Udka drobiowe nadziewane suszonymi pomidorami

Zaczęty przez foszek, 27 Cze 2010, 14:17:05

0 użytkowników i 2 Gości przegląda ten wątek.

foszek

Składniki:
4 tylne ćwiartki dużego kurczaka
12 połówek suszonego marynowanego w oleju pomidora
1 łyżka ziół prowansalskich
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3 średnie pomidory
1/2 szklanki bulionu drobiowo - wołowego
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
12 czarnych oliwek
sól i pieprz do smaku
           
Sposób przygotowania:

Z udek kurczaka zdejmujemy skórę, udka rozcinamy na część górną i dolną i luzujemy z kości, (ze skóry i kości kurczaka, z dodatkiem kości wołowej, możemy ugotować potrzebny nam bulion).
Udka smarujemy olejem z marynaty, posypujemy wewnętrzną cześć ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem, nadziewamy suszonymi pomidorami (2 kawałki pomidora w górną część, 1 kawałek w mniejszą dolną część) i spinamy wykałaczkami.
Rozgrzewamy na patelni masło z oliwą i obsmażamy udka z wszystkich stron. Obsmażone udka przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180*C i pieczemy udka przez 20 - 25 minut, smarując wytapiającym się tłuszczem.
Po upieczeniu tłuszcz odlewamy.
   
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i rozdrabniamy blenderem a oliwki krajamy w cienkie plastry.
Na tłuszcz z obsmażania kurczaków wlewamy bulion i wino, zagotowujemy i wlewamy rozdrobnione pomidory.
Redukujemy sos do momentu, aż będzie on bardzo gęsty (około 1/4 pierwotnej objetości) i wrzucamy oliwki.

Zalewamy udka przygotowanym sosem i zapiekamy 5 do 10 minut.
   
Danie możemy podawać na gorąco, lub po wystudzeniu, pokrajane w plastry, z pomidorem i świeżą bazylią, posypane grubo mielonym pieprzem i skropine vinaigrette.

Ze strony: http://www.chefpaul.net/udkaDT.html