Jak zostać Perfekcyjną pania domu - zbiór porad

Zaczęty przez sunflowerka, 11 Gru 2008, 15:55:33

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sunflowerka

Ponieważ poproszono mnie o wpisanie porad z podręcznika Anthei Turner postanowiłam otworzyć nowy wątek w którym znajdą sie porady dotyczące prowadzenia domu i dbania o jego czystosć.
Ja na początek wkleję tu kilka porad z książki Anthei, ale zachęcam was również do wpisywania innych porad, może przekazanych wam przez wasze mamy i babcie. Na pewno jest coś czym możecie podzielić się z innymi i wspólnymi siłami jakoś może uda nam się zostać PPD- czyli perfekcyjnymi paniami domu. :jejeje: :jejeje: :jejeje:

sunflowerka

Dobre rady z ksiązki Anthei Turner

"Do worka od odkurzacza włóż laskę cynamonu, a podczas odkurzania dom wypełni się świeżym zapachem

Aby odstraszyć muchy, umieść na parapecie okna słoiczek z wacikami spryskanymi kilkoma kroplami olejku lawendowego. Muchy odstraszą także świeża bazylia i mięta w doniczkach.

Przestrzeń pomiędzy wiszącymi kuchennymi szafkami i sufitem to siedlisko tłustego kurzu. Rozwiąż ten problem, przycinając na wymiar gazety i układając je na górze szafek. Co miesiąc zwiń papier i zastąp go świeżymi gazetami, a nie będziesz tracić czasu na pracochłonne usuwanie tłustego kurzu.

Zanim umyjesz deskę do krojenia, przetrzyj ja cytryną, żeby zneutralizować zapach.
Aby usunąć z drewnianej deseczki zapach cebuli, wyszoruj ją solą i wypłucz w zimnej wodzie.

Jeżeli nie możesz wyjąć jednej szklanki z drugiej, łatwo je rozdzielisz, wstawiając dolną szklankę do gorącej (nie wrzącej) wody, a górną napełnisz zimną wodą.

Czyszczenie lustra w łazience. Lustro przetrzyj niewielką ilością octu spożywczego. Następnie nałóż na czystą wilgotną szmatkę odrobinę szamponu i ponownie przetrzyj lustro – zapobiegnie to jego zaparowywaniu podczas kąpieli.

Bezpośrednio po kąpieli umyj wannę, kabinę prysznicową i umywalkę. Para, która powstaje podczas kąpieli rozluźni brud i ułatwi czyszczenie powierzchni.

Jeżeli toaleta pokryje się osadem, wlej do muszli puszkę coca-coli. Zostaw na godzinę i spuść wodę.

Wazon z wąską szyjką można dokładnie umyć, napełniając go wodą i wrzucając do środka aspirynę musującą lub tabletkę do czyszczenia protez; roztwór zostaw na noc. Rano należy wazon wypłukać.

Utrzymywanie pralki w czystości. Od czasu do czasu wlej do zasobnika na detergent szklankę octu i nastaw pustą pralkę. Ocet usunie zalegające resztki proszków do prania i odświeży zapach w pralce. Możesz też zamiast octu, wsypać do zasobnika szklankę kryształków wodorotlenku sodu. Przynajmniej raz w miesiącu czyść filtr pralki."

sunflowerka

"Zaplanuj prasowanie na porę twojego ulubionego programu telewizyjnego lub radiowego, a czas minie ci dużo szybciej.

Haftowany materiał prasuj po lewej stronie – uwypuklisz w ten sposób wzór haftu.

Prasując krawat umieść w nim kawałek tekturki, żeby para ze spodniej części nie pozostawiała śladów na przodzie krawata.

Robiąc jajecznicę, na każde dwa jajka dodaj łyżeczkę majonezu, a będzie miała naprawdę kremowy smak.

Do przesolonej zupy lub zbyt słonego gulaszu dodaj surowy ziemniak i gotuj przez dziesięć minut. Wyrzuć ziemniak.
Jeżeli przed obraniem zanurzysz pomarańczę na minutę we wrzątku, łatwo oddzielisz skórkę wraz z białą osłonką.

Zamrażanie. Włóż całe gałązki bardziej wytrzymałych ziół takich jak rozmaryn, natka pietruszki, mięta, szałwia, do małych woreczków. W razie potrzeby, podczas gotowania zupy, wystarczy wyjąć zioła z zamrażarki i wkruszyć do garnka- nawet nie trzeba ich siekać. Bazylię, miętę czy pietruszkę można też posiekać i zamrozić z wodą w pojemniczkach na lód. Takie ziołowe kostki dorzuca się do potrawy podczas gotowania.

Przed gotowaniem mleka wypłucz garnek zimną wodą – zapobiegnie to przywieraniu mleka do dna."

MagdaG

salsa

o maj gat
ja moge założyć wątek : Jak zostać anty-perfekcyjną panią domu
mam tysiące rad !!!! lol lol
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

salsa

ale w sumie wiele tych rad to są stare sposoby mamy itp
jak z gazetami, lustrem, obierania pomarańczy mrożeniem itp ;)

dragonfly

hm..... ja w takim razie nawet pania domu sie nie moge nazwac  :mocking: :mocking: :mocking:
ale zle mi z tym nie jest  :point_lol:

elve

Cytat: sunflowerka w 11 Gru 2008, 15:56:40
Przestrzeń pomiędzy wiszącymi kuchennymi szafkami i sufitem to siedlisko tłustego kurzu. Rozwiąż ten problem, przycinając na wymiar gazety i układając je na górze szafek. Co miesiąc zwiń papier i zastąp go świeżymi gazetami, a nie będziesz tracić czasu na pracochłonne usuwanie tłustego kurzu.
czemu ja na to wcześniej nie wpadłam?!
:thankyou:

salsa

Cytat: elvelve w 11 Gru 2008, 17:37:32
czemu ja na to wcześniej nie wpadłam?!
:thankyou:

no co TY! moja BAbcia juz tak robiła
ja tez tak mam ;) nie trzeba myć za czesto szafek ;)

zwierzatko_mojej_mamy

a do workow do odkurzacza juz dawno stosuje paleczki - mozna kupic lawendowe i cytrynowe fresh na pewno, przy czym te drugie mi nie podchodza, bo wtedy w pokoju pachnie jak w kiblu ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

a wiecie ze jak sie snorkuje to trzeba sobie polizać te gogle do snorkowania i wtedy nie zachodzi parą ;)

dragonfly

zwierzatko_mojej_mamy, to tak jak moj ojciec ma uraz do zapachu sosny/swierka w ubikacji.... mowi, ze smierdzi wtedy jak gooowno w lesie ;)

dragonfly

Cytat: salsa w 11 Gru 2008, 17:50:49
a wiecie ze jak sie snorkuje to trzeba sobie polizać te gogle do snorkowania i wtedy nie zachodzi parą ;)
ja tam se zawsze je najpierw zanurzam w wodzie..... ;)

elve

ja do odkurzacza wrzucam chusteczkę skropioną olejkiem do kominków

elve

salsa nie miałam gdzie się tego nauczyć, bo w  moim rodzinnym domu szafki były do samego sufitu
a u babci meble były niskie

zwierzatko_mojej_mamy

dragonfly tak jest - jakby sie kto zesral w sosnowym lasku ;)
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

salsa

Elve ;) chyba , że tak ;)

z zapachami w domu u mnie jest cieżko, bo moj mąz nie toleruje wszelkich kadzidełek świeczek zapachowych zapachów w sprayu , do kontaktu itp
no nic no
wiec pozostaje ciągłe wietrzenie ;)

mayagaramond

Cytat: salsa w 11 Gru 2008, 18:58:12
Elve ;) chyba , że tak ;)

z zapachami w domu u mnie jest cieżko, bo moj mąz nie toleruje wszelkich kadzidełek świeczek zapachowych zapachów w sprayu , do kontaktu itp
no nic no
wiec pozostaje ciągłe wietrzenie ;)

kadzidelek nienawidze. A od zaachow w sprayu, do kontaktow itp. mozna alergii dostac, zreszta H. juz ma, wiec tez odpada. Ale mozna na dywan troche proszku wyspac i odkurzyc, wtedy pachnie proszkiem. Szkoda tylko, ze ja mam "proszek" w plynie :D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

goga

a ja wiem jak zostać perfekcyjną panią domu

nająć służbę  he he he
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

vobi

Wazon z wąską szyjką można dokładnie umyć, napełniając go wodą i wrzucając do środka aspirynę musującą lub tabletkę do czyszczenia protez; roztwór zostaw na noc. Rano należy wazon wypłukać.

super, wlasnie nie wiedzialam co zrobic z tabletkami do czyszczenia protez...

vobi

Cytat: sunflowerka w 11 Gru 2008, 15:57:07
Robiąc jajecznicę, na każde dwa jajka dodaj łyżeczkę majonezu, a będzie miała naprawdę kremowy smak.

ozesz w morde, jajecznica sama w sobie jest tlusta i kaloryczna, jeszcze tylko majonezu brakuje... i nie zapomnjmy o bekonie...

gatka2804

Cytat: elvelve w 11 Gru 2008, 18:10:17
ja do odkurzacza wrzucam chusteczkę skropioną olejkiem do kominków

olejek do kominków? a co to takiego. U rodziców jest kominek, więc zaintrygowało mnie to...

vobi

gatka2804, ale tu chyba chodzi o kominki aromaterapeutyczne (chyba dobrze napisalam? trudne slowo, cholibka... ;))

goga

kominki zapachowe - będzie łatwiej :) to te małe, gdzie świeczka podgrzewa aromatyczny zapach :)

np takie
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

gatka2804

:stupid:
Ojejku, no na pewno o to chodziło. A ja głupol myśłałam że chodzi o taki prawdziwy kominek...