tartinki, przekaski, bawimordki

Zaczęty przez elizapj, 16 Kwi 2008, 18:07:09

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marax

Cytat: jo_miekka w 17 Kwi 2008, 18:57:16
Ciasto kruche (to myślę nawet niedorozwinięty kucharz potrafi :):
250g maki
1 żółtko
1/2 szklanki lodowatej wody
125g zimnego masła

Ciasto zagnieść szybko. Dobrze jak poleży w lodówce.
Potem do wysmarowanych foremek. Podziurkować widelcem. Upiec na złoto. Wyjąć, ostudzić, nadziać nadzieniem dowolnym zapiec ponownie.

(Z podwójnej porcji wychodzi ok. 60 babeczek.)

Nadzienie por + grucha:

1 twarda grucha
1,5szklanki posiekanego pora (tylko białe części)
trochę cukru
8-10dag startego sera żółtego lub pleśniowego (lub mix)
1,5 łyżki szczypiorku
pieprz biały, gałka muszkatołowa

Wszystko poddusić na maśle, po czym dodać jajko.

Nadzienie tuńczyk + kapary:

2 puszki tuńczyka
6 jajek (4 na twardo)
cebula czerwona
oliwa
3 łyżki śmietany
1 łyżka kaparów (więcej!)
sól, pieprz

Cebulę zrumienić, wymieszać z całą resztą. na końcu surowe jajko.

Nadzienie szpinakowe:
1/2kg szpinaku
1 cebula posiekana drobno
15dag sera feta
szklanka mleka (mniej!)
1 jajko
sól, gałka muszk., czosnek (duużo)

połączyć, odparować aż zgęstnieje

Nadzienie łososiowe:


200g wędzonego łososia
120ml śmietany gęstej
1 łyżka chrzanu
1/2 łyżeczki soku z cytr.
1 łyżka koperku posiekanego (więcej!)
sól, pieprz
trzy żółtka

Śmietana+chrzan+sol z cytr.+sól, pieprz - wymieszać. Dodać żółtka, łososia i koper. Wymieszać.

Polecam, bo pyszne i efektowne jest bardzo. Zawsze robię na imprezy, nawet jeśli mam spędzić w kuchni pół nocy :)
jo jak się dodaje to jajko w części por plus grucha. Surowe tarte ? + co robi się z jajkiem w ostatnim nadzieniu z tuńczykiem. Tak łopatologicznie poproszę.