ciasto z truskawkami

Zaczęty przez golinda, 04 Cze 2009, 15:09:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

golinda

lub innymi, dowolnymi owocami :)

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy (niekoniecznie)
- 3 całe jajka,
- 0,5 kostki "Kasi" (rozpuścić),
- 300 g gęstej kwaśnej śmietany 18% (2 kubeczki),
- owoce - ilość - zależy, czy ktoś chce mieć więcej ciasta, czy więcej owoców

Jak przyrządzić?
W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia (przesiać przez sito)

Do drugiej miski wbić jaja i wsypać cukier oraz cukier waniliowy. Dobrze ubić mikserem. Nadal ubijając dodawać po trochu na przemian mąkę z proszkiem, roztopioną "Kasię" i obie śmietany (ale można dodawać wszystko po kolei, nie ma znaczenia, ważne, żeby dobrze wymieszać). Konsystencja ciasta jest gęsta. Przełożyć je do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Ciasto wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjąć i poukładać ciasno owoce, dzięki podpieczeniu nie zapadną się. Całość piec około godziny, a nawet trochę dłużej, do zarumienienia wyłażącego spod owoców ciasta. Najlepiej oczywiście sprawdzać patyczkiem :) Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

zuzia

rilla

u mnie to ciasto nazywa się "ciasto babci":D bo babcia je najczęściej piekła latem właśnie

pychota, proste i szybkie i zawsze wychodzi

panikarola

no, brzmi super

miałam robić coś z drożdżami w weekend, teraz mam dylemat lol
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

Anupka

O jezu, nareszcie ktoś wstawił przepis na ciast z truskawkami. Oby do soboty, skocze na bazarek (bo w sklepach to tylko truskawki w plastiku są) i jak nie lubię piec, tak upiekę!!! Polewam!
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

ishka82

Dopisuję na listę przepisów do wypróbowania :D Pewnie szybko wypróbuję ;)

wrobelek0403

mmmmm, uwielbiam to ciasto  :jupi: mam dwie podobne wersje - jedna z jogurtem zamiast smietany, a druga bez. mniam
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

hej, zrobilam i wyszedl zakalec, nie wplynelo to zasadniczo na smak ciasta, no ale mimo wszystko....
nie mam pojecia gdzie sie walnelam, bo wszystko jak w przepisie zrobione.... ;)

ishka82

Zupełnie mi nie wyszło :( Wielgachny zakalec i w ogóle bleee...never ever :thumbdown: A wydawało się takie fajne i łatwe ;) Cóż, cukiernik ze mnie żaden :P

golinda

eee.... sierotki! ja przedwczoraj znowu robiłam i znowu wyszło pyszne! :)

nie załamywać się, pierwsze koty za płoty!

p.s. może za dużo owoców? były na wierzchu, czy spłynęły na spód?

dragonfly

golinda, no ja moze wybitna w ciastach nie jestem, ale jak juz przepis mam to wychodzi ;)

podpieklam 10 min jak kazano, nie splynely w dol.... czy tych truskawek ma byc tak, ze maja przykryc cala powierzchnie na maxa? bo moze ta woda z nich mi popsula reszte, co?

golinda

hmm, ja daję tak, że przykrywają prawie całe ciasto, ale kroję je na kawałki
nie wiem, o co chodzi w takim razie - to nie może być wina biednych truskawek ;)

szczerze mówiąc zakalec mi wyszedł raz w życiu, nie pamiętam, co to za ciasto było - i też nie wiem, dlaczego...

dragonfly

tez sie zdziwilam, bo nawet nie pamietam kiedy ostatnio zakalec mi wyszedl.... i zapowiadalo sie genialnie.... :( mimo wszytsko zjedzone ;)

Dodany tekst: 10 Cze 2009, 16:10:48

chwila, ktos tu powiedzial, ze jogurt daje zamias smietany i zamienialam te skladniki wlasnie.... hmmmm czyzby to????

golinda

możliwe ;)

to wszystko wina tego głupiego jogurtu lol

dragonfly

tak, na pewno....

niech tylko wrobla dorwe, pierze bedzie leciec ;)

golinda

Cytat: dragonfly w 10 Cze 2009, 16:16:12
tak, na pewno....

niech tylko wrobla dorwe, pierze bedzie leciec ;)

:rotfl:

ishka82

Ja owoców za dużo nie dałam, składniki i wykonanie jak w przepisie, podpieczone 10min., owoce zostały na wierzchu, a wyszło strrrrasznie :( A też raczej mam tak, że ciacho z przepisu upiekę i jest ok, a to niby łatwe i doopa :crying: