Domowa a'la napoleonka

Zaczęty przez aja, 05 Lis 2010, 09:57:49

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

Przepis na błyskawiczną napoleonkę domową :) łatwa w przygotowaniu i całkiem, całkiem smaczna

1 litr mleka
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe

to zagotować

w drugim garnku miksujemy
1 masło roślinne
1 szklanke mąki

wlać przegotowane mleko i dokładnie wymieszać/miksować nastepnie zagotować i wlać na blaszkę wyłożoną herbatnikami i przykryć herbatnikami ( na spod kładę dwie warstwy herbatników)
i to wszystko... odstawić do wychłodzenia

* nie daje tyle cukru co w przepisie bo moim zdaniem wychodzi bardzo słodkie(mimo, iż uwielbiam słodkości to taka porcja cukru to stanowczo zbyt dużo)
dodadję 3/4 szklanki i jeden cukier waniliowy lub pół szklanki cukru)

* doskonały deser nadający się do diety karmiącej matki (o ile dziecko nie ma skazy białkowej)

emcia

robiłam podobną, ale z krakersami

mobka

Zwykla maka, nie ziemniaczana? I jak duza blaszka?

aja

ja robię na zwykłej szymanowskiej mące
a blaszkę miałam akurat 20X25 ale wcześnie robiłam na tej największej (nie wiem ile one mają 30 X35 - wtedy masa wychodzi cieńsza)

callja

Ostrzę sobie ząbki... niech no Dukana skończę, to mąkę będe mogła stosować, a zamiast cukru chyba zaryzykuję słodzik... Zawsze troszkę kalorii zaoszczędzę ;)

A na "szczególne okazje" można chyba zaryzykować nakładanie kremu na płat upieczonego ciasta francuskiego :knuje:

Nie obrażaj się sam... inni zrobią to lepiej!!! /by teściowa tutora mego ;) /

aja

Cytat: callja w 07 Lis 2010, 17:29:44na płat upieczonego ciasta francuskiego
o boskie będzie
bo w wersji krakersowej czy herbatnikowej to mało elegancki deser raczej tak dla siebie niż na przyjęcia
ja nie mogę zmęczyć blaszki ( u mnie wszyscy sie odchudzają)