Muffiny jogurtowe - przepis podstawowy II + propozycje

Zaczęty przez szelma, 22 Mar 2010, 18:56:56

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

szelma

Przepis podstawowy:

400 ml jogurtu naturalnego
100 g masła
2 jajka
pół szklanki cukru (używam brązowego)
półtorej szklanki mąki
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

W rondelku rozpuścić masło. Dodać jajka i wymieszać trzepaczką. Dodać jogurt i zamieszać, żeby się połączyło. Mąkę, cukier, proszek i sól wsypać do miski. Dodać mokre składniki do suchych i zamieszać, żeby się połączyły. Nie trzeba mieszać bardzo dokładnie. Nałożyć do foremek i piec ok. 25-30 minut w temp. 180 stopni. Muffinki wychodzą pyszne - zostają wilgotne nawet na trzeci dzień, ale najlepsze są jeszcze ciepłe.

Robię jeszcze dodatkowo z bananami i nutellą - banany rozgniatam widelcem, dodaję trochę soku z cytryny i dorzucam do suchych składników. Nutellę nakładam łyżeczką i przykrywam ciastem (trzeba dobrze przykryć, żeby nie wypłynęła). Mmmmmm.... :)

brawurka

o matko kochana kolejny przepis, który musze wypróbować  :padam:
nie mam w domu jogurtu, bo już dziś bym zrobiła


aniak1211

No i kedy ja mam to wszystko piec jak nie ma kto tego jesc ;)
Jednego nie zdaze wyprobowac a juz nastepny :D

szelma

Moje właśnie w piekarniku siedzą :D.

brawurka

a ja z braku jogurtu zrobiłam zimowe :)

effik

o, fajnie! z jogurtem chyba delikatniejsze są, hm?

kiedyś robiłam czekoladowe z nutellą, o mamo, dobre było :D

szelma

Ja daję dużo ciasta i są takie fajnie ciężkie :D. A dzięki jogurtowi są mocno wilgotne - lubię takie :). No i w sumie trzy dni są zjadliwe dzięki temu.

bozena.dp

musze koniecznie wyprobować :D i to z nutellą ;)

magoo

ja zrobie na swieta, nie chce sie juz obzerac przed :D

aniak1211

Jeszcze cieple,
ale przepyszne!!!!!!
Maz nie moze sie najesc tak mu smakuja :)

Angie

Właśnie siedzą w piekarniku ;D  Wasze ciasto też było takie luźne?

bozena.dp

ja zaraz bede robic z nutella :D

magoo

Cytat: bozena.dp w 27 Mar 2010, 17:08:41
ja zaraz bede robic z nutella :D
a ja tylko z jogurtem bo nie ma co sie opychac przed swietami ;)

aniak1211

Cytat: bozena.dp w 27 Mar 2010, 17:08:41
ja zaraz bede robic z nutella :D
Moje z nutella smakowaly wszystkim :)
mniam,pycha :)

effik

zastanawiam się czy zrobić jogurtowe zimowe. może wyjdą? :hmm:

aniak1211

Cytat: effik w 28 Mar 2010, 08:23:15
zastanawiam się czy zrobić jogurtowe zimowe. może wyjdą? :hmm:
Tzn.jogurtowe z jablkiem i cynamonem???
Jogurtowe sa tak smaczne ze szkoda zabijac smak jablkiem i cynamonem :)
lepiej z czekolada czy nutela

zosia2007

#17
własnie siedzą w piekarniku ;D
dolozylam nutelli do srodka wiec ciekawe jakie wyjda

Dodany tekst: śro 31 mar 2010 14:42:18 GMT-1

są boskie  :dreaming:

bozena.dp

#18
ja też dałam nutelli do środka - pycha :D

jo_miekka

#19
nie ujmując nic żadnemu z przepisów powiem tak: moim zdaniem muffinki można zrobić z czego bądź i z czym bądź, nie ma muffinek "jakichś", jest baza, a do tego, co kto lubi. Ja mam bazę podobną do tej, którą podaje tu Szelma, ale częściej stosuję kefir lub maślankę.
A reszta jest wyłącznie kwestią fantazji.

tachogti

#20
jakie one maja miec kolor jak sa gotowe? blade czy przypieczone?  :hmm:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

aniak1211

#21
Cytat: tachogti w 31 Mar 2010, 22:31:31
jakie one maja miec kolor jak sa gotowe? blade czy przypieczone?  :hmm:

Pewnie jestes juz po wypiekach,
ale ja pieklam na taki zloto-brazowy kolor :)
nie czekoladowy ;)
:D

effik

#22
jo_miekka to racja :)

szelma

#23
jo_miekka, ależ oczywiście. Dlatego mam dwa wypróbowane podstawowe - jeden normalny na mleku i ten jogurtowy. A dodatki to zależy od tego, co jest pod ręką.

Co do koloru to takie złoto-brązowe się robią i takie popękane na górze.

aniak1211

#24
Cytat: szelma w 01 Kwi 2010, 10:32:32i takie popękane na górze.

Moje nie popekaly :hmm:
pewmie dlatego ze urosly az tak mocno jak powinny :D