Najpyszniejsza cudowniejsza salatka swiata :

Zaczęty przez siog, 12 Lis 2010, 17:51:45

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

Skladniki
1:
* mieszanka lisci
* duze kawalki grzanek
*winogrona przekrojone na pol
* bekon (krotkie cienkie paski) podsmazony
* cashel blue dressing lub dressing z innym niebieskim serem plesniowym

2:
* gruszka zapieczona w piekarniku z miodem (przekrojona)

skladniki nr 1 dobrze wymieszac nie dotykajac, czyli w jakiejs duzej zakrytej salaterce

podawac z dwoma kawalkami gruszy


pycha!

Dodany tekst: pią, 12 lis 2010, 18:00:24

p.s gruszke mozna podawac na cieplo lub zimno

marlen_ka


didi_loczek

Cytat: marlen_ka w 12 Lis 2010, 18:55:11
a co to jest?
proszę:
    * 3-4 tablesp. groundnut oil
    * 1 tablesp. wine vinegar
    * 1 tablesp. whole grain mustard
    * 50g (2 oz) Cashel Blue cheese, crumbled

dragonfly

SIOG - babo, wez zdjecie zrob nastepnym razem bo nie wiem jakie duze te grzanki maja byc  :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ale juz sie napalilam i bede robic :)

marax

Cytat: didi_loczek w 12 Lis 2010, 19:03:23
proszę:
    * 3-4 tablesp. groundnut oil
    * 1 tablesp. wine vinegar
    * 1 tablesp. whole grain mustard
    * 50g (2 oz) Cashel Blue cheese, crumbled
poprosze o tlumaczenie na polski . Po 2 nie rozumiem zdania z saleterką :)

jo_miekka

#5
siog to jest ten typ sałatki, który lubię najbardziej, mniam!

Dodany tekst: pią, 12 lis 2010, 20:11:13

Cytat: maraxela w 12 Lis 2010, 19:55:52
poprosze o tlumaczenie na polski . Po 2 nie rozumiem zdania z saleterką :)

3-4 łyżki oleju z orzechów ziemnych
1 łyżka octu winnego
1 łyża musztardy (takiej z ziarnami gorczycy)
50 g sera pleśniowego

Z salaterką chodzi o to, żeby nie miąchać tego łyżką, bo się rozbabrze, tylko włożyć, do jakiegoś sporego zamykanego naczynia i np. potrząsać, żeby się wymieszało


siog

JO  jestes wielka!!!  bighug :beer:

wlasnie chodzi o to zeby to wszystko potzasnac

* cashel blue to irl ser plesniowy o specyficznym smaku. ale mysle ze zamiast mozna dac inny plesniowy dressing

* gruszki juz sa pokrojone na pol do piekarnika

* bekon uzyty w salatce to lardons (pancetta ) kawaleczki/paseczki podsmazone

http://www.firepit-and-grilling-guru.com/images/bacon-lardons.jpg

jo_miekka

siog zaraz tam wielka, gotowało się tu i ówdzie ;)

a ten boczek to bym dała inaczej w takich cieniutkich plastrach większych, ale w sumie nie ma znaczenia
pasuje też szynka parmeńska


siog

no i granki moga byc roznych rozmiarow:)

a z lisci to napewno jest salata, rukola i cos podobnego do botwinki. ja kupuje gotowa mieszanke

marax

jo a co to za szynka parmeńska jakas niezwykla ?? nie bardzo lubie boczek

siog

didi czekam na feedback:)  :beer:

aha wazne! jak nie macie cashel blue to inny ser plesniowy ale niebieski!
bo chodzi o ten spec smak

didi_loczek

maraxela to rodzaj włoskiej, surowej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych z kością
pyyyyyyyyycha!  :eat:

jo_miekka

marax podsuszana dojrzewająca włoska szynka sprzedawana najczęściej w cieniunich plastrach
bardzo specyficzny smak

siog

jo ja bym jednak dawala pancette lub samemu zrobic lardony z bekonu. smak p szynki jest mocny i zupelnie inny. a tam musi byc troche mieska z tluszczem no i uprzednio podsmazony
czy boczek to to samo co bekon??

jo_miekka

siog jasne, co kto lubi
Ja boczku nie używam praktycznie.
Z boczkiem i bekonem to się sama zastanawiałam kiedyś, nie udało mi się dociec, ale dla mnie to, co innego, nawet jeśli różnica miałaby być tylko w tym, że bekon to cienki plaster a boczek to takie kosteczki ;)

justynaaaa2

też się zawsze zastanawiałam czy boczek i bekon to to samo i z tego co udało mi się zorientować to boczek ma więcej tłuszczu niż bekon, jest cięty z innego kawałka mięsa jakby ;)


zwierzatko_mojej_mamy

oj juz to widze oj juz juz ;D rukolo rukolo do tego duzo mnogo :D  az mi pocieklo z geby lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

#20
zwierzu chcesz tam dac mango ?? czy to jednak ma byc wyraz mnogo ??

Dodany tekst: 13 Lis 2010, 12:39:43

a ten dresing to da sie w polsce kupic gotowy . Troche kosztowne jest kupowanie wszystkich skladnikow na 1 salatke

zwierzatko_mojej_mamy

oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

zwierz ty lepiej namierz gotowy dressing. Ja nie lubie rukoli blee ostra jest strasznie w smaku .

zwierzatko_mojej_mamy

pyyyszniasta :D pieprzna ;D a dressing moze i by sie znalazl gotowy w jakims supermarkecie, ale nie widzialam, ale tutaj masz jogurtowy - ja bym probowala z takim tez chetnie ;)

BLUE CHEESE DRESSING

½ kubka jogurtu bałkańskiego lub greckiego light
¼ kubka pokruszonego sera z niebieską pleśnią
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

emcia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 13 Lis 2010, 13:58:33
pyyyszniasta :D pieprzna ;D a dressing moze i by sie znalazl gotowy w jakims supermarkecie, ale nie widzialam, ale tutaj masz jogurtowy - ja bym probowala z takim tez chetnie ;)

BLUE CHEESE DRESSING

½ kubka jogurtu bałkańskiego lub greckiego light
¼ kubka pokruszonego sera z niebieską pleśnią
sok z ½ cytryny
1 łyżeczka miodu
1 mały ząbek czosnku
sól, pieprz
posiej sobie w skrzynce na balkonie
rośnie jak głupie
jak miałam tego w cholerę posiane parę lat temu, ale nikt jeść nie chciał
w sumie się nie dziwię, skoro nie pomieszałam z innymi liśćmi i było w cholerę niedobre samo