Polecane książki dla dzieci

Zaczęty przez rubin04, 08 Lut 2010, 19:49:26

marcheewka

Cytat: foszek w 03 Sie 2012, 14:58:36
probowalam, ale doszlam do wniosku ze sa za brutalne, maly bal sie usnac po piotrusiu panu w wersji dla dzieci wiec przestalam

Ola dostala Jasia i małgosie w wersji mini ( dla dzieci), bajka jest straszna!! Dzieciaki upiekły babę w piecu i uciekły z łupem ( czyli ukradły)!!
Nie czytam!

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: marcheewka w 03 Sie 2012, 17:42:28bajka jest straszna!! Dzieciaki upiekły babę w piecu i uciekły z łupem ( czyli ukradły)!!
nie wiedzialas o tym wczesniej ? :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

Justynna

Życie jest brutalne, nawet w bajkach :D

Dodany tekst: 03 Sie 2012, 16:46:22

Ja będę M. czytać, ale dopiero za jakiś czas.

marax

ja jestem zaguiona w tych waszych propozycjach /Jaka ksiazke polececie dla Mojej laury . Nie chce ksiazki pisanej wierszem ale bardziej takie opowiadanie prostym jezykiem . Z jakiś morałem, przesłaniem .

zuzia

Cytat: maraxela w 03 Sie 2012, 16:46:38
ja jestem zaguiona w tych waszych propozycjach /Jaka ksiazke polececie dla Mojej laury . Nie chce ksiazki pisanej wierszem ale bardziej takie opowiadanie prostym jezykiem . Z jakiś morałem, przesłaniem .
ja polecam książki Janosha o misiu i tygrysku

Justynna

A może seria o Basi?
http://merlin.pl/Basia-i-balagan_Egmont-Polska/browse/product/1,912336.html
Albo "Przygody Kota Filemona", "Miś Uszatek"?

marax

Basia mi sie podoba . Ten misiu to bardziej chyba dla chlopca ?

zuzia

Cytat: maraxela w 03 Sie 2012, 22:03:46
Basia mi sie podoba . Ten misiu to bardziej chyba dla chlopca ?
niekoniecznie
to takie uniwersalne opowieści.

Justynna

Cytat: maraxela w 03 Sie 2012, 22:03:46
Ten misiu to bardziej chyba dla chlopca ?
eee tam. Ja pamiętam ze swojego dzieciństwa i już kupiłam M. i moja siostra swojej czteroletniej córce też :)

Dodany tekst: 03 Sie 2012, 22:11:18

A i jeszcze "Pan Kuleczka" jest fajny. Tylko Michał na razie za mały. Ale książkę już mam i poczekamy :D

vobi

ksiazki Renaty Piatkowskiej - Opowiadania z piaskownicy, Opowiadania dla przedszkolakow, Piegowate opowiadania... No i serie o Panu Kuleczce.

Dodany tekst: 03 Sie 2012, 21:09:17

aaa... teraz dopiero zauwazylam, ze szukasz czegos z moralem... to nie, Kuleczka i Piatkowska malo moralizatorscy sa ;D

Dodany tekst: 03 Sie 2012, 22:19:09

Co do bajek - zapytalam, bo zauwazylam ze przez caly watek nie padlo ani razu polecenie jakiejs ksiazki z bajkami - teraz juz wiem dlaczego.

My czytamy Hani bajki, takie uproszczone, trzyminutowe, to byla pierwsza ksiazka na dobranoc ktorej chciala sluchac (czyli kiedy miala ok. 2 lata)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Poki co nie widze zeby ja jakos skrzywily. Jakos sobie nie wyobrazam zycia bez bajek, z calym dobrodziejstwem inwentarza, tzn. wilkiem ktory zjadl babcie, wstretna ropucha ktora chciala wydac Calineczke za swojego syna czy Jasiem i Malgosia, ktorzy sie zgubili w lesie itd. :mocking:

Dodany tekst: 03 Sie 2012, 23:32:06

Cytat: marcheewka w 03 Sie 2012, 17:42:28Ola dostala Jasia i małgosie w wersji mini ( dla dzieci), bajka jest straszna!! Dzieciaki upiekły babę w piecu i uciekły z łupem ( czyli ukradły)!!
ale w wersji "pelnej" chyba jakos specjalnie sie nie rozni? I to chyba dobrze ze w piecu upiekla sie ZLA Baba Jaga (podkreslam, bo wlasnie to zlo ma tutaj znaczenie kluczowe) niz niewinne i prawie-ze-grzeczne Jas & Malgos?

jestynka

Cytat: zuzia w 03 Sie 2012, 19:31:20
ja polecam książki Janosha o misiu i tygrysku

ja janosha cenzuruję :D
czyli omijam fragmenty oceniające np. Ty głupi tygrysku itp.
ale po za tym ksiązka fajna, Filip jest w stanie wysłuchać cała z zainteresowaniem

Dodany tekst: 04 Sie 2012, 09:16:01

też dzieciaki lubią serię o Kamilce:Kamilka miała straszny sen itp.
http://www.empik.com/kamilka-miala-straszny-sen-opracowanie-zbiorowe,293091,ksiazka-p

ishka82

vobi, bardzo zainteresowała mnie pokazana przez Ciebie książka z trzyminutowymi bajkami :) chyba jej poszukam, bo właśnie zastanawiałam się nad klasycznymi bajkami, ale w formie przystępnej dla 2,5 latki ;) niestety powiem szczerze, że Dominika ostatnio książkami się nie interesuje ;D

jo_miekka

Bracia Grimm i Andersen to są bardzo makabryczne bajki (zwłaszcza w oryginale, tam się normalnie leje krew z odcinanych kończyn etc.), ale mi się wydaje, że dziecięca wyobraźnia jest jakoś tak skonstruowana, że to nie jest dla dziecka chyba jakieś bardzo straszne. Ja nie pamiętam, żebym się bała i moi rodzice też nie mają takich wspomnień.

abkasia

dla mnei najgorsza ksiazeczka to byla czarna owieczka...
jezu, jak ja plakalam, ze ta oieczka umarla i zostawila swoja mala coreczke...

jestynka

ja byłam w 5 klasie jak przeczytałam Anie i dosłownie ryczałam jak umarł ten dziadek - opiekun Ani

abkasia

o to tez... ania to najlepsza ksiazka mojego dziecinstwa...

jestynka

Cytat: jo_miekka w 04 Sie 2012, 11:32:20
Bracia Grimm i Andersen to są bardzo makabryczne bajki (zwłaszcza w oryginale, tam się normalnie leje krew z odcinanych kończyn etc.), ale mi się wydaje, że dziecięca wyobraźnia jest jakoś tak skonstruowana, że to nie jest dla dziecka chyba jakieś bardzo straszne. Ja nie pamiętam, żebym się bała i moi rodzice też nie mają takich wspomnień.

przeczyłam w podstawówce Grimmów
mama nam nie czytąła bo się bała :D

Justynna

Zło też trzeba pokazać dziecku i zło musi być ukarane. Denerwują mnie przerobione bajki, w których Wilk zaprzyjaźnia się z Czerwonym Kapturkiem i zostają przyjaciółmi  :crazy:

mobka

Ja basnie bede czytac, ale tak za 2-3 lata pewnie, jak K. bedzie wstanei wysluchac calych. Ja uwielbialam Andersena.

margareta

Tutaj macie link do wywiadu z moim guru od literatury dziecięcej, prof. Leszczyńskim. Mówi m. in. o tym, dlaczego trzeba czytać dzieciom straszne baśnie.
http://www.rp.pl/artykul/665696.html?print=tak&p=0

konwalia

ja na Ani ryczę do dziś :D
ja ej nie kupuję nowych książek, czytam to co mam po sobie i siostrach, teraz rzadko, bo Daga ma fazę darcia kartek
a gdzie jest taka lista klasyki polecanej do wieku? kiedyś był jakiś link

margareta

Ja najwięcej łez wylałam nad Nemeczkiem z Chłopców z palcu Broni, a potem razem z dzieckiem, gdy czytałam mu Dżoka - legendę o psiej wierności. 
maraxela Czarodziejski młyn to jedna z ulubionych książek mojego dzieciństwa, czytałam ją kilkanaście razy, ale miałam już z 8 - 10 lat. Mamoko, to książka obrazkowa, z wieloma szczegółami, wg mnie fajna, ale nie testowałam na dziecku.

vobi

Cytat: jo_miekka w 04 Sie 2012, 11:32:20

kiedys czytalam (nie moge znalezc tego artykulu teraz :( ), ze dzieci odbieraja rzeczy typu "wilk zjadl babcie" czy "baba jaga splonela w piecu" symbolicznie, bo sa to jednak sytuacje dla nich abstrakcyjne i zasadniczo nie powoduje to u nich traumy (choc pewnie sa wyjatki); ale np. bajki w wersji "bezstresowej", w ktorych np. "wilk wepchnal babcie do szafy" moga faktycznie traume powodowac, bo to jest sytuacja dla dziecka wyobrazalna

Dodany tekst: 04 Sie 2012, 23:49:50

margareta dzieki, swietny ten artykul!  :thumbup:

jo_miekka

Bo to chyba jednak kształtuje wrażliwość też. No nie wiem, ale nie wydaje mi się, by chronienie dziecka przed całym złem, było słuszne. Zresztą jest cały nurt w literaturze dziecięcej obecnie właśnie oswajania z takimi zjawiskami jak śmierć, choroba, rozwód etc.