SErnik na zimno na mascarpone i kremówce z truskawkami

Zaczęty przez aja, 11 Cze 2010, 08:38:05

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aja

SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI

Skladniki:
Baza:
10 zmielonych ciastek DIgestive
80g masla

Krem
250 g sera mascarpone
250ml smietany kremowki
laska wanili
50 g drobno zmielony cukier
500g truskawek
2 lyzeczki cukru pudru

Do poKruszymy ciatek dodajemy roztopione masło i wykładamy na tortownicę, którą wyłożyłam papierem do pieczenia (wyciełam koło na sam spód), wkładamy do lodówki.
Następnie do mascarpone dodajemy cukier i miksujemy, dodajemy wydrążoną laske  wanilli lub jak ktoś nie ma można zastapić ją cukrem waniliowym. W drugiej misce miksujemy kremówkę "na sztywno"(ja dodałam tu troszkę cukru pudru choć w orginalnym przepisie nie było)  i przekładamy kremówkę  do masy mascarponowej delikatnie mieszając. Wykładamy masę na ciaska i układamy na to truskawki lub inne owoce. Dodatkowo robimy sos truskawkowy do polania - miksujemy truskawki z cukrem pudrem i polewamy kawałki ciasta przed podaniem.
Jako że cięzko u mnie dostać ciastka digestive - użyłam maślanych Krakusa
ale myślę,że dobre też będą digestive w ciemnej/gorzkiej czekoladzie firmy LU

Przyznam szczerze,że nie byłam zachwycona tym co wyszło - ja osobiście wolę chyba tradycyjny sErnik na zimno ale po tym jak moja mama stwierdziła i jej siostra,że sernik jest bardzo smaczy postanowiłam wkleić ( a niełatwo jest im dogodzic) :) 
:eat:

wrobelek0403

aja boski :D gdyby nie to, ze jade dzis, to bym zaraz wieczorem zrobiła :D
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007

jak tylko spowrotem zaczne jescx nabial to zrobie. uwielbiam wszelkie serniki ;D

mayagaramond

I on sie trzyma bez zelatyny? Robie podobny, ale z zelatyna.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

vobi

aja mi sie tez ciekawy wydaje, tylko mnie zastanawia czy polaczenie mascarpone + kremowka nie daje bardzo ciezkiej (tlustej) masy? I dlaczego nie bylas zachwycona tym co wyszlo - smakowo Ci nie pasuje? :hmm:

panikarola

robiłam takie z przepisu bożenki na filadelfię. u bożenki jest jeszcze galaretka, ja dałam trochę żelatyny i się rozpłynęło. tylko że ja dałam zamrożone truskawki i je obwiniam za niepowodzenie. i ciasto jest ciężkie, tzn. nie w jedzeniu, po prostu po jednym kawałku masz dość :)

zdjecia są świetne!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

mayagaramond

panikarola - kupuj fix dr oetkera, on jest wlasnie do deserow i niepieczonych ciast, nie trzeba rozpuszczac i sie babrac.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

panikarola

no widzisz, chciałam głupio zaoszczędzić, bo miałam niezużytą żelatynę ;)
jakbym jej dała więcej to by się udało.
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

aja

Cytat: mayagaramond w 11 Cze 2010, 11:32:06I on sie trzyma bez zelatyny?
trzyma sie trzyma :)
zapomniałam tylko napisać,że ja robiłam go na noc
stał całą noc w lodówce - sernik ten nie jest zbyt sztywny ale też się nie rozpływa bez zelatyny, bardziej trzeba uwazać na truskawki kroją kawałki :) ale może i 4godz.  by mu wystarczyły
mi średnio smakował bo byłam tak ciekawa efektu że zjadłam go przed śniadaniem i było mi mdło po nim - są ciasta które zjadłabym w całości tu nie miałam ochoty już na drugi kawałek, myślałam że może niepotrzebnie dodawałam cukier do kremówki ale bez byłby jeszcze bardziej mdły - miałam super kwaśne truskawki i w połączeniu z masą okazały się bardzo dobre

mada1981

aja robiłam Twój sernik ale z dodatkiem z malin i jagod, pychota, lekki, nie za słodki, wszyscy sie zjadali, zrobił u nas furorę  :beer: :beer: :beer: :beer: :beer: