Polecane książki dla dzieci

Zaczęty przez rubin04, 08 Lut 2010, 19:49:26

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: margareta w 04 Sie 2012, 20:03:57
Tutaj macie link do wywiadu z moim guru od literatury dziecięcej, prof. Leszczyńskim. Mówi m. in. o tym, dlaczego trzeba czytać dzieciom straszne baśnie.
http://www.rp.pl/artykul/665696.html?print=tak&p=0
bardzo fajne ;D no i fajny akapit o grafikach, wilkonia to ja kocham ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

marax

ja swojemu dziecku probowalam wytlumaczyc zagadnienie smierci - od paru dni pyta sie kiedy umrze :) i dlaczego ? hmmmm chyba jednak nie byl to najwłaściwszy pomysł w jej wieku

jestynka

Cytat: jo_miekka w 05 Sie 2012, 00:11:54
Bo to chyba jednak kształtuje wrażliwość też. No nie wiem, ale nie wydaje mi się, by chronienie dziecka przed całym złem, było słuszne. Zresztą jest cały nurt w literaturze dziecięcej obecnie właśnie oswajania z takimi zjawiskami jak śmierć, choroba, rozwód etc.

ja nie chcę chronic,ale obserwując Filipa czuję,że on na "straszne" baśnie jest jeszcze za mały.
Kolega mu kiedys opowiadal o duchu, raz ja zażartowąlam ze duch jest,a on kilka miesięcy wieczorami to przeżywał i miał klopoty z zasnięciem
więc póki co chcę by spal spokojnie :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

Cytat: jestynka w 05 Sie 2012, 17:37:04ja nie chcę chronic,ale obserwując Filipa czuję,że on na "straszne" baśnie jest jeszcze za mały.
mój to chyba koło 18-tki dorośnie do tego :D

P. jest mega wrażliwcem,
ostatnio widział epokę lodowcową (nie te najnowszą), i tam była scena, że ludzie małe dziecko niesie mamut czy ktos tam - P. nie mógł przezyć, że "dzidzia jest sama i sie boi, ona chce do mamy" i cały czas przeżywał tylko to dziecko, tak wręcz na granicy rozpaczy więc wyłaczyliśmy bajkę i tylko końcówkę mu pokazalismy ze dzidzia trafiła do mamy, by go uspokoić.

I tak jest ze wszystkim u P. mimo że staram sie go ychowywać w otwartości na świat, na ludzi itd

Dodany tekst: 07 Sie 2012, 00:05:55

a, byłam teraz w Gdyni w weekend i był Nadmorski Plener Czytelniczy - kupiłam Wesołego Ryjka:
http://nowy.selkar.pl/literatura-dla-dzieci-polska-do-lat-6-2/wesoly-ryjek

fajnie bo był autor i ilustratorka i wpisali piękna dedykację dla Pawełka i Mileny :)

A ksiazka fajna! bardzo mi i P. się podoba!

Kupiłam jeszcze Opowiadania o przedszkolaków http://nowy.selkar.pl/literatura-dla-dzieci-polska-do-lat-6-2/wesoly-ryjek ale nic nie napiszę więcej bo jeszcze nie przeczytane.

zuzia

rubin04
wojciech widłak ogólnie jest polecany dla dzieci :)

Ja M. aż tak nie chronie przed złem w bajkach. on sobie po prostu sam wybiera co chce czytać. część zna już na pamięć a i tak woli po raz 100 akurat tą książkę!

rubin04

M. od naszego powrotu wałkuje cięgle ksiazeczkę "Mam przyjaciela kosmonautę" bo P. nic tak nei interesuje jak samoloty, rakiety, planety i kosmos.
P. cały czas chce by mu ją czytać, pełen obłęd :D
(Mam przyjaciela pilota" znam juz na pamiec prawie)

OStatnio poleciłam Feeling "Mam przyjaciela piłkarza" a nasza koleżanka dentystka kupiła dla P. "Mam przyjaciółkę dentystkę" by dac P. jak przyjdzie na wizytę.
Ogólnie fajna jest ta seria i b.dobra pod wzgl. merytorycznym

marcheewka

http://ksiazeczki-synka-i-coreczki.blogspot.com/2012/02/niezapominajek.html

Bardzo ładna i fajna książeczka, Ola bardzo ją lubi, choć jeszcze nie wszystko czytamy (tak skrótowo, bo tekstu sporo)
Piękne obrazki, ale ja lubię afrykańskie klimaty.

jeśli chodzi o bajki, ta podobno fajna. Kolezanka czyta 2,5 letniej córce, bardzo sie podoba

http://projektmama.pl/wierszowane-rymowane-baju-bajki-czerwony-kapturek-kot-w-butach-kopciuszek-5567p.html

feeling.good

Cytat: rubin04 w 07 Sie 2012, 10:31:22OStatnio poleciłam Feeling "Mam przyjaciela piłkarza" a nasza koleżanka dentystka kupiła dla P. "Mam przyjaciółkę dentystkę" by dac P. jak przyjdzie na wizytę.
Ogólnie fajna jest ta seria i b.dobra pod wzgl. merytorycznym

Staś bardzo ją lubi. Zresztą jak wszystkie książki o piłce. Gdyby kiedys wpadły Wam jakieś tytuły w oko, dajcie znać :)

marcheewka

a u nas ostatnio codziennie rano czytane jest to
http://jednosc.com.pl/product_info.php?cPath=14_51&products_id=1885&osCsid=inhlscfpv

a już myślałam, ze się nie przekona.
No i po 100 razy pyta co to? ( o warzywa) i powtarza odpowiedzi dynia, ogórek, por,
nawet rozróżnia te warzywa i nie da sie jej oszukac :point_lol:

chyba wybiorę sie do ikei po koszyk materialowych warzyw ;)

jestynka

Cytat: marcheewka w 09 Sie 2012, 12:43:57chyba wybiorę sie do ikei po koszyk materialowych warzyw wink

warto :) ja je sama lubię,sa tak ładnie uszyte :)

marcheewka

Cytat: jestynka w 09 Sie 2012, 17:06:52
warto :) ja je sama lubię,sa tak ładnie uszyte :)

wiem, wiem ;)
my mamy zestaw śniadaniowy, bardzo ładny jest, teraz czas na warzywa.
No i kupię też oba zestawy dla 15 miesięcznej chrześnicy męża, za jakiś czas sie przyda ;)

ziuta

dzisiaj powinny przyjść 3 części Basi, nie mogę się doczekać, ciekawe czy K. podzieli moje zainteresowanie ;)

yoy

Franek uwielbia ksiązeczki-ale oglądać lol nazywa rzeczy znajdujące sie na obrazkach, ale czytanie/sluchanie go w ogole nie kreci. Martwic sie?

ziuta

Cytat: yoy w 10 Sie 2012, 08:49:17
Franek uwielbia ksiązeczki-ale oglądać lol nazywa rzeczy znajdujące sie na obrazkach, ale czytanie/sluchanie go w ogole nie kreci. Martwic sie?
nie martwić, czekać ;)

zosia2007

Cytat: yoy w 10 Sie 2012, 08:49:17
nie, moj P tez wczesniej tylko ogladal ksiazeczki i kazal zadawac sobie pytania gdzie co jest a on pokazywal, teraz mniej wiecej od 2-3 m-cy kaze sobie czytac codziennie wieczorem przed snem

yoy

no to czekam w takim razie aż mi dziecię zmądrzeje bardziej :D

elve

Mam propozycje. A moze bysmy stworzyły edytowałny dokument, w którym bedziemy dopisywac polecane ksiazki wraz z krótka recenzja, od jakiego wieku. Bo ja sie juz gubie no i watek ma juz 24 str....

ziuta

Cytat: yoy w 10 Sie 2012, 08:51:48
:D czekac i czytac mimo wszystko, czy czekac i nie czytac :D

yoy, ja nie czytałam jak nie był zainteresowany
tzn. przy każdym podejściu do książeczki zaczynałam od czytania, bo wychodzę z założenia, że od tego przede wszystkim są książki ;) ale jak widziałam, że mnie nie słucha, że przewraca mi strony i gna do przodu to przestawiałam się na opowiadanie
stopniowo pozwalal sobie coraz więcej czytać, a teraz już standardem jest, że czytamy cały tekst

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: yoy w 10 Sie 2012, 08:51:48
:D czekac i czytac mimo wszystko, czy czekac i nie czytac :D

ja nie czytam, pieprze to - nie mam cieprliwosci do zaczynania zdania i przerywania w polowie wyrazu, bo pierdut i jest inna strona - mama mi pierdzi, zeby czytac - w zakopcu dalam jej dwie bajeczki i czekalam, kiedy tym pirzgnie lol lol bo bylo tylko ato?ato?ato? i strona fiuu, strona fiuu

www.annawilk.pl

jestynka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 10 Sie 2012, 10:26:39mama mi pierdzi, zeby czytac - w zakopcu dalam jej dwie bajeczki i czekalam, kiedy tym pirzgnie LOL LOL bo bylo tylko ato?ato?ato? i strona fiuu, strona fiuu

i co czytała mimo wszystko?

elve

To dla takich dzieci to fajne są książki z małą ilością tekstu, np jedno zdanie na stronę i obrazek.
Np ksiązeczki o Maxie

golinda

a widziałyście książeczki z IKEA?

my mamy kilka, są bardzo fajne, twarda oprawa, ładne rysunki i przyjemne teksty
wczoraj chciałam przeczytać o lisiczce, ale N. kazała mi robić zakupy w jej sklepie (wszystko za 5zł) i nie wiem w końcu jak się skończyła historia i czy wąż nie zjadł lisiczki :hmm:

:D

ziuta

Cytat: golinda w 10 Sie 2012, 11:09:58ale N. kazała mi robić zakupy w jej sklepie (wszystko za 5zł)
golinda, i co fajnego kupiłaś? :D

zwierzatko_mojej_mamy

Cytat: jestynka w 10 Sie 2012, 09:33:59
i co czytała mimo wszystko?
no jakby wygladala na wkurzona lol lol

www.annawilk.pl