Ryba zapiekana w cieście francuskim

Zaczęty przez ishka82, 18 Lut 2009, 21:00:53

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ishka82

Zrobiłam ostatnio jak miałam ochotę na rybę, ale nie standardową i wyszło szybko, łatwo i pysznie :) Może ktoś jeszcze się skusi ;)

Składniki
filet z ulubionej ryby (ja robiłam pangę, bo akurat była w lodówce)
ciasto francuskie (kupione oczywiście, bo inaczej, to już nie łatwo i szybko)
pieczarki
cebula
czosnek
ser żółty starty
przyprawy
roztrzepane jajko (niekoniecznie)

Filet nacieramy oliwą z ulubionymi przyprawami i zostawiamy do przeżarcia. Krótko dusimy pieczarki z cebulą i czosnkiem (oczywiście doprawiamy po swojemu). Na płat ciasta francuskiego kładziemy filet tak, aby z obu stron wystawały kawałki po złożeniu sięgające do połowy fileta. Na rybę nakładamy uduszone pieczarki i posypujemy całość startym serem. Wystające kawałki ciasta nacinamy, aby powstały paski. Pleciemy "warkocz" na rybce. Smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jak będzie rumiane (ok. pół godziny) zjadamy ze smakiem :)
Taka ryba pyszna jest i na ciepło i na zimno ;)

tachogti

Rewelacyjny przepis :D Jak Olo bedzie mogl jesc make pszenna natychmiast taka rybe zrobie bo juz mam na nia smaka :)
Typical sharp-shooting, hard-drinking, katana-wielding, happily divorced housewife :P

mobka

ami

ooo na pewno wyprobuje.. brzmi i wygląda pysznie! :-)

dzidzia101

A czy taka jedna ryba mozna sie najesc? porcja wystarczajaca?
jakies dodatki do tego? jakas surowka? salatka?
Bo przymierzam sie do tego na srode, na obiad bo gosci miec bedziemy  ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tiliam

ja robiłam to tylko z piersią kurczaka zamiast ryby - nazwaliśmy to z małżem "MUMIĄ"

nie smakowało nam - pierś się nie dopiekła, ciasto też od spodu przesiąkło mięsem a na górze zaczęło się już przypalać:/

ishka82

Cytat: dzidzia101 w 23 Lut 2009, 16:46:25
A czy taka jedna ryba mozna sie najesc? porcja wystarczajaca?
jakies dodatki do tego? jakas surowka? salatka?
Bo przymierzam sie do tego na srode, na obiad bo gosci miec bedziemy  ;)
Wg mnie jeden filet na jedną osobę powinien wystarczyć, chociaż to zależy jakiej wielkości filet ;) :mocking: Właśnie z dodatkami do tego też mam problem, myślałam o warzywach z grilla lub pary :knuje:
Ja jadam pangę, bardzo ją lubię ;) Chociaż ja w ogóle lubię ryby i jadam różne i często :)

Dodany tekst: 24 Lut 2009, 11:42:36

Cytat: tiliam w 23 Lut 2009, 21:42:24
ja robiłam to tylko z piersią kurczaka zamiast ryby - nazwaliśmy to z małżem "MUMIĄ"

nie smakowało nam - pierś się nie dopiekła, ciasto też od spodu przesiąkło mięsem a na górze zaczęło się już przypalać:/

Hmm, mi nic takiego się nie przytrafiło ;) Może jednak ryba ma delikatniejsze mięso i szybciej się piecze niż kurczak :knuje:

jo_miekka

Bo taką pierś lepiej wcześniej obsmażyć lekko z obu stron. Mi wyszło :)

tusia

Wygląda pysznie! :thumbup:
Szkoda tylko, że w Warszawie nie mam piekarnika :(
Będę musiała namówić moją Mamusię na zrobienie rybki, jak tylko przyjadę do domu ;)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

inkageo

Robię dzisiaj tą rybkę :D Co to znaczy "nagrzany piekarnik"? ;)

Dodany tekst: 28 Lis 2009, 11:14:24

A z ryby nie wycieka woda i nie psuje ciasta? Podsmażyć ją najpierw trochę?
Imagine there is no hate

aniak1211

inkageo
Jak rozmrozisz rybe to mozesz ja "wytrzec" papierowym recznikiem :)

malybob

Ja lubilam pange,ale tesciowa zabronila truc jej syna...

emcia

Cytat: malybob w 28 Lis 2009, 12:42:38
Ja lubilam pange,ale tesciowa zabronila truc jej syna...

pierwsza odpowiedź na tego posta jaka przyszła mi do głowy  "to otruj teściową..." ;)
nie gniewaj się, ja mam takie poczucie humoru

malybob

:rotfl:
Nie gniewam sie. Ale tesciowa za fajna ,zeby ja truc. I rzadko sie wtraca, wiec tym skuteczniejsze bylo jej ostrzezenie przed panga.

marlen_ka

a co macie przeciwko pandze? my jej tutaj nie jadamy bo mamy tutaj wielki wybór pysznych ryb, ale w Polsce przez pewein okres czasu jedlismy pange dosyc czesto

zwierzatko_mojej_mamy

marlen_ka - temat - rzeka ;P wpisz se w googla panga, hormony, mocz kobiet ciezarnych i juz masz wszystko jak na dloni ;D
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

ishka82

inkageo

Cytat: ishka82 w 08 Gru 2009, 13:11:18
inkageo, jak Ci się ryba udała?
Udała się :D Chociaż nie obyło się bez komplikacji i bluźnierstw pod jej adresem :D Miałam tylko jedno ciasto francuskie, a filetów z limady sztuk 5.. Ciasta było za mało, więc się nagimnastykowałam, żeby je rozciągnąć i opleść te ryby minimalną ilością ;) Nie wyglądało tak ładnie jak u Ciebie, ale smakowało dobrze  :beer:
Imagine there is no hate

ishka82

inkageo, cieszę się, że wyszło, chociaż fakt ciasta na to sporo idzie, szczególnie jeśli filety są spore ;) Piszesz o filetach z limady...nie znam tej ryby :hmm: Smaczna? Chyba u nas w sklepach nie widziałam, bo pewnie bym spróbowała jako rybożerca :D

inkageo

Cytat: ishka82 w 08 Gru 2009, 20:00:33
inkageo, cieszę się, że wyszło, chociaż fakt ciasta na to sporo idzie, szczególnie jeśli filety są spore ;) Piszesz o filetach z limady...nie znam tej ryby :hmm: Smaczna? Chyba u nas w sklepach nie widziałam, bo pewnie bym spróbowała jako rybożerca :D
Ja nie jestem rybnym koneserem, bo z ryby najbardziej lubię smażoną panierkę, dla mnie ryba jak ryba, prawie każda ma taki sam smak. Odróżniam tylko łososia i pstrąga, a panga, mintaj, limada, sola, dorsz, dla mnie to wszystko jedno ;D Biorę najczęściej solę francuską, albo dorsza grenlandzkiego, jak nazwa wskazuje obie są odławiane w Chinach, co mnie najbardziej wkurza  :zly: Kiedyś przeszukałam całą zamrażarę w Kauflandzie i nie znalazłam ryby z innego źródła ;D
Imagine there is no hate

dragonfly

Cytat: inkageo w 08 Gru 2009, 20:21:15Biorę najczęściej solę francuską, albo dorsza grenlandzkiego, jak nazwa wskazuje obie są odławiane w Chinach
opluty opluty opluty opluty opluty opluty