Schab pieczony na ciepło i na zimno

Zaczęty przez salsa, 02 Gru 2007, 17:16:42

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

Rubin prosi to ma:)

ale podaje przepis szybko bo kurcze robimy małe przemeblowanie w domu:P

SCHAB to podstawowy składnik
ile go kupicie to juz wasza sprawa
nie znam proporcji marynaty bo robie zawsze na oko a ze wymyślam sama to wiadomo:P

Piekę w rękawie bo wychodzi moim zdaniem bardziej soczysty i nie ma takiego niebezpieczeństwa ze sie przypali

najlepiej kiery schab sie marynuje w lodówce cała noc w przyprawach wtedy pieknie naciaga całym dobrodziejstwem ale jak nie ma czasu to trudno

biorę ten rękaw i do środka daje:

zioła: majeranek, tymianek, bazylia zioła prowansalskie, paprykę czerwona, pieprz ziołowy
czasami: ziele angielskie, pieprz biały, liśc laurowy-ale to to szczerze mowiac rzadko bo nie pamiętam:P

inne: całe ząbki czosnku, czasem je kroje ale na ogół mi sie nie chce
czasem takie małe białe cebulki pokrojone w ósemki /czasem szarotki jak mam, ale mam rzadko

wino czerwone - około 1/3 lampki, resztę często wypijam :P
jesli chodzi o wino to daje takie jakie mam akurat na stanie-nie pijam słodkiego i półsłodkiego, wiec mam albo wytrawne albo pól wytrawne-każde z nich można, byleby nie miało intensywnego zapachu ziemi lub studni
ze dwie lyżki oliwy (ja wole) lub masła (moja MAma woli) lub smalcu(moja teściowa woli)
:)

mieso nalezy dobrze natrzeć solą

najpierw uwazajac zeby sie nie wylało-nełtam wszystko w rekawie
potem wkładam tam mieso i memłam tak, az całe mieso natrze sie samo tym co w srodku
wsadzam takie do lodówki, juz w tym rekawie i marynuje około 24 h (najczesjciej cała noc) ale bywa ze od razu laduje w piecu
wsadzam do nagrzanego na 200 st na godzinę (sprawdzam po godzinie czy gotowe, bo czasem gotowe a czasem nie) - to zależy od wagi miesa
ale np Kata jak piekła to mowiła ze połtorej godziny przy zimnym piekarniku jej wyszło:)

lubie na ciepło z ziemniaczkiami z pieca i żurawiną
albo na zimno do chlea lub sałatek-czesto robimy tazk, ze zimne juz mieso kroimy na lasterki, na chwile na patelnie, bo tego sałata z winegretem i żyrawinka:) i chlebek z masłem czosnkowym
i pycha

podobnie mozna zrobic karczek
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

rubin04

Dzieki Salsa - idę wino otwierać - do marynaty oczywiscie ;-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

Cytat: "rubin04"Dzieki Salsa - idę wino otwierać - do marynaty oczywiscie

eee, gardełko tez trzeba marynowac:) tym bardziej ze w Rosji tylko wodka:))
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)