Nasze obiadki

Zaczęty przez giga, 14 Maj 2010, 12:10:25

0 użytkowników i 5 Gości przegląda ten wątek.

magdarynka

Poniedzialek - zalewajka
Wtorek - leczo
Sroda - sola, domowa salatka, opiekane ziemniaki
Czwartek - zupa ogorkowa, pierogi ruskie
Piatek - resztki zupy i racuchy jak poduchy
Sobota - grilujemy
Niedziela - obiad u moich rodzicow  :D
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

Cytat: effik w 04 Sie 2010, 11:40:06
kotleciki mielone z dodatkiem jogurtu - znalazłam ostatnio w jakimś przepisie, wypróbowałam, są boskie :)
Pisz szybko jak sie to robi :)

U mnie spaghetti :)
wczoraj byl zurek a w piatek pierogi ruskie :)

foszek

pulpety w sosie pomidorowym z ryzem a jutro przymierzam sie do golabkow

aja

pózny obiad ale jest
plasterki, mielony, ogórek kwaszony i maślanka zagryziona arbuzem

OlaFasola

Cytat: aja w 04 Sie 2010, 22:10:43plasterki
A co to?

A u mnie pseudo pizza od dr Oetkera, w dodaku trochę przypalona.

aja

zwykłe ziemniaki - obieram, kroję na karjalnicy(bo szybciej)  na takie cienkie plasterki i wrzucam na patelnię na bardzo mały ogień na tłuszcz i pod przykryciem
tak sie duszą - potem dokładam cebulę, doprawiam przyprawami i gotowe

OlaFasola

Cytat: aja w 04 Sie 2010, 22:22:14zwykłe ziemniaki - obieram, kroję na karjalnicy(bo szybciej)  na takie cienkie plasterki i wrzucam na patelnię na bardzo mały ogień na tłuszcz i pod przykryciem
tak sie duszą - potem dokładam cebulę, doprawiam przyprawami i gotowe
aaaa, dzięki.
U nas się mówi talarki.
Ale bym takie zjadła.

aja

no to u mnie na talarki mówi sie na zimniaki też pokrojone w plasterki ale suche tzn. wyglądajace jak frytki - takie opieczone bardziej a plasterki to taka mazia się potrfi zrobić :)

effik

Cytat: aniak1211 w 04 Sie 2010, 20:10:11
Pisz szybko jak sie to robi :)


dodaje się do mięsa, jajka, przypraw łyżkę jogurtu naturalnego :)

mobka

W sobote byl losos, ryz brazowy, fasolka szparagowa i sos jogurtowo-czosnkowo-koperkowy. W niedziele zamawiana pizza, dzisiaj schabowy ziemniaki i ogorek kiszony.

aniak1211

#460
Cytat: effik w 04 Sie 2010, 22:45:57
dodaje się do mięsa, jajka, przypraw łyżkę jogurtu naturalnego :)
Wyprobuje za 2 dni :)
A bulke tarta tez dodajesz ???

A ja mialam wczorajszy rosół,
młode ziemniaczki (takie calkiem malusie;))na parze z maslem i piers kury w sosie sojowym-parowana,surówka z marchewki :)

effik

Cytat: aniak1211 w 09 Sie 2010, 16:38:34
Wyprobuje za 2 dni :)
A bulke tarta tez dodajesz ???


nie dodaję, bo na diecie nie mogę, ale jeśli masz ochotę, to spokojnie dodawaj :)

mada1981

u nas były naleśniki z pieczarkami wg nowego przepisu  :dance:, naprawde super, bo nie takie mdłe jak zawsze  :bad:

effik

mąż miał wczoraj torcik naleśnikowy z mieloną wołowinką, sosem czosnkowym, pomidorem, sałatą i żółtym serem. ja miałam mielone w cieście.

dziś dla męża pierogi z mięsem, a dla mnie albo leniwe, albo racuchy serowe. może na ostro, zobaczymy.

giga

sos grzybowy, M. byl w lesie:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

Cytat: giga w 10 Sie 2010, 11:46:31
sos grzybowy, M. byl w lesie:)

bezpieczne te grzybki? :D a czego nazbierał dobrego? :)

giga

Cytat: effik w 10 Sie 2010, 11:53:32
bezpieczne te grzybki? :D a czego nazbierał dobrego? :)
kurki, kozaki,podgrzybki juz ususzyłam. Moj M. to wielki grzybiarz. W sierpniu jedzie do Norwegi i cieszy sie jak dziecko bo tam to grzyby przy drodze rosna. Najlepiej jakby je mogl w paczce przesylac. ;)
Ja grzyby tez zamrazam na sos, w zimie to rarytas.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

pycha :) mój tata też swego czasu zbierał, pamiętam z dzieciństwa, jak potem je czyścił w kuchni, to był zapach... a najlepiej pachniały na patelni, jak je smażył na jajecznicę :)
teraz czasem kolega grzybiarz mu podrzuca :)

giga

effik, na patelnie najlepiej nadają się i smakują kanie, kurki z jajecznica tez są pyszne.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

effik

Cytat: giga w 10 Sie 2010, 12:18:07
effik, na patelnie najlepiej nadają się i smakują kanie, kurki z jajecznica tez są pyszne.

podgrzybki też niczego sobie :D

aniak1211

Cytat: giga w 10 Sie 2010, 13:06:04Moj M. to wielki grzybiarz. W sierpniu jedzie do Norwegi i cieszy sie jak dziecko bo tam to grzyby przy drodze rosna. Najlepiej jakby je mogl w paczce przesylac. wink
A do Weglinca jezdzi na wilkie grzybobranie???
na tych terenach jest b,duzo grzybow,ludzie z calego kraju zjezdzaja sie :)

U nas byla pizza,
placek z sosem i sladowa iloscia sera kupilam i swoje skladniki dodalam-pyszna wyszla :)

effik

nie było leniwych. była tarta z tuńczykiem i porem, mniaaaam :D

mobka

Dzis flaczki, jutro leniwe.

szelma

D. zrobil krewety w sosie curry i z suszonymi pomidorami ;). A jutro bedzie kurcze w sosie slodko-kwasnym.

Lwica

Cytat: aniak1211 w 10 Sie 2010, 19:04:00A do Weglinca jezdzi na wilkie grzybobranie???na tych terenach jest b,duzo grzybow,ludzie z calego kraju zjezdzaja sie

ano pamiętam jak się kiedyś jeździło z rodzicami!
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!