Gofry Marszałka

Zaczęty przez suegro, 16 Lut 2010, 21:34:08

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suegro

Składniki:

1/2 kg mąki
2 szt jajek
1/2 szklanki cukru pudru lub mniej
1/3 kostki masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
woda lub mleko

Sposób przygotowania:

1. Zaczynamy od stopienia masła i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, cukier. Dodajemy 1-2 szklanki wody ( zwykłą, zimną, można dodać mineralną, nawet gazowaną). Wodę możemy zastąpić mlekiem. Dodajemy zimne masło. Miksujemy.

2. Wody należy dodać tyle aby ciasto było jak gęsta śmietana. Na końcu dodajemy ubite białka i już bardzo delikatnie mieszamy łyżką.

3. Rozgrzewamy gofrownicę a ciasto w tym czasie odpoczywa. Po 3-5 minutach należy posmarować gofrownicę pędzelkiem zmoczonym w oleju, dzięki czemu ciasto nie będzie się przylepiać. Ciasto wylewać małą chochelką na całą foremkę.

Podawać z czymkolwiek co się lubi.

Ja dziś miałam nutelle i miód i dżem wiśniowy i żurawinę i bitą śmietanę i prażone migdały :)
"Każdy cytat w internecie wygląda na prawdziwy..."

Józef Piłsudski

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bozena.dp

szkoda, że nie mam gofrownicy...
chyba będzie ten brak uzupełnić ;)
jaka najlepsza? :knuje:

suegro

Cytat: bozena.dp w 18 Lut 2010, 15:55:04jaka najlepsza?

Nie wiem, ja dostałam od teściowej :D

Józef Piłsudski

mayagaramond

:beer: moze zrobie w weekend, jak nie bede miala lenia ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

suegro

mayagaramond robi się raz dwa :)

Tylko marszałek się pomylił i dał dwie szklanki cukru pudru zamiast 1/2 ;)

Józef Piłsudski

mayagaramond

Cytat: suegro w 18 Lut 2010, 17:25:31mayagaramond robi się raz dwa Smiley

Tylko marszałek się pomylił i dał dwie szklanki cukru pudru zamiast 1/2

niby tak, jako operka narobila sie gofrow jak glupia i chyba z dwa (!!!) lata temu tesciowa oddala mi swoja druga gofrownice i od tamtej pory ani razu nie zrobilam.

2 szklanki cukru to dosc hm, sporo ;)

Kumpel w akademiki zamiast posypac faworki cukrem pudrem posypal soda oczyczczona lol lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

suegro

Cytat: mayagaramond w 18 Lut 2010, 17:28:492 szklanki cukru to dosc hm, sporo

Rzuciłam okiem na przepis i zobaczyłam 2 ;) Już nie wnikałam czy to 2 czy 1/2 ;)

Ale dodałam jeszcze później wody i mleka, więc nie były aż tak bardzo słodkie.

Józef Piłsudski

justynaaaa2

chyba czas pomyśleć o gofrownicy  :hmm: tylko gdzie ja to będę trzymać  :crazy:
gofry uwielbiam  :thumbup:
miałam kiedyś toster z wymiennymi wkładkami (sandwich, grill i gofry) ale się zepsuł i już potem nigdzie takiego nie znalazłam :( a było to dobre rozwiązanie bo można się było obejść bez patelni grillowej i bez gofrownicy ;D

wis

Cytat: justynaaaa2 w 18 Lut 2010, 18:06:37
chyba czas pomyśleć o gofrownicy  :hmm: tylko gdzie ja to będę trzymać  :crazy:
gofry uwielbiam  :thumbup:
miałam kiedyś toster z wymiennymi wkładkami (sandwich, grill i gofry) ale się zepsuł i już potem nigdzie takiego nie znalazłam :( a było to dobre rozwiązanie bo można się było obejść bez patelni grillowej i bez gofrownicy ;D
Justyna, zobacz http://allegro.pl/item919404971_gofrownica_gril_toster_st120_3w1_eldom_opiekacz.html :)
jest tego trochę na allegro :D

justynaaaa2

wis no na allegro wiem, że są, ale ja szukałam w sklepach stacjonarnych :)
jak mi się ten zepsuje to kolejny zamówię taki, chyba, że do tego czasu kupię samą gofrownicę ;)

wis

Ja sobie zamówię to 3 w 1, grill mi się przyda a stary sandwich wywalę :D

effik

oł Gad, piękna nazwa :D powiew luksusu :D

szelma

My mamy takie 3 w 1 coś i to jest bardzo fajne :).

A gofry Marszałka na pewno zostaną wypróbowane, bo gofry dobre som i jusz ;).

wis

Cytat: szelma w 20 Lut 2010, 16:25:44
My mamy takie 3 w 1 coś i to jest bardzo fajne :).

A gofry Marszałka na pewno zostaną wypróbowane, bo gofry dobre som i jusz ;).
Gofry som de best, ale muszem najpierw tą gofrownicę 3w1 nabyć :D

mobka

ktos je robil? Bo raz, ciasto wycodzi dosc geste, a dwa tak strasznie lepilo sie do gofrownicy, ze musialam je na patelni grillowej usmazyc - w efekcie dostalam pancaksy a nie gofry :(

suegro

Józef Piłsudski

mayagaramond

Cytat: mobka w 11 Kwi 2010, 19:32:00
ktos je robil? Bo raz, ciasto wycodzi dosc geste, a dwa tak strasznie lepilo sie do gofrownicy, ze musialam je na patelni grillowej usmazyc - w efekcie dostalam pancaksy a nie gofry :(

ja robilam i nic mi sie nie lepilo

mobka

Cytat: mayagaramond w 13 Kwi 2010, 09:53:57
ja robilam i nic mi sie nie lepilo

Czyli mam goforwnice juz do dupy :D

mayagaramond

Cytat: mobka w 13 Kwi 2010, 19:50:32
Czyli mam goforwnice juz do dupy :D

a smarowalas ja tluszczem?

Moja gofrownica jest od tesciowej czyli ma ze 20 lat ;)

mobka

Maya, smarowalam. Dawno jej nie uzywalam i stwierdzilam, ze posmaruje. Wczesniej jakos nie mialam problemow z goframi, ale robilam z innych przepisow.

mayagaramond

Cytat: mobka w 13 Kwi 2010, 21:26:20
Maya, smarowalam. Dawno jej nie uzywalam i stwierdzilam, ze posmaruje. Wczesniej jakos nie mialam problemow z goframi, ale robilam z innych przepisow.

nie pomoge Ci za wiele, bo to byly moje pierwsze gofry po dluuugiej przerwie wiec nie mam porowniania. I teraz nawet nie pamietam jak geste/ rzadkie bylo ciasto.

szelma

su, czy ubite białka to takie ubite na sztywno?