Czekoladowy sernik

Zaczęty przez rudasekawf, 14 Paź 2012, 18:20:48

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rudasekawf

Zrobiłam pierwszy raz taki rodzaj sernika i muszę powiedzieć, że na prawdę warto :)


Składniki:
285 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej – co kto lubi)
1  kg kremowego sera wiaderko
215 g cukru
olejek migdałowy i waniliowy
4 jajka
200 g słodkiej śmietany 18% (ja dałam łaciata 18% do zup i sosów)
3 czubate łyżki kakao
2 budynie czekoladowe (ja dałam czekoladowy i waniilowy)

Spód:
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao ciemnego
2 łyżki cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
1/3 kostki margaryny
  1 jajko


Przygotowanie:

Spód ciasta: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, włożyć na ok. ½ h do zamrażalnika.

Masa: Formę – tortownica 23 cm- posmarować margaryną, posypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ser przełożyć do miski zmiksować, żeby stał się puszysty, dodawać cukier, ciągle miksując, następnie dodać budynie, aromat migdałowy i waniliowy. Ubić jajka – całe żółtko i białko razem - wymieszać je do masy serowej
Śmietanę wymieszać z kakao, dodać do masy serowej, wmieszać mikserem roztopioną czekoladę – dałam ciepłą
Ciasto na spód zetrzeć na tarce do formy, wylać masę serową (jest bardzo płynna). Piec 60 minut, grzałki góra i dół, 180 stopni.