Spätzle - przepis podstawowy i wariacje

Zaczęty przez mayagaramond, 11 Mar 2009, 11:16:24

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ze_nitka

Ostatnio w galileo, na TV4 pokazywali jak się fabrycznie robi te kluseczki :D

zwierzatko_mojej_mamy

#26
wczoraj wlasnie w kuchni tv robili szybkim sposobem - ciasto wrzucil gosc do woreczka, uformowal z niego rekaw cukierniczy, obciął rog i wyciskal kolistymi ruchami do gotujacej wody, a w wodzie ten walec z ciasta sam sie rozrywal na mniejsze 5cm kawalki - swietne wyszly
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

mayagaramond

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

zwierzatko_mojej_mamy

#28
tutaj sa z praska i nozykiem:



a to co ja widzialam, to masz garnek z gotujaca woda. bierzesz ciasto do rekawa cukierniczego:

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


lub z braku takowego pakujesz ciasto do woreczka foliowego i robisz taki sam rozek i u dolu dziubka odcinasz dziubek

teraz bierzesz to nad wode i wciskasz ciasto wykonujac reka ruchy okrezne o srednicy okregu mniejszej niz garnka lol  zeby nie wlac poza garnek ;)

i jak tak wciskasz "kolujac" to w momencie wpadania do garnka ten wycisniety waski "makaron" sam sie rozrywa na takie 4-5 cm kawalki ;)

Dodany tekst: 06 Lip 2009, 17:03:40

no i te kawalki wlasciwie same zaraz wyplywaja i sa gotowe
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę


http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl