Rolada z ciasta francuskiego z buraczkami i kozim serkiem

Zaczęty przez foszek, 29 Mar 2011, 15:54:30

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

foszek

Przepis pochodzi od Ani z Kwestia smaku http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/buraczki/rolada_z_buraczkow/przepis.html
Podalam orginalna wersje, choc ja troszke go zmodyfikowalam, opuscilam papryczke chili, bo F. tez ja jadl, buraczki pokroilam na taka wieksza kostke, a cebulke dalam czerwona.
Zamiast koziego sera, jak ktos nie lubi, mozna dodac inny, byle by bardzo aromatycznego, bo to on gra glowna role w tym przepisie.


Składniki:

• 375 g gotowego ciasta francuskiego
• 6 małych buraczków
• 100 g młodego szpinaku
• 125 g pokrojonego koziego sera
• 1 drobno posiekana papryczka chilli bez pestek
• 1/2 cebuli pokrojonej na plasterki
• 50 g suszonej żurawiny
• 1 jajko
• sól, pieprz, oliwa

Wykonanie:

•Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, przez około 45 - 50 minut, aż będą prawie miękkie, al dente. Ostudzić, obrać i pokroić na ćwiartki, doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
•W dużej misce wymieszać buraczki, szpinak, ser kozi, żurawinę, cebulę, chilli. Doprawić wszystko solą i pieprzem.
•Nadzienie ułożyć na przygotowanym cieście (zgodnie z instrukcją na opakowaniu, np. można ciasto lekko rozwałkować) i zwinąć roladę. Można też formować 4 mniejsze paczuszki.
•Ciasto ułożyć sklejeniem do dołu na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
•Wysmarować roztrzepanym jajkiem i piec przez około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.