Świąteczny piernik staropolski

Zaczęty przez sonja, 04 Lis 2007, 16:11:07

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

sonja

Jako, że właśnie się za niego zabrałam podaje przepis (za książeczką "Polska Wigilia" Hanny Szymanowskiej)

składniki:
500 g miodu
2 szklanki cukru
25 dkg dobrego masła
1 kg mąki
3 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
2 torebki przyprawy do pierników
powidła do przełożenia

wykonanie:
Miód, masło i cukier podgrzewa wolno na małym ogniu do zawrzenia/ Do przestudzonej masy dodawac stopniowo mąkę, jajka, rozpuszczoną w małej ilości mleka sodę i przyprawę korzenną. Cały czas dokładnie wyrabiac ciasto. Starannie wyrobione przełoży do szklanego naczynia, przykryc ściereczką i umieścic w chłodnym miejscu aby dojrzało (najlepiej na około 6 tygodni)
Dojrzałe ciasto na tydzień przed Wigilią należy rozwałkowac (mi z 1 porcji ciasta wychodzą 2 placki wielkosci duzej blachy z piekarnika) i piec ok 60 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu przełoży placki podgrzanymi powidłami, ułożyc na np na desce, przykryc papierem i przylozyc czyms twardym (świetnie sprawdza się encyklopedia;) albo pożyccie jakąs knige od Maraxeli;) dzień przed Wigilią można jeszcze pola polewą czekoladową

Ja zawsze ten piernik zagniatałam ok 11 listopada, ale że w ten weekend mam więcej czasu robię to już dziś. Tym razem z podwójnej ilości i z własnoręcznie przyrządzoną przyprawą do piernika:) Ciasto jest pyszne, rozpływa się w ustach. Moja babcia twierdzi, że najlepszy jaki w życiu jadła:) życzę więc smacznego. Ps warto się już teraz potrudzic żeby poczuc zapach świąt:)

twinnie77

Czy chłodne miejsce to może być lodówka??
I napisz coś o tej własnoręcznie zrobionej przyprawie.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja

chłodne miejsce to dla mnie okolice okna w spiżarni;), ale dół lodówki też jak najbardziej może byc. Przyprawe zrobiłam z cynamonu (mniej więcej torebka). gałki muszkatołowej świeżo startej, utłuczonych goździków, imbiru i kolendry. Dodałam też trochę pieprzu ziołowego, trochę pieprzu czarnego i chili. Pachnie jak taka z paczuszki, więc mam nadzieje nie będzie źle.

twinnie77

Spiżarni niestety nie posiadam...
A co z proporcjami w tej przyprawie? Ile gałki, goździków itd.? A ile gotowej przyprawy na jedną porcję ciasta?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja

Lodówka na bank wystarczy, u nas po prostu wiecznie w niej brakuje miejsca (ew może być też balkon jak będzie zimno). Przyprawy normalnej to 2 paczuszki, moze 2,5:) musisz wąchać, tak żeby nie było za mocne. Ja dawalam tak na oko, może po pół łyżeczki wszystkiego, ale spokojnie może być też kupna.
AAA tego chili to zdecydowanie mniej niz pół łyżeczki ja tak sypnełam trochę

aniak1211

hehehe

A ja okrutnie zadzwonilam do domu i kazalam mamie i siostrze tego piernika robic dla mnie,a ze w ciazy jestem to nie moga mi odmowic :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Troche sa w szoku ze tak lugo musi stac i czy sie nie zepsuje,ale zrobic dla mnie musza.

Ja sama bym zrobila ale tydzien przed wietami lece do domciu i bez sensu zebym wiozla ze soba jak mi moga zrobic ;-)

Juz mam na niego smaka-uwielbiam pierniki :!:

twinnie77

A ja jeszcze w kwestii technicznej: wyrabia się to ręką, tak?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sonja

Cytat: "aniak1211"Troche sa w szoku ze tak lugo musi stac i czy sie nie zepsuje,ale zrobic dla mnie musza.
Nie ma szans sie zespsuć:) kiedyś taki piernik robiło się wraz z narodzinami córki i czekał do jej ślubu - Sweede, Brawurka do roboty :-P

twinnie77,  tak ręką:) można sobie dzieciństwo przypomnieć, bo to coś jak grzebanie w błotku:)) i to na początku będzie baaaardzo luźną konsystencję miało to się nie przejmować proszę. Stwardnieje elegancko.

aniak1211

hehehehe

Musze powiedziec mamie,od narodzin do slubu :mrgreen:

sonja

AAAAA aniak1211, alez ze mnie ciapa! przecież Ty też się dzidziusia spodziewasz! to niech zagniotą podwójną ilość:)

twinnie77

Dojrzewam do decyzji o zrobieniu tego piernika w tym roku. Wczoraj przebrnęłam przez wszystkie posty na ten temat na forum Gazety. Jestem zmotywowana do działania. Jutro ostatnie zakupy i wieczorem działam.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

to ja przypominam osobom robiacym ten piernik - juz CZAS :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

tusia

Czas wybrać się do sklepu po składniki  :hihi:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

alez ten czas leci kochane - juz tyle tutaj jestesmy hihi :D:D:D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

giga

Przeczytałam przepis i nawet mnie zainteresował. Czas zakasać rękawy i do roboty.
Święta tuz,tuż.. ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

aniak1211

Musze przypomniec siostrze o tym pierniku bo w zeszlym roku najesc sie nim nie mogla :)

Ja jakoze sama spedzam swieta z mezem i Dominika nie bede za duzo piekla,
ale za pare dni familia meza sie "zwali" do nas i moze moid przywiaza to zrobie polowe porcji :)
a jeszcze przyprawe musza mi przywiesc.

aniak1211

A jeszcze jedno
To ma byc miod naturalny oczywiscie???

tusia

Ja na najbliższy weekend zamierzam przyjechać do domku, więc na pewno z mamą zaczniemy przygotowywać ciasto na ten pierniczek  :dance:
Zresztą widziałam, że moja mama też ma ochotę wypróbować sonja Twój przepis :D
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

twinnie77

To ja podpinam mój zeszłoroczny wątek z piernikiem :)

Ja w tym roku staropolskiego nie piekę.

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,840.0.html
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

giga

twinnie77  Twoja relacja jest pomocna przy pieczeniu piernika :piwko:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

marax

o boze nei myslalam ze w tym roku to piernikowanie zacznie sie tak wczesnie

zwierzatko_mojej_mamy

maraxela no musi - bo ten przepis musi sie wystac - dlatego podnioslam watek zawczasu :D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

tusia

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 04 Lis 2008, 17:05:01
maraxela no musi - bo ten przepis musi sie wystac - dlatego podnioslam watek zawczasu :D

W samą porę zwierzątko  :thx:   :piwko:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

golinda

Cytat: maraxela w 04 Lis 2008, 16:28:43
o boze nei myslalam ze w tym roku to piernikowanie zacznie sie tak wczesnie

no nie mów, że jeszcze nie zaczęłaś wyrabiać ciasta?!?!?!?!?!?!?!

aniak1211

A ja wlasnie zrobilam ciasto i juz sobie dojrzewa w lodowce :)