Najpyszniejsza cudowniejsza salatka swiata :

Zaczęty przez siog, 12 Lis 2010, 17:51:45

didi_loczek

Wpisuję sałatkę do zeszytu ;) Wyszła pyszna i na pewno ją zrobię jeszcze nie raz  :eat: :eat: :eat:

siog

Cytat: didi_loczek w 14 Lis 2010, 14:19:35
Wpisuję sałatkę do zeszytu ;) Wyszła pyszna i na pewno ją zrobię jeszcze nie raz  :eat: :eat: :eat:

super! Didi a dawalas cashel blue czy cos innego zamiast? udalo sie gruszke zapiec na patelni?

mayagaramond

musze ja koniecznie zrobic, ale dam stiltona zamiast cashel blue.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 15 Lis 2010, 20:04:39
zaraz się za nią zabieram :)

a ja tak daleko i nie mam zadnego niebieskiego sera :( Salaty tez nie mam zadnej. No nic, ide zjesc parowke i lososia ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

Zupełnie nie zaskakuje ta sałatka - jest tak pyszna, jak myślałam!
Absolutnie moje smaki, niebo!
Dzięki Siog  :beer:

siog

Jo jo  :beer: :beer:

ale grzanki duze dalas  :rotfl: dawalas bekon czy szynke?

jo_miekka

Miałam dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, to dałam.
Lubię sałatki ze składnikami w konkretnych kawałkach, więc i grzanki spore.

didi_loczek

siog gruszki przegotowałam w syropie (cukier+woda) żeby zmiękły a potem na patelnię z miodem i odrobiną masła
a ser dałam zwykły pleśniowy
pycha wyszło!  :thumbup:

mayagaramond

Poprostu bajka!!! Mniam, mniam, mniam. Szkoda, ze juz wszystko zjadlam.

siog . :beer: :beer: :beer:

suegro

O maj gat.
Absolutnie sałatka dla mnie! :)

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

didi_loczek

Wczoraj mieliśmy gości, podałam TĘ sałatkę, zachwyceni byli!

Polewam po stokroć!  :beer: :beer: :beer:

mayagaramond

Znow sie moge dopisac ;D - pycha, pycha, pycha.

marax - jesli nie zakochasz sie w salatce i nie bedziesz chciala jej jesco codziennie, mozesz zuzyc ser do makaronu albo zrobic faszerowane gruszki.

katgoli

Cytat: mayagaramond w 17 Lis 2010, 19:06:36Poprostu bajka!!! Mniam, mniam, mniam. Szkoda, ze juz wszystko zjadlam.

maya jakiego sera uzylas do tej salatki?

mayagaramond

Cytat: katgoli w 29 Lis 2010, 16:28:01
maya jakiego sera uzylas do tej salatki?

raz stiltona, a innymi razy gorgonzole. Roquefort tez sie nadaje.

katgoli

salsa

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

justynaaaa2

ja z tej sałatki wykorzystałam jedynie pomysł na gruszki do innej sałatki ;D
pyszne są  :thumbup:

salsa

dobra, ale nastepnym razem musze uzyc jakiegos ostrzejszego sera bo jakos tak czegos mi brakowało
pomysł z gruszką bardzo ciekawy

jo_miekka

gruszka i ser pleśniowy to jeden z podstawowych zestawów smakowych moich

salsa

dla mnie ta gruszka z miodem była za słodka
następnym razem zrobię bez albo wezmę jakąś bardzo kwaśną

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 13 Gru 2010, 12:24:47gruszka i ser pleśniowy to jeden z podstawowych zestawów smakowych moich

moich tez. Uwielbiam zapiekana z serem plesniowym, najchetniej wlasnie niebieskim.

mayagaramond

Cytat: golinda w 13 Gru 2010, 13:27:12
a szczegóły? :)

obieram gruszke, kroje na pol, wydlubuje pestki. Gruszke gotuje pare minut w bialym winie (albo w wodzie zmieszanej z bialym winem) z gozdzikami i laska cynamonowa. Lepiej zeby gruszki nie byly za miekkie, inaczej sie rozpadna.

Na gruszki nakladam pokruszony niebieski ser plesniowy i zapiekam ok. 5 minut w piekarniku (180°C). Ser mozna zmieszakc z wloskim orzechami albo dodac pokrojna w kostke szynke, mozne tez dac podsmazony chrupiacy bekon.

magoo

siog czy cashel blue dressing mozna kupic gotowy??