Avocado

Zaczęty przez siog, 26 Paź 2007, 13:00:00

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siog

Czy ktos wie jak zrobic paste z avocado do smarowania chleba itp?
Please........ :mrgreen:

mayagaramond

Cytat: "siog"Czy ktos wie jak zrobic paste z avocado do smarowania chleba itp?
Please........ :mrgreen:

Kiedys robilam, ale nie wiem czy znajde przepis, sprawdze w chacie i wysle (jesli bedzie mi dzialal PC...)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

siog,

przepis z czarnej oliwki z wystarczajaca iloscia dobrych komentarzy, zeby sprobowac ;)

Składniki:
- 1 awokado,
- 3 jaj na twardo,
- 1 mała cebula,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sok z połowy cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- 1-2 łyżki majonezu.

Jak przyrządzić?
Awokado i jajka zetrzeć na tarce do jarzynki(grube oczka),cebule pokroić w drobną kosteczkę,czosnek przegnieśc przez praskę lub zetrzeć też na tarce. Awokado po starciu polać sokiem z cytryny zeby nie zciemniało, dodać pozostałe składniki i doprawić solą i pieprzem. Dodać majonez.

Uwagi:
Pyszna pasta do chleba, tylko avokado szybko ciemnieje więc trzeba je szybko potraktować sokiem.
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ddu

pół awokado rozgnieść widelcem, skropić cytryną
drobno pokroić rzodkiewki (4-5), poł peczku pietruszki, 1 duzy ogorek kiszony, 2 male ząbki czosnku
majonez, s~ól, pieprz, wymieszac

pół godziny niech stoi
jeś~ć ze smakiem z chlebem, pyszne tez z krakersami

(wybaczcie problemy z pol. czcionką, laptom mi szaleje)

wrobelek0403

to ja teraz podam swoj przepis na paste z awokado:

awokado przekroić, wydrążyc tak, zeby skórka pozostała nienaruszona. miąż rozgniesc, dodac sok z cytryny, rozgnieciony czosnek, drobno pokojony szczypiorek i odrobinę posiekanej cebulki, sol i piprz do smaku. Podawac w miseczkach ze skórki.

Pycha :D

Mozna też połączyć z masłem i wychodzi masło awokadowe :chef:
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

własnie się zajadam :chef:

na 2-3 porcje: paczka półtłustego twarogu, jedno małe lub pół dużego bardzo miekkiego awokado - rozgniatamy z misce, dodajemy posiekany szcypiorek, rozgnieciony zabek czosnku, sok z cwiartki cytryny, sol, pieprz.

Czego to człowiek nie wymysli, jak się okaże, ze jogurt do twarozku "dostał nóg" ;)  :ag: :ag:

Smacznego.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

ishka82

Ja dzisiaj zrobiłam pastę własnego pomysłu, chociaż pewnie nie ja pierwsza na to wpadłam ;) :mocking:

Składniki:
1 avocado
1 jajko ugotowane na twardo
mała puszka tuńczyka w oliwie (ale nie takiego zmielonego ;) )
1 zgnieciony ząbek czosnku
łyżka startego parmezanu
łyżeczka, może dwie majonezu
sól i pieprz do smaku

Składniki rozdrobnić, wymieszać i nakładać na świeże chrupiące pieczywko :D Palce lizać :) Ja na kanapki dałam jeszcze po plasterku pomidora i też świetnie pasuje ;) W ogóle do avocado zniechęciła mnie dawno temu mama mówiąc, że nie wie czym się ludzie zachwycają, bo wg niej wstrętne...a, że mamy podobne smaki, to uwierzyłam na słowo. Chyba trafiła na jakieś niedojrzałe czy coś, bo wg mnie pycha. Avocado, to chyba moje kulinarne odkrycie roku :jejeje:

nionczka

Awokado w kazdej formie zjem, samo tez i to chetnie. Raz zrobilam nawet zupe krem z awokado, melonem i mieta.
Czesto wrzucam do salatki (zielona salata, losos wedzony, grejfrut czerwony (moja kolejna wielka nieskonczona milosc), orzechy wloskie, ser kozi i ocet balsamiczny.

Lubie tez  z pomidorem, papryka nadziewac burritos (typowy niedzielny obiad u nas w domu ;-))

Moj kumpel z biura zrobil mus z sokiem z cytryny i pieprzem i wypelnial tym babeczki malenskie  zciasta francuskiego...

fasolka1980

Guacamole (wersja fasolki;)

dojrzałe awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z polowy cytryny, rozgniesciony czosnek, czerwoną cebulę pokrojona w kostkę i małego pomidora (tez w kostkę). Wszystko wymieszać, doprawic duzą ilością pieprzu i soli.

Ja do tego podaję nachosy, na imprezach znika jako pierwsze.

Świetnie smakuje tez na grzankach.

nionczka

To z netu:
Podczas selekcji należy wybierać najcięższe owoce, o niepopękanej skórce bez skazy. Przynieść do domu ww. awokado i dać czas na dojrzewanie w temperaturze pokojowej, to zajmuje zwykle od trzech do pięciu dni. Aby sprawdzić czy owoc awokado jest już w pełni dojrzały należy go delikatnie nacisnąć [palcem]. Dojrzały owoc powinien być miękki, miękkością podobny do śliwki. Natomiast gdy podczas sprawdzania pozostaje wklęśnięcie po nacisku palca to takie awokado jest przejrzałe, zwykle będzie miało mniej lub więcej szczerniałego miąższu, który jest niesmaczny, bezużyteczny.

Dojrzałe awokado przechowywane w lodówce po czterech lub pięciu dniach zacznie się odbrawiać, przechowywane jeszcze dłużej będzie tracić wartość smakową. Niedojrzałe awokado nie powinno być wkładane do lodówki ponieważ nigdy w pełni nie osiągnie upragnionej dojrzałości.

goga

mój pomysł na awokado

awokado, ananas w kostke krewetki  + sos majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, curry i brandy, - sałatkę wkładamy w kruche wytrawne babeczki, polewamy sosem i .... zamykamy oczy z rozkoszy :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

panikarola

http://www.avocado.org/recipes/search/guaccentral

tu dużo przepisów.

fasolino, dostajesz ode mnie mnóstwo piwa! zerknęłam na twój przepis przed wyjściem na zakupy, wcale nie chciałam robić avocado, ale napotkałam bardzo ładny egzemplarz i właśnie się najadłam za wszystkie czasy! boski jest ten przepis, od dłuższego czasu na coś takiego miałam ochotę!!!!!!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

ishka82

goga, ten Twój przepis brzmi, hmm...rozkosznie, aż mi ślinianki się włączyły ;) Polewam i na pewno wypróbuję :beer:

wrobelek0403

tu tez sa przepisy

http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,2790.0.html

- zwierzatko, moze by scalic te dwa watki???

ishka82

wrobelek0403, właśnie mi się zdawało, ze coś jeszcze było, fajnie, że odgrzebałaś wątek. Myślę, że jak najbardziej można go włączyć do tego ogólnego :)

goga

ishka82 wczoraj zrobiłam na mężowskie urodziny - zjedzone w całości, a najbardziej smakował im - sos :)
W życiu niewiasty można rozróżnić siedem okresów: niemowlę,
dziewczynka, dziewczyna, młoda kobieta, młoda kobieta, młoda kobieta
i młoda kobieta. (G.B. Shaw)

tusia

Cytat: ishka82 w 06 Gru 2008, 17:44:40
goga, ten Twój przepis brzmi, hmm...rozkosznie, aż mi ślinianki się włączyły ;) Polewam i na pewno wypróbuję :beer:

Czy możemy czuć się zaproszone na delektowanie się takimi pysznościami? :D :D
;)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

fasolka1980

Cytat: panikarola w 05 Gru 2008, 22:41:35
http://www.avocado.org/recipes/search/guaccentral

tu dużo przepisów.

fasolino, dostajesz ode mnie mnóstwo piwa! zerknęłam na twój przepis przed wyjściem na zakupy, wcale nie chciałam robić avocado, ale napotkałam bardzo ładny egzemplarz i właśnie się najadłam za wszystkie czasy! boski jest ten przepis, od dłuższego czasu na coś takiego miałam ochotę!!!!!!

Pani, cieszę się! na zdrówko  :beer:

ishka82

Właśnie skończyłam pożerać kanapki ze zmodyfikowaną wersją mojej pasty.
Tym razem zmieszałam: awokado, jajko na twardo, ząbek czosnku, szynkę pokrojoną w kostkę, paprykę pokrojoną w kostkę (tak z 1/4 papryki) + sok z cytryny, pieprz i odrobina majonezu do smaku. Wyszło równie pyszne jak wersja z tuńczykiem :D

salsa

zrobiłam kilka dni temu taka sałatke i wyszła boska:

dojrzałe avocado,duży pomidor,średnia cebula lub pęczka szczypiorku,
sos: cytryna, oliwa z oliwek , łyżeczka musztardy ,pieprz, sól. oraz jak ktros lubi to wyciśnięty ząbek czosnku (ja lubie)

Avocado obrać ze skóry,usunąć pestkę, pokroić, podobnie jak pomidora, w dużą kostkę, cebulę w drobną kosteczkę lub w piórka, szczypiorek drobno pokroić. w słoiczku (zakręconym) wstrząsnąć składniki sosu: oliwę, sok z cytryny, musztardę,czosnek , sól, pieprz. Polać sosem składniki sałatki, wszystko wymieszać.

zrobiłam to do steków z rozmarynem i zielonym  pieprzem , pyszne!

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)