LECZO

Zaczęty przez tiliam, 04 Mar 2008, 20:08:32

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tiliam

Składniki (dla 2 osób-mi wyszedł duzy garnek):

2 duże cebule
2 duże papryki
1 duży bakłażan
1 duża cukinia
2 pomidory
kiełbasa (1 pętko - ja mam podwawelską, zwyczajną czy jakąś podobną)
przyprawy: słodka papryka, pieprz
olej
ewentualnie keczup - ale tylko włocławski :)bo najlepszy

Przygotowanie:
Kroimy cebulę i paprykę w kostkę - podsmażamy na oleju w garnku pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie - sparzamy bakłażana (ja nie obieram go ze skórki)- wydrążamy jego miąższ, kroimy w kostkę i dodajemy do papryki i cebuli.
Cukinię obieramy ze skórki (nie wydrążamy nic), podobnie pomidora - kroimy w kostkę i wrzucamy wszystko do garnka.
Mieszamy wszystko razem, doprawiamy pieprzem i słodką papryką - ja nie dodaję soli, bo same składniki same w sobie dają słony smak.
na sam koniec dodaję pokrojoną w kostkę kiełbaskę (jaką kto woli) i dodaję trochę keczupu (2 łyżki).
dusimy wszystko jeszcze razem, do czasu aż warzywa zmiękną i puszczą soki (ok. 20 min)

SMACZNEGO!

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Uwielbiam leczo! Zjadlabym, ale nie mam na razie kielbasy....
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

Kasia

przepis na leczo juz tu gdzieś był :)

jo_miekka

Lubię leczo.
Moja Mama podczas moich studiów robiła całe ogromne kotły leczo, pakowała w słoiki i wysyłała mi do Krk :-)
Żadne tłumaczenia nie odnosiły skutku, a leczo było pyyyszne :D

salsa

ja robię leczo zupełnie inaczej:)

ale keczup do lecza????? o nie, toż to zbrodnia jakas na tej potrawie;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

no ja keczupu do lecza też bym nie dała
a mieszam paprykę z pomidorami, kukurydzą z puszki, cebulą i kiełbasą
i to jest moje ulubione leczo (oczywiście mocno przyprawione!)

Kasia

a ja jeszcze często robię zapiekankę


jak już zrobię leczo
to wykładam naczynie żaroodporne lub brytfankę ugotowanym ryżem lub makaronem na to kładę leczo
i jeszcze posupuję OBFICIE serem żółty

wrzucam na 10-15minut do nagrzanego piekarnika

i wsio :)

PYCHOTA :)

zuzia

Cytat: salsa w 05 Mar 2008, 22:17:56
ja robię leczo zupełnie inaczej:)
ale keczup do lecza????? o nie, toż to zbrodnia jakas na tej potrawie;)
ja też robie inaczej. Natomiast ketchup? w żadnym wypadku. Już prędzej koncentrat pomidorowy, chociaż raczej niechętnie.

jo_miekka

Przecier pomidorowy, najlepiej domowy albo taka pulpa z kartonika.

panikarola

w naszym markecie sa tez takie pomidory w puszcze, wychodza nawet taniej niz pulpa.
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

salsa

#10
moje leczo:

mam 3 zasady:
kolorowo
mocno paprykowow mało pomidorowo
ostro

robie tak:
ogromna ilosc papryki w różnych kolorach, im więcej tym lepiej (minimum 3 kolory po 4 sztuki z każdego koloru dużych papryk, jak juz robie to duzo)
cukinia
duzo cebuli, około 6 dużych główek
w zależności od ochoty-kiełbasa lub nie
czosnek w całych ząbkach, oczywiscie obranych :)
świeże pomidory (około 4) lub pulpa pomidorowa domowej roboty, ostatecznie sklepowa (żadncyh koncentratów i keczupów)
chilli lub papryczka czuszka
papryka w proszku (ostra i słodka)
oliwa z oliwek

robie tak:

mam uszykowany wielki gar-jak juz robie to duzoooo
podsmażam kiełbasę i do ganka
z patelni  likwiduję  tłuszcz z kiełbasy, którego nie lubię i na oliwie podsmażam cebulę pociętą w piórka, bo w kostkę mi się nie chce:P
jak zeszklona to do garnka razem z oliwą ze smażenia
w tym czasie myję i kroję w dużą kostkę papryki i cukinię, nie lubie lecza z posiekanej drobno papryki
taka surową paprykę i cukinię do garnka, włączam płytę i wlewam około 1 szklanki rosołu, buliony, wody gotowanej, nie wiecej bo to potem wyparuje a papryka pości swoje sok-ważne zeby na początku się nie przypalało a tłustego lecza nie lubie, wiec nie leje tam na dno żadnego  tłuszczu ponad to co zostało z cebuli
nastepnie duszę to przez jakies poł godziny z całymi ząbkami czosnku.
potem, gdy papryka juz miekka doprawiam chilli (jesli miałam żywą papryczkę czuszkę to dodaję ją od razu-jesli zioła w proszku to pod koniec gotowania-zasada od pewnego mistrza kuchni;) ) do tego na oko papryka słodka w proszku i troche jeszcze ostrej, ale mało, bo w sumie chilli podostrzam
wtedy tez dodaję pulpę
(pomidory mozna dodac wczesniej, zeby się rozgotowały-pulpy nie trzeba)

potem pozostaje juz tylko smakowanie, solenie i ostrzenie , jak kto lubi
najbardziej smakuje mi ze świeżym chlebem albo z ryżem:)

czesto gotuje leczo bez kiełbacy i pakuje do słoików, co pasteryzuję czyli zamykam na ciepło
potem tylko otwieram słoik i w zależnosci od humoru dodaje kiełbasę lub nie:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

golinda

to, co ty robisz, salsa, to jest bardziej peperonata niż leczo
leczo bez mięsa to już nie leczo na pewno :)

ze_nitka

Ja znam to pod nazwą: paprykarz.
Bardzo smaczne :)

salsa

prosze bardzo: leczo makłowicza:

http://www.we-dwoje.pl/robert;maklowicz;leczo,artykul,1648.html

to jest leczo, nie zawsze musi być z kiełbasą
nie doprawiam bazylą jak w kuchni włoskiej pepronatę
ale robię tak jak w typowym leczo węgierskim-tylko przypary papryczane
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

Kasia

a ja lubię leczo z dobrymi parówkami :)

tylko to muszą być takie lepsze parówki
morlinki, berlinki tego typu

golinda

akurat makłowicz nie jest dla mnie ekspertem ds. kuchni węgierskiej, a wiem na pewno że ich tradycyjne leczo nie jest bezmięsne :-)

dagi

ja też bardzo lubię leczo i tak jak Kasia z dobrymi parówkami, najlepiej to po trochu kiełbasy i parówek  :P
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

sonja

Okrutne jesteście! zjadłabym leczo, ale gdzie o tej porze roku nieplastikowe warzywa eh...:( kocham sierpień - najbardziej życzliwy pod względem warzywnym miesiąc:)

zuzia

ja często robię w lecie i albo mrożę albo wekuję.

Kasia

u mnie wekowanie niestety nie ma sensu

kiedys spróbowałam
i zjedlismy przed nadejściem zimy

sonja

Ja jeszcze nie jestem na etapie samodzielnego robienia przetworów;))

dagi

Ja mrożę samą paprykę (wcześniej kroję na kawałki) i w zimę jest jak znalazł do lecza :)
url=http://www.przewodnikmp.pl] Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
[/url]

Kasia

ja paprykę kupuję w supermarkecie

smakoszem nie jestem i nie czuje różnicy pomiędzy tą letnią a zimową ;)

zuzia

Cytat: Kasia w 10 Mar 2008, 13:12:10
ja paprykę kupuję w supermarkecie
smakoszem nie jestem i nie czuje różnicy pomiędzy tą letnią a zimową ;)

a jak dla mnei to jest różnica. Szczególnie wyczuwalna przy pomidorach i ogórkach.
Aczkolwiek u nas i tak jest lepiej niż np. w US. Jak tam kupiłam ogórki i pomidory to równie dobrze watę mogłam kupić - różnicy by nie było.

Kasia

w pomidorach czuję róznicę ale w papryce niestety a może stety nie :)