kiedy krucho z kasą... - wątek oszczędnościowy

Zaczęty przez jusia, 23 Sty 2008, 18:47:54

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

mignon ja z zakwasu sprzedawanego na targu w butelkach - mamy jedna sprawdzona pania i tam kupujemy ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

anyday

Cytat: callja w 13 Wrz 2009, 00:09:15- "biedażurek" = zupa z czerstwego chleba, mocno doprawiona czosnkiem, zmiksowana z naturalnym  jogurtem
ja już pytałam wcześniej ale chyba mi nie odpowiedziano ;) - co to zupa z chleba?

mignon - ja robię z takiego z butelki, ze sklepu...ale dobry jest
biegać,skakać, latać, pływać! z poradnika młodego zielarza napisanego dla szczęścia ludzkości :D

mobka

mignon ja i zurek i barszcz bialy robie z torebki - i nie mam ochoty tego zmieniac :D

magdalinska

nie cierpie zurku i barszczu białego  :zly:

niewiemjaka

Cytat: zosia2007 w 10 Wrz 2009, 19:46:57lekko czerstwa kromka chleba zamoczona w jajku i przypieczona na patelni, moj smak dziecinstwa, mniam Smiley
to jest pyszne jak sie robi z bułki pokrojonej i do tej panierki z jajka dodac koniecznie zioła prowansalskie, przy zapiekaniu drugiej strony wrzucic plasterek zoltego sera zeby sie podtopil  PYCHOTA tylko kaloryczne..

magoo

Cytat: mobka w 13 Wrz 2009, 16:38:16
mignon ja i zurek i barszcz bialy robie z torebki - i nie mam ochoty tego zmieniac :D

ja tez i jest pycha :D

callja

Cytat: anyday w 13 Wrz 2009, 01:31:57co to zupa z chleba?

Zupa z chleba to zupa z chleba ;)

Do lekkiego rosołku (z kostki, albo wywar z jarzyn) wrzucam połamane na spore kawałki kromki czerstwego chleba (gatunek obojętny), zagotowuję, potem miksuję blenderem ze zmiażdżonym czosnkiem i jogurtem naturalnym (duży kubek), doprawiam majerankiem. Mozna dodac podsmażoną cebulkę z kiełbaską, ale ja wolę wersję "chudą". Smaczne, i pozwala zagospodarować czerstwy chleb - nienawidzę marnować/wyrzucać jedzenia.
Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

konwalia

my suchy chleb mielimy do zanęty na ryby :D

didi_loczek

Generalnie wszelakie zupy są tanie, wystarczy jakiegoś gnata (np. porcję rosołową - taniocha) wrzucić, włoszczyzna
i jest baza pod każda zupę.

Jak gotuję np. krupnik na skrzydełkach (na nas dwoje ok. 6 skrzydełek kurzych) to potem wyjmuję je z zupy,
robię lane ciasto z przyprawami (czasem dodaję sos sojowy, miód, itd) i obsmażam ugotowane skrzydełka w tym cieście,
do tego ziemniaki, jakiś kalafior i obiad dwudaniowy gotowy ;D

Z dzieciństwa pamiętam panierowaną (jak schabowe) mortadelę do ziemniaków i kiszonych ogórków, mniam!
Albo zamiast mortadeli smażoną kaszankę z cebulką, ekhhh

mayagaramond

didi_loczek - a czy oprocz skrzydelek widzialas kiedys w DE kosci na zupe?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

didi_loczek

mayagaramond no tutaj to kupuję skrzydełka, udka, boczek  :blush:
ale większość mojego życia jednak spędziłam w Polsce  :rotfl: i bardzo tęsknię za porcjami rosołowymi

mayagaramond

Cytat: didi_loczek w 14 Wrz 2009, 11:37:51
mayagaramond no tutaj to kupuję skrzydełka, udka, boczek  :blush:
ale większość mojego życia jednak spędziłam w Polsce  :rotfl: i bardzo tęsknię za porcjami rosołowymi

i zupe gotujesz na boczku zamiast np. na kosci?

W tengelmanie sa czasami jakies ogony wolowe, ale nie jestm przekonana ;) Kiedys w miesnym (na poczatku studiow) zapytalam sie o kosci to popatrzyli na mnie jak na kosmitke ;D lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

didi_loczek

Na boczku robię np. zupę z groszku zielonego, potem ten boczek się wyjmuje i smaży skwarki
Boczek daje z kiełbasą na wywar pod grochówkę, żurek, barszcz biały :D

calla

Cytat: mayagaramond w 14 Wrz 2009, 11:32:07
didi_loczek - a czy oprocz skrzydelek widzialas kiedys w DE kosci na zupe?

Maya, mozesz kupic zeberka. Zupa tez z nich wyjdzie :-)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)

effik

wersja bardzo oszczędnościowa - żarełko weselne wyjęte z zamrażalnika :D ;D

didi_loczek

Cytat: calla w 14 Wrz 2009, 15:25:14

ooo na żeberkach to pyszny kapuśniak z grzybami robię  :dreaming: ale to potrawa na sezon jesień/zima ;D

magdalinska

u mnie dzisiaj bardzo oszczednosciowo, makaron z sosem posypany serem

mayagaramond

Cytat: calla w 14 Wrz 2009, 15:25:14

fakt, zeberka sa, ale takiej "naszej" tradycyjnej kosci tu nie uwidzisz.

konwalia

a schabu z kością nie macie? ja zawsze kupuję taki z kością i polędwiczką (prawiue 3kg to waży  :padam:),
dziele i mam schab, polędwicę i kości ::::::D

mayagaramond

Cytat: konwalia w 14 Wrz 2009, 18:37:40
a schabu z kością nie macie? ja zawsze kupuję taki z kością i polędwiczką (prawiue 3kg to waży  :padam:),
dziele i mam schab, polędwicę i kości ::::::D

mamy, ale 3 kg miesa to dla nas troche za duzo, bo mamy tylko maly zamrazalnik.

jestynka

maya, możesz też kupić kurczaka, obciąć nogi , skrzydełka, cyce i masz porcję rosołową na wywar:) bo rosól to z całego kuraka trzeba zrobić ;)
ja tak robię ;) co obetnę to na drugie danie mam :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: jestynka w 14 Wrz 2009, 22:14:08
maya, możesz też kupić kurczaka, obciąć nogi , skrzydełka, cyce i masz porcję rosołową na wywar:) bo rosól to z całego kuraka trzeba zrobić ;)
ja tak robię ;) co obetnę to na drugie danie mam :)

z reguly kupuje skrzydelka. Raz kupilam mrozone Hühnerklein (czyli taka ichnia porcja rosolowa z resztek kurczaka) i nigdy wiecej tego nie zrobie, bo rosol wyszedl tak metny ze fuj.

jestynka

ja rosołu też nie robię z resztek kurczaka, bo obrzydliwa lura wychodzi, to jest podkład na inne zupy ;)

mayagaramond

To jest raczej kolacja - jadlam wczoraj pierwszy raz w zyciu. Gotujemy kasze manna, ale musi wyjsc gesta. Kasze odstawiamy do wystygniecia (mozna chyba tez wyjac ja na deske, rozsmarowac na grubosc ok 1 cm i odczekac jak wystygnie). Jak masa zastygnie kroimy ja w szerokie paski i smazymy na patelni, mozna obtoczyc w jajku.

Tu jest zdjecie:

http://blog.mypelz.de/wp-content/uploads/2007/01/griessschnitten_rosmarin.jpg

Jadlam z musem jablkowym.