Czas na..... PIKNIK :)

Zaczęty przez dragonfly, 11 Maj 2009, 16:52:11

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dragonfly

Odkad stalam sie posiadaczka kosza piknikowego (cale kilka godzin temu :mocking: ) zaczelam sie zastanawiac, co tam wlozyc (na pewno dobre wino  :point_lol: )....
A poniewaz jestescie niewyczerpana skarbnica wiedzy, pomyslow na pewno bedzie sporo  :beer:

jo_miekka

szelma

Do tego wina to pleśniowe serki  :eat: i winogrona :). Tak sobie kiedyś piknikowaliśmy z D. właśnie :).

konwalia

Bagietkę, pomidory, jaja na twardo, lemoniadę, placek drożdżowy

tachogti

tartinki serowo- warzywne i cytrynowe  :jejeje:
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

zosia2007

ja bym jeszcze wziela jakies talerze, sztucce no i lieliszki na wino, chyba ze chcecie miec studencki piknik :D

Dodany tekst: 11 Maj 2009, 18:22:53

a tak serio to moze kieblaski frankfurtierki, albo takie salami-chips, oliwki, ogorki malosolne, jakies owoce

justynaaaa2

Cytat: zosia2007 w 11 Maj 2009, 18:21:10
ja bym jeszcze wziela jakies talerze, sztucce no i lieliszki na wino, chyba ze chcecie miec studencki piknik :D

w prawdziwych koszach piknikowych jest całe oprzyrządowanie :) cała zastawa jest łącznie z serwetkami i obrusikiem czasem ;)

dragonfly

Cytat: justynaaaa2 w 11 Maj 2009, 18:25:44
w prawdziwych koszach piknikowych jest całe oprzyrządowanie :) cała zastawa jest łącznie z serwetkami i obrusikiem czasem ;)
no wlasnie ja taki mam (bez obrusika, niestety ;D) na 4 osoby, wiec moge sie tylko na zarelku skupic ;D

znacie przepisy na jakies miesa na zimno, czy cos w tym stylu?

justynaaaa2

takie kosze są super  :bravo: sama miałam chęć na taki, jak jeszcze mogłam je mieć w promocyjnych cenach ;) ale potem zdałam sobie sprawę, że tak na prawdę to i tak pewnie bym go nigdy nie użyła, więc kasa w błoto
jednak dla kogoś kto takie biesiady uskutecznia to super sprawa :)

salsa

ja bym zrobiła pieczoną pierś kurczaka na zimno i guacamole
warzywa (seler, cykoria, papryka, ogórek zielony itp pokrojone w paski, pomidory w osemki, oliwki  i jakies dipy, sery, naleśniki z ciasta szpinakowego i serek smietankowy do smarowania , smażone krązki cebuli
jakies fajne sałatki, np z tuńczyka, lub z fasoli i selera marynowanego, albo z pieczarek
bagietkę

owoce typu truskawki, pomarańcze, babany , winogrona
do tego lemoniadę lub wode z cytryną do picia
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

dragonfly

naleśniki z ciasta szpinakowego mnie zaintrygowaly bardzo.... a jak sie je robi?

salsa

ja robie tak:
robię masę jak na naleśniki
2 jajka , mąka , mleko , trochę wody gazowanej(lub piwa)  gałka sol pieprz
szpinak rozdrobniony (najlepszy jest mrożony) rozmrozić i wymieszać mikserem (nie końcówką do cięcia ale do mieszania-ubijania)  z wyciśniętym czosnkiem i posiekaną cebulą (mozna bez) oraz łyżką śmietany (serka, jogurtu itp) , łączę z masa naleśnikową - jesli po połączeniu jest za gęste to rozrzedzić (i na odwrot)
ma mniec konsystencje ciasta naleśnikowego
trzeba pamietac o posoleniu, popieprzeniu, pogałkowaniu - mozna dodac tez ziół np. prowansalskich jak sie lubi

usmażyć grube (średnie) naleśniki
mozna jesc bez niczego
albo usmażyc cienko i jeśc z nadzieniem: z soczewicą, z serkami, z mięsem kurczakowym, z chill con carne, z nadzieniem jak do lasagne itp

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)