Ciasto rabarbarowo-marcepanowe z kruszonka

Zaczęty przez cherry, 07 Maj 2010, 11:09:22

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cherry

robilam w weekend ze spodem drozdzowym - dobre wychodzi. Przepis z netu.

Skladniki masa:
1,5 kg rabarbaru
5 lyzek syropu mailinowego
200g masy marcepanowej
1 zoltko
100g Créme fraiche (nie wiem czym mozna zastapic)
Ciasto:
300g maki
100g mielonych migdalow
100g cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 jajko
szczypta soli
skorka starta z jednej cytryny
250g miekkiego masla
Spod (ciasto mozna tez zastapic drozdzowym (z ok. 600 g maki)
Kruszonka:
100g masla
150g maki
100g cukru
paczka cukru waniliowego
szczypta soli
tluszcz do wysmarowania blache
2 lyzeczki cukru pudru do posypania

Robimy mase marcepanowa:
Rabarbar obrac i pokroic w kawalki, polac syropem malinowym i zostawic na 10 min. Poczym odlac syrop (Cukier w sypropie "sciaga" sok z rabarbaru )

Mase marcepanowa zetrzec na tarce (najlepiej mocno schlodzic – wtedy dobrze sie trze). Zoltko I crème fraiche utrzec z marcepanem.
Teraz mozemy juz nagrzac piekarnik na 200 stopni.

Robimy spod: wszystkie sklasniki najpierw ucieramy mikserem, potem ugniatamy w rekach I walkujemy na blaszke, na brzegach robimy troche wyzej, zeby nam sok z rabarbaru nie uciekal. Spod nakluwamy widelcem, zeby nie robily sie banki z powietrzem.

Kruszonka:
Maslo rozpuscic, dodac reszte skladnikow, pomieszac widelcem zeby krueche bylo.
Na podpieczony spod rozsmarowujemy mase marcepanowa, na to rabarbar i kruszonka, pieczemy jeszcze jakies 25.30 min, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better. (Samuel Beckett)

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mignon


konwalia

ja bym zrobiła, ale cały marcepan zuzyłam, chyba trza zamawiać znowu

mignon


emcia

byłam pewna że to muffiny
ale mi jakoś nie pasowało :)