"Pasza śniadaniowa"

Zaczęty przez golinda, 07 Sie 2011, 09:08:27

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

konwalia

ja jem taką:
płatki owsiane, otręby żytnie, otręby pszenne, len ziarna złoty i brązowy

wrobelek0403

ja jem: płatki owsiane błyskawiczne, otreby zytnio-pszenne, zarodki pszenne, pestki dyni, miod i cynamon.

z tym, ze gotuje tylko płatki, reszte mieszam po ugotowaniu w misce.
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

brawurka

wrobelek0403 robię tak samo i muszę powiedzieć, że smakuje mi ta pasza, nie zmuszam się do jedzenia jej, tylko ja zamiast miodu jabłko ścieram

wrobelek0403

brawurka jak robiłam na mleku, to potrafiłam jesc 3-4 razy w tygodniu, na wodzie juz nie jest taka dobra, to jem raz na tydzien, jak zapomne pieczywo kupic :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

brawurka

ja jem codziennie, płatki zalewam wodą, ale dodaję trochę jogurtu

bozena.dp

dzięki dziewczyny
a te otręby są też żytnio-pszenne, czy mieszacie sobie - wróbel, brawuka?

miód mam, ale nie lubię za bardzo ;)
a tej paszy na mleku nie można jeść? bo z wodą to mi się nie widzi za bardzo ;D`

wrobelek0403

bozena ja juz kupuje mieszane. i na mleku jest pyszna, tylko ja nie moge nabiału.

brawurka

bozena.dp ja kupiłam oddzielnie i sama mieszam. ile łyżek płatków sypiecie?

wrobelek0403

na szklankę wody sypie ok.5-6 łyzek płatków. nie lubie rzadkiego ;)

abkasia

Szkoda ze nie moge tej paszy jesc...

brawurka

golinda

aaa, słyszałam teorię, że powinno się dodać do paszy trochę soku z cytryny, bo płatki owsiane zawierają znaczne ilości kwasu
fitynowego, który ma dużą zdolność wiązania wapnia, żelaza, magnezu i paru
innych pierwiastków, a sok z cytryny sprawia, że do tego wiązania już nie dochodzi...

brawurka

czy siemię lnaine mielone to to samo co len mielony?
i co to jest amarantus? można do paszy sypać?

zosia2007

Cytat: brawurka w 06 Mar 2013, 10:07:59czy siemię lnaine mielone to to samo co len mielony?
chyba tak, przynajmniej ja zawsze tak uważałam :D

emcia

Cytat: brawurka w 06 Mar 2013, 10:07:59
czy siemię lnaine mielone to to samo co len mielony?
i co to jest amarantus? można do paszy sypać?
tak
a amarantus to takie zboże nieszkodliwe, więc syp :)

foszek

Amarantus jest bardzo  bogaty w zelazo, polozna mi go polecala w ciazy i po porodzie.

Niestety "pasza" nie jest dla mnie, nie radze sobie z konsystencja i mi sie wszystko podnosi :(

ginka

Ja robię tak, że owsianke królewką, siemię, otręby i np. suszoną żurawinę lubs liwki blenduję z jakimś owocem (dziś mrożone truskawki) i mlekiem lub jogurtem, wychodzi taki koktalj, dla mnie bardziej strawny :)

brawurka

dużo roboty z tym amarantusem, wyczytałam właśnie, że ma dużo żelaza, a ja potrzebuję więc zakupiłam i kurdeeee to trzeba najpierw zalać wrzątkiem, odczekać ze 30 min i potem jeszcze gotować na mleku ze 20 minut

OlaFasola

brawurka, ja amarantusa nie gotuję  :hmm: Może mam jakiś instant, ale wrzucam do jogurtu i już.

golinda

Cytat: brawurka w 08 Mar 2013, 09:25:02
dużo roboty z tym amarantusem, wyczytałam właśnie, że ma dużo żelaza, a ja potrzebuję więc zakupiłam i kurdeeee to trzeba najpierw zalać wrzątkiem, odczekać ze 30 min i potem jeszcze gotować na mleku ze 20 minut

not true ;)

amarantus można równie dobrze dosypać do jogurtu

Dodany tekst: 08 Mar 2013, 10:19:49

OlaFasola, równo napisałyśmy prawie to samo ;)

brawurka

ok, w poniedziałek sypnę na surowo :) dzięki

tiliam

o muszę wrócić do domowej mieszanki paszy
jem z lidla mieszankę śniadaniową na mleku i to ma tyle kalorii, że padłam

emcia

Cytat: tiliam w 08 Mar 2013, 11:57:54
o muszę wrócić do domowej mieszanki paszy
jem z lidla mieszankę śniadaniową na mleku i to ma tyle kalorii, że padłam
w Lidlu są najlepsze błyskawiczne płatki owsiane pakowane jak cukier

sonja

Cytat: emcia w 08 Mar 2013, 13:19:52
w Lidlu są najlepsze błyskawiczne płatki owsiane pakowane jak cukier

Oj tak!
Też je kupuję. Są zdecydowanie najlepsze z wszystkich płatków, jakie próbowałam.

rudasekawf

Cytat: emcia w 08 Mar 2013, 13:19:52w Lidlu są najlepsze błyskawiczne płatki owsiane pakowane jak cukier
Też je kupuję, takie niebieskie opakowanie.