kiedy i jak akt małżeństwa z USC??

Zaczęty przez mroczna_dama, 25 Wrz 2007, 11:40:02

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mroczna_dama

Takie mam pytanie- jak się szło do USC po zaświadczenie o braku przeciwskazań do zawarcia związku małżeńskiego, to siępłacilo 86 złotych za ten dokument i 3 odpisy aktu ślubu. Zakładając, ze jestem po ślubie, to idę sobie do USC tak po prostu i mówię, że chcę te trzy odpisy aktu ślubu, czy znowu muszę jakieś druczki wypełniać? I kiedy można się po to zgłosić, są jakieś terminy od daty zawarcia małżeństwa?

Dziękuję za odpowiedzi.

kamelia04.08.2007

86 zł zapłaciłas za akt małżenstwa, a nie za zaświadczenie o braku przeciwskazań.
W terminie 5 dni ksiądz ma obowiazek dostarczyc osobiście albo wysłać listem poleconym do USC zaświadczenie, że złozyliście oswiadczenie o woli jednoczesnego zawarcia małżeństwa podlegającego prawu polskiemu.
Jak to zaświadczenie wpłynie do USC, to jest sporządzony akt małżeństwa, a wam wreczaja 3 odpisy skrócone aktu małżeństwa.

Możesz pójść do USC po ok. tygodniu po odbiór skróconych odpisów aktu małżeństwa. To jest dowód dla was i dla osób trzecich, że jesteście małżeństwem. Jak nie pójdziesz to ci nikt głowy nie urwie, zgodnie z zasadą, że to twoja sprawa.
legalna teoria dowodowa rozbudowała klasyfikację dowodów wg. ich wartości, znano min. dowody pełne, niepełne, półpełne, niezupełne, więcej niż półpełne, mniej niż półpełne, a także oczywiste, poważne, przekonujące, rzeczywiste, wątpliwe, podejrzane

mroczna_dama

Czyli tak po prostu zgłaszam się do USC i mówię, ze przyszlam po odbiór czy wypełniam znowu jakieśdruczki??

aniak1211

Juz nic sie nie wypelnia,podajesz nazwisko i juz ;-)

My po 5ciu dniach,czyli w piatek,odebralismy akty  :->

zuzia

Cytat: "mroczna_dama"Czyli tak po prostu zgłaszam się do USC i mówię, ze przyszlam po odbiór czy wypełniam znowu jakieśdruczki??

dokładnie. ew. mogą ci dowód osobisty sprawdzić. Ta opłata, którą wnosisz - 84 zł pokrywa koszty 3 odpisów. Gdybys chciała więcej - za każdy musisz zapłacić.

mroczna_dama

Bardzo dziękuję Wam za pomoc, kochane. W takim razie już wszystko wiem. Jeszcze raz dzieki:*