Panele, parkiet czy wykladzina....

Zaczęty przez foszek, 15 Lut 2008, 17:22:48

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

foszek

A moze kafelki? Co polecacie na podloge, do pokoju dziennego, gdzie bedzie ogrzewanie podlowgowe??  :?:

spragnienie

jak dla mnie najlepsze i najładniejsze wyjście to parkiet, najgorsze panele...
ale pod panelami i płytkami można mieć ogrzewanie, a to napewno nie jest realne przy każdym parkiecie

z tym, że parkiet sam w sobie jest dość ciepły, a np. przy płytkach ogrzewanie być musi..

płytki jednak nie kojarzą mi się zbyt "domowo"

Kasia

na wstępie odrzuciłabym wykładzinę

IMHO wykładzina nadaje sie do biura
w pomieszczeniach mieszkalnych wolę parkiet lub panele ewentualnie z dywanem

a jaki masz budżet??
jeżeli nie musisz liczyć każdego grosza to wybrałabym parkiet - w koncu naturalne drewno to drewno ;)
jest duży wybór pod względem kolorów, wzorów, kształtów, cen itd

panele są ok gdy nie możemy sobie pozwolić na jakieś większe wydatki lub gdy ma być to podłoga tymczasowa

kafelki fajne jeżeli są dopasowane do pomieszczenia, w nie każdym kafel pasuje

kamu2

Zależy ile masz zamiar kasy na to przeznaczyć jeśli miała bym wybór zdecydowanie wybrałabym parkiet.Jednak tyle kasy nie mieliśmy i wykładzinę mimo że była bardzo ładna i w cenie mieszkania wymieniamy na panele.Za parkiet musielibyśmy zapłacić chyba z 4000-5000 do naszego dużego pokoju a za panele tylko 1500 ale jesteśmy z nich bardzo zadowoleni i do sypialni założymy te same.
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

foszek

Jeszcze nie wiem jaki mamy budzet :-)
Wykladziny sa w cenie domku, za parkiet musislibysmy zaplacic ok 100 € za 1m2 wiec przy pokoju dziennym wyszloby to jakies 3,6 tys € a ze jeszcze trzeba urzadzic ten pokoj oraz pokoj dzieciecy, to niewiemy ile zostanie nam funduszy.
W sumie jezeli by sie zastanowic to najbardziej ekonomiczne przy ogrzewaniu podlogowym bylyb kafelki, wprawdzie troszke dluzej sie nagrzewaja ale za to dlugo trzymaja cieplo. Najszybciej z ogrzewaniem idze jak jest wykladzina, srednio dlugo i najmniej ekonomicznie jest przy parkiecie/panelach. Jednak tam jest wtedy gruba warstwa izolacjyna jak wyjasnial nam architekt :-(

kamu2

Chociaż muszę przyznać że moja ciotka ma w swoim domu w salonie takie wielkie kafle i wygląda to super ale jest to duża powierzchnia urządzona w nowoczesnym stylu.
prawdziwa kobieta jest jak herbata: mocna i gorąca, jak posłodzisz-słodka, jak nie posłodzisz to pij kurwa gorzką!

foszek

U mnie to bedzie caly parter (ok 36 m2), beda kafelki przy kominku i dlatego przeszlo mi przez mysl kafelki. Ja widzialam u znajomego wlasnie takie wielkie, jakby z piaskowca tafle, przepieknie to wygladalo, tylko ze wlasnie jego dom jest w stylu szklo i zelazo i ogolnie caly dom sprawia wraznie takie zimnego, malo prztulnego...

mayagaramond

Cytat: "foszek"akby z piaskowca tafle

Cos takiego tez by mi sie podobalo.

Moze tu cos znajdziesz:

http://www.livingathome.de/planen_bauen/magazin/fussboden/index.html
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

kamu2

ten dom o którym ja wspominałam mimo nowoczesnego wnętrza nie sprawia wrażenia zimnego.Kafle są ogromne i mam wrażenie jak by troche imitowały parkiet.
Foszek a np jak zamawia się u was kafelki to nie robią projektu pomieszczenia.U nas robią a  cz-wa to jednak nie złe zadupie.Wczoraj bylismy wybierać kafelki bo w marcu zaczynamy robić łazienkę i spotkaliśmy znajomych w salonie z płytkami i tam robili m projekt aby zobaczyć jak te kafelki będą wyglądać wyszło super.
My jesteśmy przyzwyczajeni do parkietów i paneli ale jak się na dużej powierzchni ładnie zaprojektuje kafelki to wygląda to pięknie ja sobie już u ciotki np nie wyobrażam parkietu.

inkageo

Takie duże (50x50 cm) gresowe płytki mamy w kuchni i aneksie jadalnym. Po kilkuletniej eksploatacji nigdy nie zdecydowałabym położyć ich na całym dole.. Bardzo trudno utrzymać je w czystości, a jak jeszcze jest w domu zwierzę to już graniczy to z cudem.. W pozostałych pomieszczeniach (oczywiście z wyjątkiem łazienek) mamy sosnową podłogę i tam brudu ani psiej sierści nie widać :) Dopiero jak nazbiera się go dużo i zaświeci słońce ;)

[ Dodano: 16-02-2008, 12:58 ]
Moja przyjaciółka teraz wykańczała mieszkanie i miała dylemat co położyć na podłogę w sypialni, rozważała wykładzinę (mi się ta opcja w sypialni podoba) i panele. W salonie miał być parkiet egzotyczny. W końcu ktoś jej doradził kompromis - deskę barlinecką w salonie i sypialni. To jest coś pomiędzy panelami, a parkietem, czyli ma warstwę drewna, ale cienką i tu cyklinować w przyszłości można chyba tylko dwa razy.
Imagine there is no hate

spragnienie

jak dla mnie to deska barlinecka mija się z celem - droższa niż prawdziwy parkiet dębowy, a wygląda panelowato... no i cyklinowac to jej za bardzo nie można..

ja na płytki bym się nie zdecydowała np. ze względu na to, że jestem zmarźluchem, chyba bym musiala grzać cały rok, bo płytki są takie ziiiiiiimne, do tego widac każdy włosek i paproch na takich trochę błyszczących
no i jak ma się małe dziecko to wolałabym żeby się bawiło na parkiecie niż na płytkach.. poza tym na parkiecie chyba jest b. "miękkie lądowanie" dla dzieci

wykładzina dla mnie odpada też - zbiorowisko kurzu (mam alergię) i małych wstętnych pajęczaków- roztoczy i ich odchodów bleeeeeeee
najwięcej ich mieszka w dywanach/wykładzinach, pluszakach (2-3 razy więcej niż w łóżku!) i pościeli.. no i wolę redukować ilość miejsc gdzie mogą przebywać niż jeszcze wszystko wykładziną obkładać, bo lepiej zapobiegać niż leczyć   (w ogole nawet firanki nie mam w oknie, bo to dla mnie tylko zbiorowisko kurzu  ;-)  roleta zewnętrzna wystarcza w 100%)

a oto miły robaczek -roztocze

[ Dodano: 16-02-2008, 13:17 ]
takie coś znalazłam:
CytujMeble tapicerskie, materace i pościel, kotary, dywany to miejsca gdzie najliczniej gromadzą się roztocze kurzu domowego. Nieco mniej jest ich w kurzu podłogowym. Żywią się złuszczonym naskórkiem ludzkim i zwierzęcym, mikroorganizmami (np. grzybami pleśniowymi) oraz resztkami organicznymi obecnymi w domach.

Głównym źródłem alergenu roztoczowego są ich odchody. Drobiny kału roztoczy w postaci pokrytych śluzem kuleczek przyklejają się do materiałów chropowatych np. włókien tkanin. Stad tez meble tapicerskie, dywany sprzyjają gromadzeniu alergenu.

Zalecenia profilaktyczne

zachowaj szczególną czystość mieszkania
usuń wszystkie przedmioty, które gromadzą kurz: meble tapicerowane, grube zasłony, dywany, suszone kwiaty (generalnie wszystkie przedmioty których nie można wyprać, przetrzeć mokrą szmatką, lub obpłukać bieżącą wodą) używaj tylko odkurzaczy z filtrem wysokiej efektywności (HEPA) - powinien mieć certyfikaty polskich ośrodków badawczych np. Karcher lub Zelmer
regularnie odkurzaj i trzep materac na którym śpisz
Twoja pościel powinna być wykonana z włókien umożliwiających częste pranie (materiały syntetyczne). Unikaj naturalnego pierza. Poduszka i kołdra (koc) powinny być prace conajmniej raz na 3 miesiące. W zimie poddawaj pościel działaniu mrozu a latem słońca.
używaj nieprzepuszczalnych dla alergenów roztoczy poszewek - szczególnie na materac
dbaj o prawidłową wentylację, niską wilgotność oraz umiarkowaną temperaturę w pomieszczeniach

kamu2

Cytat: "spragnienie"
Zalecenia profilaktyczne

zachowaj szczególną czystość mieszkania
usuń wszystkie przedmioty, które gromadzą kurz: meble tapicerowane, grube zasłony, dywany, suszone kwiaty (generalnie wszystkie przedmioty których nie można wyprać, przetrzeć mokrą szmatką, lub obpłukać bieżącą wodą) używaj tylko odkurzaczy z filtrem wysokiej efektywności (HEPA) - powinien mieć certyfikaty polskich ośrodków badawczych np. Karcher lub Zelmer
regularnie odkurzaj i trzep materac na którym śpisz
Twoja pościel powinna być wykonana z włókien umożliwiających częste pranie (materiały syntetyczne). Unikaj naturalnego pierza. Poduszka i kołdra (koc) powinny być prace conajmniej raz na 3 miesiące. W zimie poddawaj pościel działaniu mrozu a latem słońca.
używaj nieprzepuszczalnych dla alergenów roztoczy poszewek - szczególnie na materac
dbaj o prawidłową wentylację, niską wilgotność oraz umiarkowaną temperaturę w pomieszczeniach

[/quote]

Ale artykuł,na szczęście ani ja ani mój mąż nie jesteśmy alergikami,uważam że nie ma co popadać w paranoje.Zmojego małego pokoju musiałabym wywalić firankę,dywanik,kanapę. Bez przesady

magdalinska

ja w salonie plytek nie polozylabym, zeby nie wiem jak piekne byly. Mialam w jednym mieszkaniu plytki na calej powierzchni - tragedia, pomijajac fakt braku ogrzewania podlogowego, mieszkanie sprawialo wrazenie strasznie zimnego i nieprzytulnego.
Zarowno parkiet jak i panele maja tyle samo zwolennikow co przeciwnikow, my planujemy w salonie parkiet, w sypialniach panele, a w naszej sypialni gruba, puchatą wykladzine   :-D

nionczka

Cytat: "magdalinska"ja w salonie plytek nie polozylabym, zeby nie wiem jak piekne byly. Mialam w jednym mieszkaniu plytki na calej powierzchni - tragedia, pomijajac fakt braku ogrzewania podlogowego, mieszkanie sprawialo wrazenie strasznie zimnego i nieprzytulnego.

Ja tez nie. Ani w salonie ani w sypilani :-)
A ulozone w karo to juz w ogole dla mnie tragedia. Nie wiem czy tylko ja tak mam, ale ten uklad kafli wpowadza mnie w stan niepokoju :-)

Panele sa dobrym wysciem kiedy nie ma sie kasy na parkiet. Ale dla mnie parkiet jest "jedynym slusznym" rozwiazaniem.

No w wykladziny w ogole nie bralabym pod uwage. Wykladzina do biura,  do domu nie.  ;-) Ja nawet w biurze mam parkiet!

[ Dodano: 16-02-2008, 19:07 ]
Foszek, jesli dom ma byc docelowy (a przynajmnije myslicie,z e moze byc) ja bym jednak zainwestowala w porzadne wykonczenie.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: "nionczka"No w wykladziny w ogole nie bralabym pod uwage

Ja tez nie, lepiej panele/parkiet i np. jakis kawalek dywanik kolo lozka.

Panele tez sa roznej jakosci. I z tego cie wiem od znajomych tutaj w DE to jak kupowali panele to tez w specjalistycznym sklepie.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

foszek

Domek ma byc docelowy :-)
A co do wykonczenia.
Jak dostaniemy (trzymajcie kciuki) zielone swiatlo w banku, jedziemy z maklerem do ich architekta. Maja oni wielki sklad gdzie sie wybiera wszystko: kafelki, wanny muszle, drzwi itp. Tam bedziemy wybierac. Oczywiscie do pewnej ceny jest to wszystko w cenie, pozniej mozna ewentualnie doplacic.
A oto zdjecie dzieki ktorym wyleczylam meza z kafelek :-D

mayagaramond

Cytat: "foszek"A oto zdjecie dzieki ktorym wyleczylam meza z kafelek :-D

Obawiam sie te ten pokoj i bez kafelkow niwiele zyska.... :)

Cytat: "foszek"(trzymajcie kciuki)

Obiecuje!

spragnienie

Cytat: "kamu2"
Ale artykuł,na szczęście ani ja ani mój mąż nie jesteśmy alergikami,uważam że nie ma co popadać w paranoje.Zmojego małego pokoju musiałabym wywalić firankę,dywanik,kanapę. Bez przesady

W paranoję oczywiście nie ma co popadać - ale po co dobrowolnie mnożyć to cholerstwo u siebie w domu..
Jeśli dom ma być docelowy i ma być w nim dziecko to zdecydowałabym się na parkiet :)

Cieszę się, że pomysł kafli upadł - mnie się kojarzą na większych przestrzeniach niż kibelek i łazienka z centrum handlowym  :mrgreen:  i generalnie jakieś takie nieprzytulne są..

Kasia

Cytat: "foszek"A oto zdjecie dzieki ktorym wyleczylam meza z kafelek :-D

kafelki + dywany stanowczo NIE

foszek

Zapomnialam napisac: makler sie zgodzil ze mozemy sami, w drodze wyjatku, polozyc panele jezeli mamy jakiegos specjaliste w rodzinie, on nie ma z tym problemu   :mrgreen:  Wiec jakby co, to tatus z braciszkiem musieliby do mnie przyjeczac. Wtedy ladnie obnizy to cene  :mrgreen:

nionczka

Cytat: "foszek"Zapomnialam napisac: makler sie zgodzil ze mozemy sami, w drodze wyjatku, polozyc panele jezeli mamy jakiegos specjaliste w rodzinie, on nie ma z tym problemu  Wiec jakby co, to tatus z braciszkiem musieliby do mnie przyjeczac. Wtedy ladnie obnizy to cene  

To swietnie! I fajnie, ze mozecie wybierac wykonczenie. W Hiszpanii nie daja takiej mozliwosci. Ja bym nie mogla w tym kraju kupic nowego mieszkania, chyba bym zwariowala nie mogac decydowac o wykonczeniu wlasnego mieszkania  :evil:  :evil:  :evil:

Dobrze, ze pomysl kafli odrzucony. Napewno nie bedziecie zalowac.

foszek

To jedyny maklar w ktoym mozna wybierac wykonczenia. Inni albo oddaja gotowe, albo gole  :mrgreen:

mayagaramond

Cytat: "nionczka"W Hiszpanii nie daja takiej mozliwosci.

Nie mozesz nic wybrac? :shock: Mowi od razu jaki kolor, material itp?

nionczka

Cytat: "mayagaramond"
Nie mozesz nic wybrac?  Mowi od razu jaki kolor, material itp?

Nie. Oni sami decyduja,z e drzwi, okna i podlogie beda z ciemnego drewna, lazienka w marmurze, druga niebieska a kuchnia biala z dekorami. Prawie zawsze tak robia. Ostatnio kolezanka kupila dom i opowiadala mi,z e fajnie kuchnie zrobili bo kafle sa bezowe matowe wiec nie ogranicza tak bardzo jak inne.
a ja na to:
Ja - No to fajnie, a jak z lazienkami?
Kolezanka - Nie wiem, lazienek nam nie pokazali, tylko spytali czy w glównej chcemy prysznic czy wanne. Zoabczymy kiedy dadza nam klucze. Dlatgeo narazie nie ogladamy mebli do lazienek.

Dla mnie to jakis koszmar!

A jeszcze inna opowiadala, ze u niej w mieszkaniu na podloge ma do wyboru czarny marmur albo ciemna drewniana podloge, nic wiecej. I ze w caly mieszkaniu bedzie na scianach "gotelé" (nie wiem jak sie nazywa po polsku, chodzi o takie grudy na tynku) i ze jesli nie chca to musza zaplacic za usuniecie! Czy nie latwiej byloby robic to tym, ktorzy chca a nie wszytskim? Tym bardziej, ze to bylo dosyc modne w latach 90 a teraz wszyscy placa ciezkie pieniadze za usuwanie tego (na dodatek proces jest bardzo brudny).

[ Dodano: 17-02-2008, 12:01 ]
A jak opowiadam, ze w Pl oddaje sie mieszkania w stanie surowym i ze czesto nawet mozna wybrac uklad scian dzialowych to mi nie chca wierzyc. Bo jak mozesz kupic mieszkanie, ktore nie ma podlóg i kafli??? Co kraj to obyczaj, ja wole polski, ale jak komus jest obojetne wykonczenie to czemu nie. Dla mnie wykonczenie wnetrza i urzadzenie mieszkania jest 1000 razy wazniejsze niz np. to jak wygladam i co mam na sobie.

magdalinska

Cytat: "nionczka"Dla mnie to jakis koszmar!

dl amnie tez!!!!!!!!!!
:shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:  :shock:
nie wyobrazam sobie, zeby mi ktos urzadzal mieszkanie, nie tak jak ja chce, i jeszcze mam za to placic!!!!  :shock:  :shock:  :shock: