Spätzle - przepis podstawowy i wariacje

Zaczęty przez mayagaramond, 11 Mar 2009, 11:16:24

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mayagaramond



Oczywiscie kazda porzadna pani domu ze szwabii (a w szwabii sa same porzadne panie domu ;) ) ma tradycyjny rodzinny przepis na spätzle. Poniewaz jestem nieporzadna i nie ze szwabii przepisy mam z ksiazek kucharskich i netu ;):

Skladniki:

50 dkg maki, 4-5 jajek, lyzeczka soli, 1/4 l letniej wody. Wszystko mieszamy w misce drewniana lycha az nas rece zabola, a na ciescie bede robic sie babelki. Ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.

W czajniku gotujemy wode i przelewamy do duzego garnka, porzadnie solimy. Na gotujace wode trzemy spätzle. Albo mamy specjalna tarke do spätzli albo praske (wyglada jak wielki wyciskacz do czosnku). Oczywiscie mozna je starym sposobem ciasto lac na deske i siekac do wody, ale ja nie umiem, zreszta moja tesciowa tez uzywa praski ;) Spätzle sa gotowe jak wyplyna na powierzchnie.

Kässpätzle:

Cebule kroimy w talarki i podsmazamy na brazowo na masle.
Natluszczamy forme, ukladamy warstwe cieplych spätzli, na to cebula i starty zolty ser (moze byc emmentaler ale moze byc tez cos konkretniejszego w smaku, mozna tez mieszac sery), na to znow warstwa spätzli, cebuli i warstwa sera i tak po kolei, Konczymy warstwa sera, posypna podsmazona cebula.

Wkladamy do nagrzanego piekarnika zeby ser sie rozpuscil.

Do tego najlepiej smakuje zielona salata z vinegret i wino z wirtembergii.

Spätzle mozna tez robic z sosami, ze szpinakiem, grzybami, podawac jako dodatek do mies itp.

Cebule kroimy w talarki i podsmazamy na brazowo na masle.

Käs
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

magdarynka

Toz to same kalorie ;D Smakowite kalorie. Pewnie sprobuje bo ja kluskowa jestem. Tylko tej wyciskarki nie mam. Maya  :beer:
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login



mayagaramond

Cytat: maraxela w 11 Mar 2009, 11:25:09
A  co to wogole jest i jak to wyglada?

Na 1. zdjeciu spätzle robione tarka, na drugiem praska. Ponizej zdjecie tarki i praski.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

konwalia

uwielbiam, czasem kupuję gotowe na ryneczku, pycha

Beata

#6
mayagaramond pisałaś, że bez tarki będzie ciężko, ale ja na Śląsku mieszkam, a tu praska chyba w każdym (porządnym  ;) ) domu  :thankyou:

Cytat: mayagaramond w 11 Mar 2009, 11:16:24

(wyglada jak wielki wyciskacz do czosnku)

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

piwko

Dodany tekst: śro 11 mar 2009 12:03:40 GMT-1

Cytat: mayagaramond w 11 Mar 2009, 11:16:24

Wszystko mieszamy w misce drewniana lycha az nas rece zabola, a na ciescie bede robic sie babelki.

a nie może tego robot wymieszać metalową końcówką?

rilla

ja mam praske do klusek... ale używam do gotowanych ziemniaków:D

ale mam takie coś do galuszek

magdarynka

No wlasnie mialam pisac ze taka praske widzialam u babci ale nie chcialam wyjsc na idiotke. Babcia uzywala do ziemniakow.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

#9
Nie wiem czy praske do ziemniakow mozna uzyc do spätzli. Ja mam tarke. Tesciowa praske, zapytam ja.

Mozna mikserem (ale tymi metalowymi koncowkami), ale jak robisz 1. raz to proponuje jednak recami ;)
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

twinnie77

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login


Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

sputnik_sweetheart


jo_miekka


calla

Uwielbiam Spätzle :-)
Najlepsze na swiecie robi maz siostry mojego meza. MMMmmmmm, pychotka :-)
Wenn Dir das Leben eine Zitrone gibt, mach Limoncello ;)


jo_miekka


martullek

moja mama kupuje spatzle w Austrii jak jadą z tatą na narty. mnie jakoś niespecjalnie zachwycają. ale pewnie domowe lepsze.

bozena.dp

mayagaramond kurcze, aż mi ślinka kapie - tak dawno tego nie jadłam [ostatnio jak w DE byłam], za przepis polewam obficie  :beer:  :beer:  :beer:

magdarynka

A mozna w PL kupic taka tarke lub wyciskarke ?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

giga

mayagaramond,ciekawe danie i pewnie go przyrządzę
Ciekawa jestem czy to ciasto można zetrzeć na tarce o grubych otworach, czy na to pozwala gęstość ciasta.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mayagaramond

Cytat: giga w 11 Mar 2009, 22:39:29
mayagaramond,ciekawe danie i pewnie go przyrządzę
Ciekawa jestem czy to ciasto można zetrzeć na tarce o grubych otworach, czy na to pozwala gęstość ciasta.


oj nie wiem, na tarce mozesz zetrzec kruche, a to ciasto nie jest twarde tylko kleiste. Mozna je wylewac na drewniana deske i kroic nozem. Znalazlam filmy podgladdowe na youtube :D



"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

giga

mayagaramond,Świetny pomysł z filmikami, piwko się należy  :beer:
Bardziej przemawia do człowieka jak to wykonać.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

dragonfly

mayagaramond przepraszam, ale dlaczego ten przepis dopiero teraz??????? jak ja na jakiejs durnej diecie od poniedzialku  :crying: :crying: :crying: i sprawdzilam, Spatzli ona nie przewiduje  :headbang: :headbang: :headbang:

Basia

mayagaramond dzięki za przepis! :beer:
a ja mam takie głupie pytanie... mąką ma być pszenna? czy np ziemniaczana?


A! ja jadłam kiedyś spatzle troche większe niż te Twoje. Ciasto było po prosty pokrojone nożem na takie średniej wielkości kawałki
Koniec ery grzecznej dziewczynki .....................

mayagaramond

Cytat: Basia w 12 Mar 2009, 19:10:49
mayagaramond dzięki za przepis! :beer:
a ja mam takie głupie pytanie... mąką ma być pszenna? czy np ziemniaczana?
A! ja jadłam kiedyś spatzle troche większe niż te Twoje. Ciasto było po prosty pokrojone nożem na takie średniej wielkości kawałki

maka pszenna.

Ale takie jak nasze lazanki? Czy cos takiego:

http://de.wikipedia.org/wiki/Schupfnudel

Bo to sa Schupfnudeln, tez dobra, ale nie wiem jak sie robi, kupuje gotowe.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"