PANGA W SOSIE CZOSNKOWYM

Zaczęty przez gioseppe, 05 Paź 2007, 19:11:23

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gioseppe

Proszę bardzo, oto przepis na pyszną rybkę :)

- filety z pangi
- przyprawa do ryb
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz ziołowa, wegeta
- cienkie plasterki cytryny
- dużo czosnku

Filety z pangi trzeba opłukać, osuszyć, posypać przyprawami
Następnie polewamy je oliwą, nacieramy czosnkiem.
Przygotowane filety wsuwamy do kieszeni z folii aluminiowej. Wcześniej układamy plasterek cytryny i kawałeczek masła (może być czosnkowego)

Grilujemy około 15 minut. Jesli dobrze przygotujesz rybę - dasz sporo czosnku i oliwy to w kieszonce wytworzy się sos sam w sobie. Ryba jest bardzo soczysta i aromatyczna:) Nie lubię smietany więc robię pangę bez dodatkowego sosu ale dla zainteresowanych podam:


Sos:
- 20 g masła
- 15 g mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 roztarty ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- wegeta
- śmietana 12-proc.


na patelni trzeba stopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, stale mieszając. Nastepnie powoli wlewamy do tego ciepłe mleko, cały czas ubijając, aby nie zrobiły się grudki. Przyprawiamy do smaku czosnkiem, wegetą, solą i pieprzem, dodajemy śmietane, aby uzyskać konsystencję emulsji.

Rybę wyjmujemy z kieszonki, polewamy sosem, najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką z kapusty :)

SMACZNEGO!!


PS. CZOSNEK obieramy i kroimy ZAWSZE plastikowym nożykiem (nie wolno stosować metalu). To jedyny i sprawdzony sposób na to, żeby po zjedzeniu czosnku nie czuć nieprzyjemnego smaku w ustach ;)
Czosnek pożeram w ilościach wręcz niebezpiecznych więc wiem co mówię :-P
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

salsa

Cytat: "gioseppe"PS. CZOSNEK obieramy i kroimy ZAWSZE plastikowym nożykiem (nie wolno stosować metalu). To jedyny i sprawdzony sposób na to, żeby po zjedzeniu czosnku nie czuć nieprzyjemnego smaku w ustach ;)
Czosnek pożeram w ilościach wręcz niebezpiecznych więc wiem co mówię

znam to:)

co do przepisu to mam podobny sposób w ogole na pieczenie ryby-bo smażona to tak srednio lubie:) kiedyś podam, ale duzo nie rozni sie od Twojego :)

z jednym sie nie zgadzam: NIGDy nie sól ryby do pieczenia-mięso nie jest juz takie soczyste, rybę soli sie przed samym podaniem:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

zuzia

gioseppe,
chyba się skuszę. Też uwielbiam czosnek, ale jakoś tak do ryb nie mialam nigdy zapalu. Dostalismy jednak grill w prezencie ślubnym i czas go wypróbować.

salsa

Cytat: "zuzia"Dostalismy jednak grill w prezencie ślubnym i czas go wypróbować.

my tez dostalismy ten grill (Tefala??)
zrobiłam na nim sole w cieście naleśnikowym z sosem cytrynowym, piecze sie pięknie, wiec koniecznie wypróbuj :)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

gioseppe

Cytat: "zuzia"gioseppe,
chyba się skuszę. Też uwielbiam czosnek, ale jakoś tak do ryb nie mialam nigdy zapalu. Dostalismy jednak grill w prezencie ślubnym i czas go wypróbować.

hmm, nie wiem czy ten Twój grill działa jak taki zwykły w piekarniku ale podejrzewam, że tak :)
ja piekę rybke w piekarniku, w ustawieniach wciskam grilowanie :)
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

mayagaramond

Mniam, mniam, mniam.


Ja ryby tez najczesciej pieke, ale lubie np. gladzice (taka fladra) z patelni. Moj maz nie lubi na talerzu ryby z glowa, a ja z kolei uwielbiam pstraga w calosci (albo z ziolami/cytryna/pomaranczymi albo z chrzanem).

Wy tu tak gotujecie, a u mnie na kolacje bedzie kanapka z serem;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

gioseppe

nie wiem czy na patelni wyjdzie to samo
jesli pod przykryciem to moze tak
Ona musi sie piec w tym swoim sosie, nabierac aromatu i miekkości
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

mayagaramond

Cytat: "gioseppe"nie wiem czy na patelni wyjdzie to samo

Nie wyjdzie. Jak przykryjesz to bedziesz miala ryby gotowana (dlatego moja ciocia wpadla kiedys w szal, jak jej gosposia smazac pstragi przykryla patelnie..., no moja ciocia czasem przesadza).


Jak robie rybe na patelni to tylko filety (wlansie np. fladre), obtaczam w mace i smaze. Tylko zawsze mi brakuje tej surowki z kapusty kiszonej :-?
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

gioseppe

Cytat: "mayagaramond"
Nie wyjdzie.
NO więc proszę robić ten przepis ale tylko w piekarniku na ustawieniach grillowych :)))))
http://www.szajnar.pl/   - makijaż Kraków - fotografia kobiet
http://www.facebook.com/EwelinaSzajnarMakeUP

abkasia

gioseppe, tez znam ten przepis. kiedys byl chyba w gazecie wyborczej...albo jakiejs innej  :-P

salsa

Cytujnie wiem czy na patelni wyjdzie to samo

nie wyjdzie:) musi byc ryba szczelnie w folie i piekarnik:P
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)