Sernik z borówkami

Zaczęty przez Basia, 06 Sie 2009, 19:59:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Basia

Ostatnio odkryłam przepis na pyszny i superszybki sernik. Piekłam go już mnóstwo razy- ostatnio nawet na zamówienie  :point_lol: Polecam!

175 g ciastek digestive
75g miękkiego masła
175g borówek amerykańskich (ja dawałam więcej)
450g mielonego sera na serniki
150g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
4 jajka

Nagrzać piekarnik do 180stopni. Tortownicę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć i wymieszać z masłem. Całość powinna przypominać mokry piasek. Wyłożyć nimi spód tortownicy. Wsypać borówki i całość łożyć do lodówki. Ubić ser, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy aż całość będzie kremowa i gładka. Wylać na schłodzony spód. Wsadzić do piekarnika i piec ok 40minut aż sernik nabierze lekko złotego koloru a środek nadal będzie lekko "drżący" i galaretowaty. Po upieczeniu odczekać 10 minut przed wyjęciem ciasta z formy.

Smacznego ;-)  ;)

*Sernik wg Rachel Allen
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

vobi

Basia a te borowki musza byc amerykanskie? Takie "lesne" sie nie nadaja?

Basia

vobi nie próbowałam z jagodami. W przepisie oryginalnym są borówki,ale wydaje mi się że z jagodami nic mu nie ubędzie!

U mnie w pracy już połowa koleżanek piecze ten sernik. On ma na prawde jadną podstawową zaletę; jest mega szybki do zrobienia

vobi

ok, dzieki

regionalizmy widze sie pojawiaja - dla Ciebie te lesne to jagody, a nie borowki, tak? :)

a dla Czechow jahody to truskawki, tak lekko abstrahujac od tematu :D

jo_miekka

No, no już kiedyś o tym było...
Tutaj na południu dzikim jagody (leśne) to borówki.
Zresztą słusznie. Boi jagody to wszystkie owoce typu: malina, truskawka, borówka etc.
Czyli jak w niemieckim 'beere' (erdbeere itp.) i jak w angielskim 'berrys'

mayagaramond

Cytat: jo_miekka w 07 Sie 2009, 15:19:16
Czyli jak w niemieckim 'beere' (erdbeere itp.) i jak w angielskim 'berrys'

es gibt verschiedene Beeren, erdbeeren, heidelbeeren, brombeeren, himbeeren und eisbären ;D
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

jo_miekka

mayagaramond i toteż właśnie to miałam na myśli!

PS Zrozumiałam  :jejeje:

Basia

Jejku,ale zamieszanie wprowadziłam...  :point_lol:
a ja chciałam tylko o serniku.. ;)

Vobi, Jo jeśli leśne jagody nazywacie borówkami, to to coś co nazywa się borówka amerykańską, jak się u Was nazywa? (no niby u nas bo ja też z południa pochodzę  :point_lol:)

gwoli wyjasnienia w przepisie oryginalnym są blueberries  ;)

jo_miekka

Basia hola, hola, ja jagody nazywam jagodami, bom ja z północy.
Tutaj jagoda czarna leśna - borówka, borówka amerykańska - borówka amerykańska ;)

sonja

Taaa i po te borówki trzeba wyjść na pole lol

justynaaaa2

dzisiaj będę robić sernik :)
nazrywałam sobie wczoraj na działce świeżych borówek więc dziś przystąpię do dzieła  ;)

edit: właśnie siedzi w piekarniku :)

magoo

zrobilam, jest pycha :)  :beer:

mignon

Mój mąż stwierdził, że jest to najlepszy sernik jaki kiedykolwiek jadł  :jupi: :jupi: :jupi:

justynaaaa2

mignon a jaką konsystencję miał ten twój sernik ??
bo mój w smaku był dobry, ale z wyglądu hmmmm bardzo nieciekawy  :blush: te borówki puściły sok i był taki mokry  :crazy: no nie wiem, ale jadłam lepsze ciasta (oczywiście nie w moim wykonaniu) u mnie jakoś wszystko nie wychodzi tak jak powinno  ;)

emcia

zosia2007

Cytat: emcia w 25 Sie 2009, 14:45:27
czaję się nań ;)

ja tez ale potrzebuje miksera :(

mignon

Cytat: justynaaaa2 w 24 Sie 2009, 20:41:44mignon a jaką konsystencję miał ten twój sernik ??

dość zwartą, wyglądał trochę jak sernik na zimno ;) może to kwesta sera, był bardzo delikatny (Włoszczowa czy coś takiego)
Borówki też mi trochę sok puściły, ale nie zabardzo; choć rzeczywiście efektownie w moim wykonaniu też ten sernik nie wyglądał ;) myślałam, że będzie nieco wyższy, a on mi trochę klapnął :(
ale w smaku - rewelacyjny :)

konwalia

mignon na sernik naj;lepszy jest twaróg z piotra i pWŁA W PLAZIE NA WAGĘ W KOSTKACH

justynaaaa2

Cytat: zosia2007 w 25 Sie 2009, 14:54:34
ja tez ale potrzebuje miksera :(
jak dojerzeją borówki to sobie w niedzielę nazrywasz :)