Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

rosol z ziemniakami ?? :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ishka82

Mój dziadek zawsze jadał rosół z ziemniakami :) Najpierw jadł z ziemniakami, a później dokładkę z makaronem jak wszyscy ;) U mojej babci w Gliwicach, o ile dobrze pamiętam, zawsze jadało się rosół z ziemniarami :D

mobka

O, to cos nowego! Nigdy nie slyszalam o rosole z ziemniakami, kartoflami czy pyrami :D Ale ziemniaki sa normalnie w kawalkach osobno gotowane, czy rozgniecione pozniej? Czy tez w rosole sie gotuje (najmniej prawdopodobna dla mnie opcja ;))?
U mnie sie barszcz czerwony jadlo z osobno ugotowanymi, pogniecionymi ziemniakami. Wspomnienie z dziecinstwa :D I zawsze z dziadkiem bedzie mi sie kojarzyc :)

effik

mój tata lubi rosół z ziemniakami, też parę razy jadłam. ale wolę z makaronem.
a dziadek jadał barszcz tak jak pisze mobka - na osobnym talerzu ziemniaki. i to z cebulką.

aja

MObka ziemniaki gotuję oddzielnie - nigdy w rosole bo jedni wolą z makaronem
ja akurat gniotę, nakładam do talerzy i zalewam rosołem ale jak ktoś lubi w całości ....
barszcz też jemy oddzielnie z ziemniakakami
jak był tata to rodzicie mieli je na jednej misce - tak jak na wsi kiedys się jadło

Dodany tekst: 27 Lip 2010, 21:01:45

ziałyście Dorotus zamyka Magie Smaków http://magiasmakow.blox.pl/html

ishka82

U mnie do rosołu ziemniaki gotowane osobno były i w kawałkach :)
A z innych rzeczy, to żurek i barszcz biały zawsze jest z oddzielnie ugotowanymi ziemniakami podanymi na osobnym talerzu i z podsmażaną cebulką...mniammm

mobka

Rozmawialam z mama, mowi, ze to gdzies ze wschodu musi byc, bo jej ojciec tez sobie do rosolu zyczyl gotowane osobno i pokrojone w plastry ziemniaki. Ale rosol byl czysto wolowy. Jakos sobie tego nie wyobrazam :D

ishka82

mobka, moja babcia, ta z Gliwic, u której się jadło rosół z ziemniakami i nie wiem, czy nie od niej mama przyswoiła te ziemniaki osobno do żuru/barszczu, to rodowita Rosjanka ;D

sonja

Moja mama lubi rosół z ziemniakami, a obie ubóstwiamy czerwony barszcz czysty z fasolą Jaś, ugotowaną osobno.

justynaaaa2

o matko rosół z ziemniakami  :padam: :padam: :padam:
jak sobie o tym pomyślę to nie wiem czy bym tknęła, przecież to zupełnie nie pasuje, nie ten smak ;D

mayagaramond

tez chce ogorki malosolne!!!
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

szelma

Cytat: justynaaaa2 w 27 Lip 2010, 23:25:41jak sobie o tym pomyślę to nie wiem czy bym tknęła, przecież to zupełnie nie pasuje, nie ten smak

Też sobie nie wyobrażam. Rosół musi być z makaronem, nooooo!

Dodany tekst: 28 Lip 2010, 09:00:13

Cytat: mayagaramond w 27 Lip 2010, 23:50:01tez chce ogorki malosolne!!!

Ja miałam, ale za wolno jadłam i mi się ukisiły :crying:.

siog

zwierzatko_mojej_mamy

papryka nadziewana ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mobka

Ja czekam z papryka do sierpnia, bo bedzie na nia promocja w tesco ;) Dzis kurczak tikka masala, ryz i brokul.

magdalinska

Cytat: ishka82 w 27 Lip 2010, 20:02:03
Najpierw jadł z ziemniakami, a później dokładkę z makaronem jak wszyscy ;)
moj tato tak zawsze jadł u babci :D ale ziemniaki ugotowane osobno, pokrojone w plastry, na talerz i zalane rosołem. dobre nawet ;)

foszek

dzisiaj kotlety schabowe pod pierzynka salatka z pomidorkow cebuli i smietany

effik

w planie kieszonki drobiowe z pieczarkami. a czy wyjdą to już nie wiadomo :D

emcia

Cytat: mobka w 27 Lip 2010, 21:32:40
Rozmawialam z mama, mowi, ze to gdzies ze wschodu musi byc, bo jej ojciec tez sobie do rosolu zyczyl gotowane osobno i pokrojone w plastry ziemniaki. Ale rosol byl czysto wolowy. Jakos sobie tego nie wyobrazam :D
i chyba nawet jest ;)
mój ojciec tak je, ziemniaki w kawałkach w jednym talerzu z rosołem
reszta je z makaronem, a ja wcale

Dodany tekst: 29 Lip 2010, 15:45:11

u mnie kurak pseudotajski
i mam znowu cukinię do rozparcelowania
pewnie będzie z fetą-pycha

didi_loczek

Zupa fasolowa :) Jutro knedle ze śliwkami.

Jak rosół z ziemniakami to tylko wołowy, mniam!  No i obowiązkowo kawałek wołowinki ;)

aja

buraczana
i pizza była -  kupna ;D bleeee

aniak1211

gulasz z ziemniakami+ochydna sala ze sloika-kupna:D
no i pomidorowa z ryzem-jakas smaczna mi wyszla ;)

suegro

Ja znam wersję rosołu z ziemniakami.
Jednakże tylko przy rosole z królika.

Ale ja w ogóle nie przepadam za rosołem.

"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

giga

krupnik, mielone z mizeria.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

kieszonki były pyszne, dziś łosoś :)