Łatwy chleb wieloziarnisty

Zaczęty przez fasolka1980, 19 Sie 2009, 15:09:05

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

fasolka1980

Ostatnio mam fazę na pieczenie chleba  ;)

Wypróbowałam kilka przepisów i ten jest zdecydowanie bezkonkurencyjny:łatwy, szybki, nie trzeba skomplikowanych sprzętów - ja używam łyżki i miski


No i pyyyyyszny! Robię przynajmniej raz w tygodniu, długo jest świeży :)

Przepis jest stąd: http://mojewypieki.blox.pl/2008/01/Chleb-wieloziarnisty.html 


Ja przeważnie mieszam mąkę krupczatkę z razową albo pełnoziarnistą. Robiłam też ze zwykłą mąką.

Polecam:)

wrobelek0403

fasolka1980 uwielbiam ten blog  :jupi: ale nie wiedziałam, ze jest tam chleb, chyba wypróbuje ;)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdalinska

 myslalam ze takie chcelby mozna sobie piec tylko w specjalnych maszynach do chleba, a to mozna w piekarniku tez?

fasolka1980

magdalińska - no pewnie!  a robi się w 5 min plus czekanie na wyrośnięcie :)

OlaFasola

Cytat: magdalinska w 19 Sie 2009, 18:39:27
myslalam ze takie chcelby mozna sobie piec tylko w specjalnych maszynach do chleba, a to mozna w piekarniku tez?

Ooooo, ja też myślałam, że bez maszynki się nie da, a to ci niespodzianka.

magdalinska

ja na pewno zrobie  :)  (jak tylkoznajde wolna chwile :/)
dzieki Fasolina :)   :beer:

fasolka1980

Cytat: doda w 19 Sie 2009, 21:12:03
chyba zrobię
naprawdę super ten przepis wygląda.
w jakich blaszkach?
taka na keks będzie ok?

doda - keksówka jak najbardziej OK. Ja robię z połowy przepisu - wychodzi jeden bochenek :)

zosia2007

moze upieke na weekend bo rodznka R. zjezdza to sie pochwale nowymi umiejetnosciami :D

abkasia

moja ciocia robi fenomenaly chlew i wlasnie przepis jest doslownie 2 min...moze to ten sam?? musze znalezc ten przepis...

sonja

Cytat: abkasia w 20 Sie 2009, 21:34:18
moja ciocia robi fenomenaly chlew i wlasnie przepis jest doslownie 2 min...moze to ten sam?? musze znalezc ten przepis...

Aż 2 minuty jej potrzebne lol mi przy pieczeniu wystarczy 30 sek żeby niezły chlewik w kuchni zrobić :D

abkasia

Cytat: sonja w 20 Sie 2009, 21:58:45
Aż 2 minuty jej potrzebne lol mi przy pieczeniu wystarczy 30 sek żeby niezły chlewik w kuchni zrobić :D
ja chlewik tez w 30 sek zrobic potrafie :D ba nawet szybciej

zosia2007

#11
Cytat: abkasia w 20 Sie 2009, 21:34:18
moja ciocia robi fenomenaly chlew i wlasnie przepis jest doslownie 2 min...moze to ten sam?? musze znalezc ten przepis...

abkasiu wiem ze to przejezyczenie ale padlam ze smiechu  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

abkasia

#12
Cytat: zosia2007 w 20 Sie 2009, 22:44:21
abkasiu wiem ze to przejezyczenie ale padlam ze smiechu  :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
doooobre sama dopiero teraz to zauwazylam.....  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Dodany tekst: 20 Sie 2009, 22:53:58

jszcze jak sonce odpisywalam to nie zaczailam .... :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

ishka82

abkasia, ja się szczerze uśmiałam z Twojego przejęzyczenia :rotfl: :beer:

abkasia

#14
Cytat: ishka82 w 20 Sie 2009, 22:59:44
abkasia, ja się szczerze uśmiałam z Twojego przejęzyczenia :rotfl: :beer:
ja sie do tej pory smieje :D i jeszcze tak swoja ciocie podsumowalam... a ona  ma zawsze taki nienaganny porzadek... :)

fasolka1980

z uwagi na niewielką ilość używanych naczyń chlew jest całkiem znośny  :rotfl:  ale chleb pyszniutki  :P

justynaaaa2

zjadłabym takiego  :dreaming: tylko tak rozmyślam jaką inną formę można wykorzystać  :hmm: myślę nad tortownicą, wtedy byłby okrągły ;D tylko nie wiem jak z proporcjami  :hmm:

magdalinska

lol lol lol   :rotfl:
moze zrobie w sobote  :knuje:  kurde, własnie zauwazyłam, ze sa tam drozdze.... a mi NIGDY jeszcze zaden ciasto drozdzowe nie wyrosło  :headbang: dawałam na garnek z goraca gotujaca sie woda, przykrywałam scierka i na kaloryfer i nic.....

to teraz porada: jak zrobic zeby jednak wyrosło? jakie macie sposoby?

i ziarna, kupujecie osobno czy jakas mieszanke?

zosia2007

ja dzis nakazalam mezowi aby ziarna zakupil wiec pewnie kupi osobno. a ciasta drozdzowego nigdy nie pieklam wiec nie wiem czy mi wyrosnie. mam nadzieje ze tak

a wogole to zamiast maki krupczatki kupilam pszenna i zytnia wiec bede mieszac 50/50 - mam nadzieje ze chleb wjdzie

magdalinska

ja kilka razy probowałam pizze robic, i dupa, wszystko szło w kosz

fasolka1980

ten chleb sam rosnie :D serio! on nie musi podwajać objętości, wazne zeby troche podrósł


magdalinska - moze drozdze mialas stare albo dawalas zbyt gorącą wodę?  :hmm:

magdalinska

teraz juz nei wiem, to było dawno i sie zniecheciłam na dlugie lata ;)
no ale sprobuje w sobote, pojade rano na zakupy i zobaczymy co z tego wyjdzie

evelka

Może macie jakiś sprawdzony przepis na chleb na zakwasie? Podobno jest zdrowszy od tego na drożdżach


fasolka1980

OlaFasola ja robie przynajmniej raz w tygodniu  :beer: