kiedy krucho z kasą... - wątek oszczędnościowy

Zaczęty przez jusia, 23 Sty 2008, 18:47:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jusia

tak jak w tytule ( i opisie) jakie są Wasze sprawdzone przepisy na szybkie i tanie jedzonko w takich ekstremalnych warunkach?
na forum oszczędzamy znalazłam kiedyś taki zbiorek
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20012&w=55402709
ale pewnie każda z nas ma jakąś swój magiczny sposób, żeby pomimo braków w portfelu, nie być głodnym, ponieważ w naszej kuchni zawsze (raczej  :) ) są : ziemniaki, cebula, mąka, ryż i makaron, a także mleko, z jajkami to różnie bywa, to najczęstsze menu stanowią naleśniki, kopytka (uwielbiam), placki ziemniaczane (osobiście nie przepadam), a jak już mam na dodatek lenia to często po prostu sobie budyń robię (sama, mąż nie cierpi),
ostatnio święci u nas triumfy ten specjał  ;-)  
gotujemy makaron, świderki, czy tam jakieś inne, ale nie nitki, ani spagetti
na odrobinie tłuszczu smażymy cebulkę pokrojoną w półtalarki do tego wrzucamy biały pokruszony ser, ale pełnotłusty (ja używam sera robionego przez moja mamę), sól, pieprz i zioła prowansalskie, podsmażamy, aż ser się tak rozpuści, rozmaśli...i mieszamy z makaronem, tanie i pyszne, takie żarełko biwakowe :)   :)
"Ten co chce- szuka sposobu, ten co nie chce- szuka powodu"

nionczka

Moje tanie jedzenie z czasów studencko-barcelonskich:

Posmazamy tunczyka z puszki z  celbulka lub czosnkiem. Dodajemy sos pomidorowy wedlug  gustu.  Do tego makaron. Pycha i tanio. No i szybko

Purée ziemniaczane z podsmazonymi pieczarkami i galka muszkatulowa.

Tortilla de patatas. Plus surówka z pomidora.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Taniej jak u nas na stolowce chyba nie dalo sie zjesc - 1,50€ za 3-daniowy obiad (zupa, drugie, warzywa/surowka i deser), czasem co prawda nie wszystko bylo zjadliwe, ale i tak "good value for money" :mrgreen:
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

kluchy kładziochy :)

starte surowe ziemniaki + maka + przyprawy

łyżka do zupy nabieramy troszke papki i chlup do wrzacej osolonej wody :)

kladzioszki najlepiej jeść ze skwareczkami lub białym serem

nionczka

CytujTaniej jak u nas na stolowce chyba nie dalo sie zjesc - 1,50€ za 3-daniowy obiad (zupa, drugie, warzywa/surowka i deser), czasem co prawda nie wszystko bylo zjadliwe, ale i tak "good value for money"

U nas w taniej stolówce moglas zjesc od 6-7 euro w góre :-)

mayagaramond

Cytat: "nionczka"U nas w taniej stolówce moglas zjesc od 6-7 euro w góre :-)

Droga, ale u H. jak odnowili stolowke i rozszerzyli oferte to tez drogo bylo.

Za 6-7€ mozna u nas, w turystycznym regionie, zjesc obiad w restauracji. Pewnie, ze nie chateaubriand, ale np. makaron, zapiekanke warzywna itp. A w tajskiej jest "all you can eat" za 6,50. Chyba tam wlasnie jutro pojde :)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

Cytat: "mayagaramond"A w tajskiej jest "all you can eat" za 6,50. Chyba tam wlasnie jutro pojde :)

Też chcę taka tania tajską knajpę :(

golinda

pyry z gzikiem (poznanianki wiedzą o co chodzi :-) )
ziemniaki tłuczone, do tego podsmażona cebulka (jak jeszcze jest boczek to super) i ser twarożek ze śmietaną, pieprzem i solą
plus barszczyk z torebki Winiary

mój mąż uwielbia tą taniochę :-)

Kasia

Cytat: "golinda"mój mąż uwielbia tą taniochę  

smaczna taniocha nie jest zła

ja moje kluchy kładziochy mogę jesc i jesc :) i nogdy mi sie nie nudzą
mniam  :-P

zwierzatko_mojej_mamy

a my uwielbiamy ziemniaki podgotowane, potem podsmazone w talarkach na smalcu najlepiej i do tego zsiadle mleko ;D - tylko nie taki kefir jogurtopodobny zmiksowany na gladko, tylko takie z glutami ;) maslanki czasem takie tez sie zdarza ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Kasia

Cytat: "zwierzatko_mojej_mamy"tylko takie z glutami

kefir Robiko ;)

zwierzatko_mojej_mamy

Kasia,  nie znam - u nas to najwiecej wyrobow mlecznych to ze Skały pod krakowem ;), a oni nie posiadaja - kiedys campina takie robila, a teraz to poluje na maslanki w butelkach takich oldschoolowych do zwrotu ;) ale to rzadko bywa na osiedlu ;)

www.annawilk.pl

zuzia

my za to uwielbiamy ziemniaczki ugotowane i polane sosem ze śmietany, maselka i koperku. Do tego jajko sadzone i pychota gotowa. K. do tego jeszcze pije maślankę ale ja nie trawię więc w zestawie nie mam :)

mayagaramond

Cytat: "jo_miekka"mayagaramond napisał/a:   
A w tajskiej jest "all you can eat" za 6,50. Chyba tam wlasnie jutro pojde :)

Też chcę taka tania tajską knajpę :(

Pakuj walizke i przejzdzaj, zapraszam na obiad!  :)

nionczka

Cytujpyry z gzikiem (poznanianki wiedzą o co chodzi :-) )

Ziemniaki z serem? Pyta Warszawianka, ale filolog :-)

Kasia

Cytat: "nionczka"Ziemniaki z serem?

przecież golinda napisała dalej ...
Cytat: "golinda"ziemniaki tłuczone, do tego podsmażona cebulka (jak jeszcze jest boczek to super) i ser twarożek ze śmietaną, pieprzem i solą

:)

kotabma

tylko wydaje mi sie ze pyry do gzika powinny byc ugotowane w mundurkach  ;-)

golinda

Cytat: "kotabma"tylko wydaje mi sie ze pyry do gzika powinny byc ugotowane w mundurkach

ja nie jestem poznanianką, więc robimy swoją wersję :-)

zwierzatko_mojej_mamy

jako, ze jutro wyplata, a my ciagniemy ostatkiem sil ;) - wczoraj zuzylam starawe buly - na cos a la crostini ;)

buly pokroilam na kromki, piec na 180 stopni, kromki na blache, 2/3 szklanki oliwy wymieszalam z 3 ogromnymi zabkami czosnku z wyciskacza, do tego kupa bazylii, ziola prowansalskie, pieprz, pieprz cayenne, troche papryki ostrej i soli. wybeltalam i pedzlem pomazialam kromki. na to polozylam tunczyka z puszki (znalazl sie zachomikowany z szafce ;) ) i na wszystko starawy starty ser :D po 10 - 15 minutach gotowe - T. byl wniebowziety :D

www.annawilk.pl

brawurka

Cytat: "golinda"pyry z gzikiem (poznanianki wiedzą o co chodzi  )
ziemniaki tłuczone, do tego podsmażona cebulka (jak jeszcze jest boczek to super) i ser twarożek ze śmietaną, pieprzem i solą

i to są te pyry czy to już kolejna potrawa?

golinda

Cytat: "brawurka132"i to są te pyry czy to już kolejna potrawa?

to są te pyry właśnie :-)

brawurka

o matko! w życiu nie zjadłabym twarożku z ziemniakami :)

zwierzatko_mojej_mamy

brawurka132,  a ruskich nie jadasz? :D

www.annawilk.pl

brawurka

konwalia

W ramach akcji oszczędzamy wpisywac mi tu pomysły(niekoniecznie przepisy) na PEŁNOWARTOŚCIOWE obiady w niskiej cenie.
A więc zupka chińska nie wchodzi w grę.

Dla mnie od zawsze:
placki ziemniaczane
wątróbka z cebulą i pyrki