Który układ lepszy??

Zaczęty przez mika, 14 Sty 2008, 08:06:21

mika

Chciałam zrobi ankiete ale nie wiem jak :-/  który układ mieszkania jest Waszym zdaniem lepszy

wrobelek0403

Moim zdaniem same układy są ok w obu mieszkaniach, ale mieszkanie narożne (nr2) zawsze bedzie chłodniejsze, i trzeba bedzie wiecej wydawać na centralne. Lepiej kupić to znajdujące się pomiędzy innymi mieszkaniami.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mika

wrobelek0403, celne przemyślenie wielkie dzięki :mrgreen:

[ Dodano: 14-01-2008, 09:54 ]
dla mnie to że mieszkanie szczytowe jest zimniejsze jest oczywiste ale ja już się gubię przeglądając te mieszkania  :mrgreen:

magdalinska

mika9983,  uklady sa ok. poczatko bardziej podobal mi sie rozklad nr 2, ale teraz juz nie wiem :)
jednak chyba bardziej skloniłabym sie do nr 2, ale  bez wejscia z przedpokoju do kuchni, tak jak w nr 1

zwierzatko_mojej_mamy

mika9983,  juz Ci robie ankiete ;)

duzo tutaj jest za i przeciw kazdemu :D hihi tzn ogolnie oba dla mnie rozklady sa bardzo fajne, ale maja niusanse - wazny argument juz wrobelek dal ;) - ja mam takich sasiadow, ze grzeja na potege i w kuchni mamy calkiem wylaczone, a w pokojach dopiero po 10 dniach okna uchylnego + zapomnialam wlaczyc ogrzewanie po swietach  :mrgreen: - a wtedy bylo -10 - zaczelam sie trzasc :D:D

wydaje mi sie, ze w numerze 2 tak zwany salon jest bardziej doswietlony, bo ma okna na dwie strony, ale w numerze 1 tych okien jest sporo tez, wiec juz usisz sama zobaczyc? (da sie? hihi czy dopiero sie buduje?) ;) w numerze 1 masz okno w lazeince, co czasami moze dobic, jak chcesz pozmieniac, a okno zabiera Ci miejsce na Twoja wymarzona duza kabine prysznicowa ;D
z przebudowa kuchni w obu przypadkach chyba nie ma problemu, bo tam jak rozumiem gazu nie posiadacie? :) i nie ma problemu ciagniecia rury i scian nosnych - podejrzewam, ze te mieszkania nie posiadaja ani pol sciany nosnej

[ Dodano: 14-01-2008, 10:38 ]
mika9983, ustawilam ankiete do piatku ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mika

Tak zwierzaku gazu niet :lol:  no właśnie to okno w łazience też mnie martwi, choć my chyba będziemy chcieli wanne, ale okno w łazience na 1 piętrze - ktoś ma jakieś doświadczenia?? wydaje mi się też że w tym drugim projekcie łatwiej będzie ewentualnie wydzielić drugą sypialnie, co myślicie??

didi_loczek

Ja teraz mam okno w lazience, mieszkam na 1 pietrze i akurat na scianie gdzie jest okno postawiona
jest wanna. Wieczorem przy zapalonym swietle (mimo matowej szyby) wszystko widac  :-/

zwierzatko_mojej_mamy

mika9983,  a gdzie ta druga sypianie?

www.annawilk.pl

mika

zwierzatko_mojej_mamy, myślałam o zmniejszeniu salonu do samego aneksu jadalnego lub troszkę wiącej i zrobienie małej sypialni z wyjściem na balkon, kiepski pomysł? masz inny?

[ Dodano: 14-01-2008, 10:57 ]
Cytat: "didi_loczek"Wieczorem przy zapalonym swietle (mimo matowej szyby) wszystko widac  

no właśnie tego się obawiam :-/

elve

nr2 sprawia wrażenie bardziej ustawnego i wygodnego.
Poza tym ma samodzielny balkon (w odróżnieniu od dzielonego z nr1, o ile dobrze interpretuje plany).
Lepszy rozkład sypialni (nie wchodzi się bezpośrednio na łóżko)

[ Dodano: 14-01-2008, 11:07 ]
mika9983, szczerze... niezbyt dobry
1. pozbawisz się strefy rodzinnej-wypoczynkowej, a to wbrew pozorom bardzo ważne miejsce
2. powstanie maleńki nieustawny pokój, na dodatek z jedną ścianą nieużytkową (duże drzwi balkonowe) i jedną mało użytkową (jakieś drzwi wejściowe)

ja bymn raczej pomyślała o przerobieniu salonu na pokój dwufunkcyjny (sypialnio-salon), a mniejszy pokój, jak mniemam, dla dziecka

zwierzatko_mojej_mamy

mika9983,  nie mam zadnego, bo obrazki sa tak male, ze nie widac wymiarow ;D

www.annawilk.pl

elve

sypialnia obejmująca cały pokój dzienny miałaby wymiary max 3,75x3,5. Do wydzielenia pokoju łatwiejsze byłoby mieszkanie nr1

mika

elvelve, a masz jakiś pomysł jak to zrobić??

elve

mika

elvelve, piwko za dobre chęci i na rozpęd ;-)

dagi

Ja akurat chciałabym mieć okno w łazience, ale z obu planów bardziej podoba mi się 2.  Wydaje mi się bardziej ustawny i łatwiej będzie z tym salonem później kombinować. Poza tym myślę, że aspekt pokoju narożnego (teoretycznie chłodniejszego) rekompensuje strona świata czyli południe (a właściwie południowy wschód i południowy zachód), jeśli się nie mylę.
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

asia407

Ja odnosnie okna w lazience. Mamy w naszej, lazienka jest na pietrze. Szyba "mleczna", ale podejrzewam,ze cos tam widac  z zewnatrz jezeli stanie sie blisko okna. Mimo wszystko jest o niebo lepiej niz z lazienka bez okna.Swiatlo dzienne jest najlepsze przy robieniu makijazu, do tego przeplyw powietrza jest duzo lepszy, nie ma problemow z wilgocia. W tej chwili ciagle remontujemy lazienke, w planie mamy zalozenie drenianych rolet, wiec nie bedzie problemu z prywatnoscia  ;-)
"Pod" oknem bedzie wanna, ale nie bedziemy jej czesto uzywac, po przeciwnj stronie lazienki mamy kabine prysznicowa. Moze dlatego ta szyba mnie nie martwi. A rolety powinny rozwiazac problem

mika

asia407, dziękuje bardzo, bardzo dobra uwaga, rolety lubię więc mogłoby to być rozwiązanie :mrgreen:

mayagaramond

Tez uwazam, ze okno w lazience jest wazne, my np. teraz nie mamy i jest problem z wietrzeniem po kapieli (i nie tylko ;-) ). Bez okna szybko moze Ci wejsc plesn/grzyb itp.

W naszym mieszkaniu duzy pokoj jest narozny, ale jest bardzo jasny i gdy slonce swieci (nawet zima) i tak w miare szybko sie nagrzewa.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

kotabma

oj, jak mnie tu dawno nie bylo ...
a wracajac do tematu: mieszkanie nr 2 powinno byc bardzo jasne i cieple bo generalnie jest od poludnia. biorac pod uwage, ze teraz ocieplaja mieszkania nie powinno byc problemow z cieplem. my obecnie mieszkamy w mieszkaniu szczytowym (3 strony swiata: wsch, zach, pol - i mamy bardzo cieplo, a nasze nowe mieszkanie bedzie tez naroznikowe: zach i połnoc - jak bedzie to sie okaze).
Rozumiem, ze w przyszlosci bedzie zalezalo Wam na 2 sypialniach - to moze poszukajcie czegos co ma na starcie 2 sypialnie i kuchnie z aneksem. Powierzchnia powinna byc zblizona do tego co pokazalas. My znalezlismy 55 m2 (sa 3 pokoje z tym ze jak sie nie postawi jednej scianki dzialowej to wychodzi kuchnia z aneksem i 2 pokoje)

nionczka

Dla mnie oba w sumie sa OK. Drugie ma jak dla mnie za duzo korytarza. Na tak male mieszkanie tyle holu nie potrzeba.

Mieszkanie narozne moze byc chlodniejsze, ale tez i widniejsze. No i zalezy od ustawienia.
W sumie bardziej mi sie podoba 2.

[ Dodano: 14-01-2008, 13:17 ]
Drugie ma fajniejszy balkon.

[ Dodano: 14-01-2008, 13:22 ]
Ja tez bym poszukala czegos z dwoma sypialniami. W sumie na 52 metrach dobrze zorganizowanych mozna miec spokojnie 2 sypialnie, salon i nawet kuchnie a nie tylko aneks kuchenny. Na dzisiaj te mieszkania sa OK, ale zaraz bedziecie potrzebowac czegos wiekszego. Tak mysle. Mieszkanie z jedna sypilania kupilabym tylko i wylacznie bedac samotna i bez szybkich perspektyw na piowiekszenie stada. Dla pary juz sie robi ciasno. A metraz w sumie nie taki znowu maly.

spragnienie

wg. mnie

plusy mieszkania nr 1:
- OKNO W ŁAZIENCE - zawsze mialam lazienki z oknami i wchodzac do takiej bez, naprawde dziwnie się czuję - łazienkę z oknem łatwo jest przewietrzyć, światło dzienne to uniknięcie świecenia sobie żarówą po oczach na dzień dobry i.t.d.  ;-)
- większy salon
- 2 szafy w sypialni: oczywiście mniejsza dla małża  :mrgreen:

plusy mieszkania 2:
- więcej przestrzeni do magazynowania
-lepsze rozdzielenie części prywatnej od ogólnodostępnej
- drzwi od łazienki niewidoczne z salonu
- zdecydowanie lepszy układ sypialni (wchodząc nei widac łóżka)
- większy taras
- możliwość wydzielenia kiedyś kuchni (dobudowanie do końca ścianki na której jest lodówka i wstawienie stołu do salonu)

W 1 momencie pomyślałam, że lepsze mieszkanie nr 2, ale to okno w łazience...
Na którym piętrze jest mieszkanie2?

mika

Cytat: "spragnienie"Na którym piętrze jest mieszkanie2?

na 2 piętrze, a mieszkanie nr 1 na pierwszym

jo_miekka

mika9983, a mnie się oba podobają ;)) Ale chyba nr 1 bardziej. Jest jakby mniej kiszkowate. A w ogóle to ta przestrzeń salonu i kuchni musi być chyba dość spora, skoro całość ma 52 metry!

kate.zet1

Mi też bardziej podoba się mieszkanko nr 1  - sprawia wrażenie większego, bardziej przestronnego mimo tego, że róznica w metrażu to tylko 1m2. No i okno w łazience - ja osobiście bardzo bym chciala mieć takowe  :mrgreen: