też staram się kupować parę produktów od jednego sprzedawcy. Oprócz drobnych rzeczy w ten sposób kupiliśmy też łóżeczko z materacem, zresztą pościel i poszewki też... Gdyby moi rodzice nas nie uprzedzili pewnie wózek też by był przez allegro - wcześniej oczywiście obejrzany w sklepie

foszek

Przelazilam dzisiaj pol dnia po sklepach i mam metlik w glowie...
Jedne rzeczy wydawaly mi sie za duze (rozmiar 62/68) a te mniejsze za male, jak patrzylam ze sa one dla dzieci o wielkosci 48-56 cm... A moj juz ma 35 cm, od czubka glowy do konca pupy.
Nie mwoiac juz o o materiale: czy brac cieplejsze, czy ciensze, jaka pogoda bedzie we wrzesniu...
Powiedzcie mi jakie duze kupujecie reczniki dla dziecka?

nionczka

Nie patrz na centymetry, patrz na same ubranka Foszek. Jak bylam opiekunka mialam kiedys roczna dziewczynke i ona nosila 4 rozne rozmiary. Miala jedno body na ktorym bylo napisane 3-6 miesiecy, na innym 24! I wszystkie byly na nia dobre.
Lepiej kupic wieksze niz za male. Poza tym jak sie dziecko urodzi malenkie, zawsze mozna skoczyc do sklepu i dokupic cos malego. Ja zamierzam ubierac dziecko w jego rozmiar jedynie na wyjscia :-) W domu moze lezec w za duzej pizamie i sweterku z wywinietym rekawkiem.

Wez normlane bawelniane sredniej grubosci. jak bedzie zimno dorzucisz jakis sweterek. A jak bedzie cieplo nie. I tak bedziesz dziecko ubierac wielowarstwowo.

foszek

Wcale mi te zakupy nie sprawiaja radosci, wrecz przeciwnie, wprawiaja w rozdraznienie i smutek. W pewnym momencie prawie sie rozplakalam w sklepie, jak zobaczylam dziewczyne ktora byla na zakupach z mama i ta jej doradzala. A jej maz tylko mowil, ten kolor mi sie bardziej podoba.
Wiekszosc z Was denerwuja porady innych, a mi ich brak, cholernie samotna zaczynam sie czuc na tej koncowce ciazy.

zuzia

foszek,
przytul przytul przytul
chcesz, żebyśmy przyjechały?

nionczka

Cytat: foszek w 08 Lip 2008, 09:45:28
Wcale mi te zakupy nie sprawiaja radosci, wrecz przeciwnie, wprawiaja w rozdraznienie i smutek. W pewnym momencie prawie sie rozplakalam w sklepie, jak zobaczylam dziewczyne ktora byla na zakupach z mama i ta jej doradzala. A jej maz tylko mowil, ten kolor mi sie bardziej podoba.
Wiekszosc z Was denerwuja porady innych, a mi ich brak, cholernie samotna zaczynam sie czuc na tej koncowce ciazy.

Foszek, kochana ja bym z Toba na te zakupy codziennie chodzila gdybym tylko mogla  przytul
Nie masz tam jakiejs sensownej kolezanki, ktora moglaby z Toba isc?
Jak chcesz cos skonsultowac to ja bardzo chetnie. Mozesz kupowac, fotografowac, pokazywac a my sie wypowiemy i doradzimy. Ja juz bym chciala moc kupowac....

mika

Foszek ja wsiadam dziś w samolot i lece z Tobą na zakupy :D tylko powiedz gdzie :D

nionczka

Jak to gdzie? Do Frankfurtu! Ja mam chyba samolot cos kolo 13 do FRA!

mika

Cytat: nionczka w 08 Lip 2008, 10:31:34
Jak to gdzie? Do Frankfurtu! Ja mam chyba samolot cos kolo 13 do FRA!

no to Nionczka dawaj!!! lecimy !!!! to się Foszek zdziwi :D

kamu2

Ja też zamawiałam od tego sprzedawcy co Twinnie(pierwszy link),bardzo szybka i profesjonalna obsługa i jeszcze zamawiałam od tego sprzedawcy
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3975175&nolimit=1&order=t
Faktycznie opłaca robić sę zakupy przez allegro bo wychodzi dużo taniej.Np te pieluszki flanelowe na allegro ok 3,50 a u nas w markrecie te same 7 zł
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

foszek

Cytat: zuzia w 08 Lip 2008, 09:59:37
foszek,
przytul przytul przytul
Chocby w tej chwili

foszek

Cytat: foszek w 08 Lip 2008, 18:31:14
Cytat: zuzia w 08 Lip 2008, 09:59:37
foszek,
przytul przytul przytul
Chocby w tej chwili.
sklepy sa do 20 otwarte :D

twinnie77

Dwa strategiczne pytania:

1. Czy pomiędzy materacem a prześcieradłem w łóżeczku powinno znaleźć się jeszcze coś oprócz ewentualnej ceratki?? Jakiś kocyk?

2. Chciałabym zamiennie stosować pieluchy tetrowe z jednorazowymi. Do podtrzymywania tetrowych kupiłam specjalne majty http://www.allegro.pl/item386713148_majtki_z_sucha_pielucha_nakinsy_rozm_s.html
A na opakowaniu napisane jest, że dla starszych niemowląt... A co z noworodkami? W jaki sposób u nich podtrzymuje się te pieluchy??

nionczka

Cytat: twinnie77 w 08 Lip 2008, 23:59:59
Dwa strategiczne pytania:

1. Czy pomiędzy materacem a prześcieradłem w łóżeczku powinno znaleźć się jeszcze coś oprócz ewentualnej ceratki?? Jakiś kocyk?

2. Chciałabym zamiennie stosować pieluchy tetrowe z jednorazowymi. Do podtrzymywania tetrowych kupiłam specjalne majty http://www.allegro.pl/item386713148_majtki_z_sucha_pielucha_nakinsy_rozm_s.html
A na opakowaniu napisane jest, że dla starszych niemowląt... A co z noworodkami? W jaki sposób u nich podtrzymuje się te pieluchy??

Pyt2. Moze pielucha jednorazowa?
Kurcze, juz nie pamietam jak to bylo jak sie tetrowe pieluchy uzywalo... A mialam kuzynów, ktorzy sie jeszcze na to zalapali.

Py1. A po co chcesz cos wkladac? Zeby chronic materac? Sa specjlane nakladki na materace np. w Ikei, chyba sie to mata na materac po polsku nazywa.
http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/00113931 cos takiego

jusia

twinnie
Ad. 1) mysle, ze mozna cos wlozyc, ja sama mam taka mate jak pisze nionczka pomiedzy materacem, a przescieradlem, zeby bylo bardziej miekko, albo recznik, badz kocyk...
Ad. 2) z tego co pamietam, bo moj braciszek jeszcze tetrowych uzywal, to na poczatku mama uzywala samej tetry, ale faktycznie ilosci zmienianych pieluch byly imponujace  :o
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

twinnie77

nionczka, bo materac ma zazwyczaj jakieś szycia, pikowania, itp. Czy samo flanelowe prześcieradło wystarczy, aby uchronić dziecko od jakiś niewygody, czy nie będzie go coś uwierać?
Ja w każdym wyrku na materacu mam jakiś koc, a dopiero później prześcieradło...

Sama mam zagwozdkę z tymi tetrowymi pieluchami, nie pamiętam, jak to się robiło...

twinnie77

Nam położne w szkole rodzenia polecały używać tetrowych na początku, bo łatwo można ocenić ile dziecko wydala moczu, a to jest podobno wskaźnikiem, czy dziecko się najada... Poza tym chcę spróbować, a jak mi odejdzie ochota, to przestanę.

nionczka

Jusia, recznik za bardzo sie rusza, ale gruby koc polozony na materal moze byc w porzadku!

A nie spinalo sie czasem tetrowych pieluch agrafka???

jusia

Cytat: nionczka w 09 Lip 2008, 11:19:03
Jusia, recznik za bardzo sie rusza, ale gruby koc polozony na materal moze byc w porzadku!

A nie spinalo sie czasem tetrowych pieluch agrafka???
nie pamietam, ale jakos sie ta tetre w magiczny sposob wiaze i dziala ;)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"