tartinki, przekaski, bawimordki

Zaczęty przez elizapj, 16 Kwi 2008, 18:07:09

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

elizapj

zwal jak zwal, w maju czeka mnie wymyslenie ca.20 takich 'dan'

planujemy czesc przyjecia na stojaco, i odwlekam , ile moge, zabieranie sie do menu ale maj juz blisko, wiec pisze o pomoc.

podajcie mi pliz jakies strony do przepisow , ale zeby byly bardziej fotki, gdzie wiecie ze jest wlasnie duzo  tartinek, przekasek, bawimordek

podaje narazie co udalo mi sie przypadkowo znalezc, moze sie komus przyda:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elizapj

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login



nionczka

Nie ma za co, ale jakas mala tace moglabys tu nam podrzucic tez na strefe.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elizapj

w sensie ze z wesela zabrac i Wam wrzucic hahah???

ale 02.08 wszyscy bedziecie na urlopach;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

A to na Wasze wesele? W domu napisze ci kilka recznie, bardzie sofisticados... :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

vobi

elizapj, bo zaslinie klawiature....

elizapj

#8
kompletnie zle zrozumialam Twoj poprzedni post hahah....  lol


za duzo godzin przed kompem...
ok
czekam na dalsze pomysly.
i tak to na wesele
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

nionczka

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,211.0.html

w tym watku wkeilam zdjecie naszego menu, przeczytaj sobie jakie mielismy przystawki :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elizapj

Cytat: vobi w 16 Kwi 2008, 19:00:41
elizapj, bo zaslinie klawiature....

zasliniac to sie mam nadziej beda goscie na weselu;)
no i moze niech bedzie i forumki jak wrzuce fotki:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

maroonbug


maroonbug

A tu mozna sie zorientowac ile koktajlowego jedzenia potrzeba na osobe:
http://www.greatpartyrecipes.com/partyfoodplanning.html

elizapj

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elizapj

#14
aha dodam jeszcze, ze ja bardzo chcialam sie pochwalic smakowitoscia polskiej kuchni:)

wiec szukam glownie inspiracji przekaskowych stworzonych z dostepnych w naszym klimacie produktow

choc, wiem zalaczylam fotke krewetek...jakies odstepstwa od moich intencji zapewne beda, ale bede sie starala 17/20 przekasek miec czysto 'naszych'

wiec ogorki kiszone, buraki, sledzie w ruch:)

nie mam wlasnie inspiracji do niczego:( bo w polsce panuje (wg mnie) odwieczne przekonanie, ze ladnie i dostojnie to znaczy zazwyczaj zagranicznie:(  polskie upscale przyjecia kojarza mi sie wylacznie z produktami u nas naturalnie nie wystepujacymi...

stad chyba moja blokada kulinarna i niechec do pracy nad menu:(
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

vobi

elizapj, w polskiej tradycji kulinarnej w zasadzie nie ma "tartinek, przekasek, bawimordek", wydaje mi sie z smakowitoscia polskiej kuchni mozesz sie pochwalic glownie przy okazji obiadu (zupy, dania glowne). Wlasciwie poza koreczkami (ktore w zaleznosci od skladnikow mozna ewentualnie uznac za "polskie") nie kojarze nic innego...

Bylam kiedys na jakiejs imprezie "na stojaco" w wiejskiej chacie, do jedzenia byly rzeczy typu ogorki  kiszone, oscypki itd. - ale na przyjecie slubne to imho zupelnie ne pasuje. No, chyba ze masz przyjecie w chacie i calosc stylizujesz na klimaty wiejskie.

vobi

moze jeszcze galaretka miesna (taka z kawalkami warzyw, miesa, jajek) i jajka nadziewane roznymi pastami wydaja mi sie "lokalne" ;)

elizapj

Cytat: vobi w 17 Kwi 2008, 17:50:27
elizapj, w polskiej tradycji kulinarnej w zasadzie nie ma "tartinek, przekasek, bawimordek", (...) Wlasciwie poza koreczkami (ktore w zaleznosci od skladnikow mozna ewentualnie uznac za "polskie") nie kojarze nic innego...

moj plan jest taki, zeby forme nadac faktycznie moze dla nas kulturowo obca, ale skladniki uzyc nasze:)

Cytat: vobi w 17 Kwi 2008, 17:50:27
Bylam kiedys na jakiejs imprezie "na stojaco" w wiejskiej chacie, do jedzenia byly rzeczy typu ogorki  kiszone, oscypki itd. - ale na przyjecie slubne to imho zupelnie ne pasuje. No, chyba ze masz przyjecie w chacie i calosc stylizujesz na klimaty wiejskie.

w chacie nie bedzie, stylizacji wiejskiej tez nie planujemy, ale akurat kiszone i oscypki to mi chodza po glowie...bo oba lubie... oba polskie ... i mozna jesc bez brudzenia sie, ...na stojaco, ....i bez sztuccow

to juz 5 plusow - takich dalszych pomyslow mi trza:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elizapj

galaretka nie:(
bo bez talezyka i widelca nie widze:(
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magda_ok

smalczyk z bagietka :)
twarozek z bagietka :)
koreczki z polskiego sera, ogorkow kiszonych, papryki itp
plastry szynki nadziewane "czyms" (zawiniete)
pieczarki nadziewane mieskiem mielonym, zawiniete w plaster boczku, upieczone w piekarniku (pycha na zimno i na cieplo)

chocia jak bez talerzyka to dwa ostatnie odpadaja



elizapj

Cytat: magda_ok w 17 Kwi 2008, 18:07:06
smalczyk z bagietka :)
twarozek z bagietka :)
koreczki z polskiego sera, ogorkow kiszonych, papryki itp
plastry szynki nadziewane "czyms" (zawiniete)
pieczarki nadziewane mieskiem mielonym, zawiniete w plaster boczku, upieczone w piekarniku (pycha na zimno i na cieplo)

chocia jak bez talerzyka to dwa ostatnie odpadaja

no talerzyki beda na pewno...nie bede taka...:)

z reszt moze ktos chciec wiecej niz 1 sobie nalozyc na raz:)

ale chodzilo mi o to by jednak dalo sie zjesc bez talerzyka jesli ktos woli:)

o tym osttanim - pieczarkach nadziewanych w zyicu nei slyszalam? ta jakies mega pieczarki? ja znam tylko male, nadziac raczej sie nie da...rozpadna sie..miejsca nie ma...masz jakies fotki tego?

i dzieki za burze mozgow:)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

moim przebojem są babeczki wytrawne: takie mini-tarty z kruchego ciatsa z różnymi nadzieniami:
- por+gruszka+ser pleśniowy
- tuńczyk+kapary+jajko
- łosoś+twarożek+koperek
- szpinak + feta
- mielona ciecierzyca
... jest możliwości mnóóóóóóstwo
Zawsze znikają w tempie błyskawicznym, bo są właśnie "na raz", "do ręki".

Fajne są też łódeczki z cykorii nadziewane czymś kolorowym: grejpfut+granat albo mandarynka+oliwki Pycha!

Ja uwielbiam przekąskowe...

elizapj

jo_miekka, a te mini tarty sama pieczesz?
masz przepis?

bo ja mam plan pojsc do kucharza z lista, fotkami, i jesli przygotowanie bardziej skomplikowane niz da sie odczytac z fotki , to rowniez z przepisem:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

#23
No pewnie że sama  :chef:
Zaraz wrzucę przepis - proste to jak budowa cepa!
Zdjęć chyba nie mam :(

O! Znalazłam jedno w wersji na słodko:


jo_miekka

#24
Ciasto kruche (to myślę nawet niedorozwinięty kucharz potrafi :):
250g maki
1 żółtko
1/2 szklanki lodowatej wody
125g zimnego masła

Ciasto zagnieść szybko. Dobrze jak poleży w lodówce.
Potem do wysmarowanych foremek. Podziurkować widelcem. Upiec na złoto. Wyjąć, ostudzić, nadziać nadzieniem dowolnym zapiec ponownie.

(Z podwójnej porcji wychodzi ok. 60 babeczek.)

Nadzienie por + grucha:

1 twarda grucha
1,5szklanki posiekanego pora (tylko białe części)
trochę cukru
8-10dag startego sera żółtego lub pleśniowego (lub mix)
1,5 łyżki szczypiorku
pieprz biały, gałka muszkatołowa

Wszystko poddusić na maśle, po czym dodać jajko.

Nadzienie tuńczyk + kapary:

2 puszki tuńczyka
6 jajek (4 na twardo)
cebula czerwona
oliwa
3 łyżki śmietany
1 łyżka kaparów (więcej!)
sól, pieprz

Cebulę zrumienić, wymieszać z całą resztą. na końcu surowe jajko.

Nadzienie szpinakowe:
1/2kg szpinaku
1 cebula posiekana drobno
15dag sera feta
szklanka mleka (mniej!)
1 jajko
sól, gałka muszk., czosnek (duużo)

połączyć, odparować aż zgęstnieje

Nadzienie łososiowe:


200g wędzonego łososia
120ml śmietany gęstej
1 łyżka chrzanu
1/2 łyżeczki soku z cytr.
1 łyżka koperku posiekanego (więcej!)
sól, pieprz
trzy żółtka

Śmietana+chrzan+sol z cytr.+sól, pieprz - wymieszać. Dodać żółtka, łososia i koper. Wymieszać.

Polecam, bo pyszne i efektowne jest bardzo. Zawsze robię na imprezy, nawet jeśli mam spędzić w kuchni pół nocy :)