Filadelfia (ciasto bez pieczenia)

Zaczęty przez bozena.dp, 23 Cze 2008, 14:14:03

vobi

Niniejszym nadaje sobie tytul idioty roku - zabralam sie wreszcie za slynna Filadelfie (aka "ciasto Bozeny"), przygotowalam spod i plotek z biszkoptow (okraglych, bo innych w sklepie nie mieli - oglaszam ze z okraglych tez spokojnie mozna zrobic plotek ;)), zrobilam mase (chyba z 1/4 wyzarlam bo tak mi smakowala) i zaczelam dodawac galaretke... dodaje, dodaje... i cos za wodnista robi sie ta masa... dodalam calosc, juz mialam zamiast gestej masy wodnista pulpe - patrze jeszcze raz do przepisu - tia.... ale galaretke trza bylo rozpuscic w 125 ml wody, a nie "normalnie" w ca 500 ml  :wall:  :hammer:  :puk:  :blowup:

..... a najsmieszniejsze, ze mimo to masa sie schlodzila na tyle, ze mozna toto jesc (dobrze ze nie wywalilam, bo w akcie desperacji wlasnie malam to zrobic)... a reszte (no, mialam prawie 400 ml dodatkowo  ;D) wlalam do salaterek i schlodzilam, mam niechcacy piankowy deserek z owocami, kurde glupi to ma czasem szczescie...

nastepnym razem zrobie prawdziwe!  :lollol:

panikarola

:lollol: :lollol: :lollol:

ach, jakbym zjadla taka pianke!!!!!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

vobi

panikarola, zapraszam - 6 godzin autem i jestes (przynajmniej wg www.viamichelin.pl ;D)
Tylko pospiesz sie pani, bo do jutra moze juz nic nie zostac, jedna juz zezarlam...  :-[ a mam jeszcze dwoch lakomczuchow na podoredziu

panikarola

oj, znow daleko.... zjedz w mojej intencji, vobi ;)
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

tusia

Wydrukowałam sobie przed chwila przepis na Filadelfię, to może zrobimy razem z Ishką jutro (jak da się przekonać ;) ) :D
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sweedee

Bożenko, udało się!  :aaaa: ale tak szybko zostało pochłonięte, że nie zdążyłam obfocić  :point_lol:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

www.foto.adtwinzz.com
www.adtwinzz.com

bozena.dp

Cytat: sweedee w 18 Sty 2010, 16:05:15
Bożenko, udało się!  :aaaa: ale tak szybko zostało pochłonięte, że nie zdążyłam obfocić  :point_lol:

ciesze się bardzo :)

rilla

dziewczyny pomocy! co to za serek ma byc do filadelfii? jak nei bieluch to co?! zwyly homogenizowany?!

Dodany tekst: 12 Lut 2010, 18:39:24

moze byc danio waniliowy?!

zuzia

rilla
danio może być, też robiłam
mi lepsze wychodziły z takim tradycyjnym waniliowym rolmleczu

rilla

czyli zwykły waniliowy serek homogenizowany kupie... najblizej mam biedronke, to tam jakis zwykly kupie... dzieki zuzia!!

Dodany tekst: 12 Lut 2010, 18:59:18

polałam do okrągłej liczby

siog

Cytat: aniak1211 w 27 Cze 2008, 12:13:35

Niestey nie ma tu serkow homo...
ale za tydzien sisostra przylatuje i moze mi przywiesc...
;D

Aniak jak to nie ma? przeciez jest Philadelphia, jest cala masa mascarpone i pyszna ricotta

rilla

ok jutro znów robie ciasto bożenki i właśnie - z mascarpone ktoś robił? jest inny smak? chce polać to ciasto jeszcze czekoladą, zeby był fajny znaczek - wyjdzie?:)

aniak1211

Cytat: siog w 24 Lut 2010, 23:02:31

Aniak jak to nie ma? przeciez jest Philadelphia, jest cala masa mascarpone i pyszna ricotta
No musze kupic philaderfie i zrobic :)

aniak1211

Zapmnialam napisac,
tydzien temu zrobilam ciasto na serku philaderfia:)
Takie to pyszne ze brakuje slow:D
Opowiedzialam siostrze i juz zamowila ze mam zrobic ja przyjade:)

PYSZNE!!!

emcia

Cytat: aniak1211 w 29 Sty 2011, 19:31:21
Zapmnialam napisac,
tydzien temu zrobilam ciasto na serku philaderfia:)
Takie to pyszne ze brakuje slow:D
Opowiedzialam siostrze i juz zamowila ze mam zrobic ja przyjade:)

PYSZNE!!!
chyba tylko mnie nie powaliła

aniak1211

aaa
ja dalam galaretke malinowa-nie cierpie cytrynowego smaku i zapachu(kojarzy mi sie z kostka do WC:D)

mobka

Cytat: aniak1211 w 29 Sty 2011, 21:17:47
aaa
ja dalam galaretke malinowa-nie cierpie cytrynowego smaku i zapachu(kojarzy mi sie z kostka do WC:D)
Mi z plynem do mycia naczyn, taki maly OT, bo ciasta nie robilam ;)

aniak1211

Ja nawet plynu o cytrynowym zapachu nie kupuje:D
No nic cytrynowe:D

emcia

Cytat: aniak1211 w 29 Sty 2011, 21:17:47
aaa
ha
i może to właśnie o to chodzi