Wołowina - Wasze sposoby na...

Zaczęty przez mobka, 24 Sty 2009, 03:38:46

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Robicie coś z wołowiny? Ja czasem miałabym ochotę, ale z tego co pamiętam wołowina dość długo pozostaje twarda i trzeba ją długo dusić... No i w zasadzie jedyny przpis jaki znam to rolady wołowe  :blush:

Jak macie jakieś sprawdzone przepisy to proszę podzielcie się :)

noki

Zazwyczaj marynuje wolowine w czerwonym winie z dodatkiem ziol, ktore akurat sa pod reka, octu balsamicznego i oliwy, zostawiam na noc w lodowce, na drugi dzien smaze/pieke/griluje. Mieso rozpada sie w ustach i wcale nie trzeba dlugo smazyc.
Czesto zdarza mi sie tez robic zupe gulaszowa.
Drobno kroje wolowine, podsmazam szybko na duzym ogniu, wrzucam do garnka z gotujaca sie woda i gotuje az bedzie miekka. W miedzyczasie podsmazam 2 spore cebule [porcja na 1kg miesa], dusze pora drobno pokrojonego (czesto mam przygotowane porcje w zamrazalniku, imho zamrozony nie ma takiego agresywnego smaku), 3-4 papryki, 1 mala chilli lub ostra papryka w proszku. Jak ktos lubi mozna dodac ziemniaki. Przyprawy - czosnek sproszkowany, swiezy czosnek starty na tarce, pieprz, sol, galka muszkatolowa, ew. lisc laurowy, ziele angielskie. Pod koniec wlewam zageszczony sok pomidorowy, ok. 1 szklanki, mozna zastapic koncentratem, ale imho smak nie ten. Jesli jest za rzadka mozna podprawic zasmazka.

inkageo

Wołowinę kroję w plastry, wykrawam tłuszcz i wszystko co białe ;) Rozbijam żeby plastry były cieniutkie, posypuję je pieprzem, odrobiną soli, panieruję w mące i delikatnie podsmażam na patelni. Prosto z patelni przekładam do garnka (ja mam szybkowar). Zalewam bulionem (tyle żeby przykryło mięso, najczęściej ok. 1 litra, bulion robię z kostki wołowej albo cielęcej). Dorzucam całą cebulę, jak mam to jedną marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, selera, przyprawy - liścia laurowego, ziele angielskie, pieprz (już nie solę bo bulion słony). Zamykam szybkowar i gotuję ok. 30 minut. W normalnym garnku to pewnie będzie ok. godziny, ale jest ten plus, że można sprawdzać czy miękkie w trakcie gotowania. Jak ktoś woli gęsty sos, to później można go dodatkowo zagęścić mąką.
Mięso jest mięciutkie i sos też bardzo dobry. Jak robię to z 1.5 kg mięsa i mam spokój na kilka dni ;) To chyba jedyna moja potrawa warta polecenia ;)
Imagine there is no hate

abkasia

inkageo noki, fajne te wasze gulasze... ja powinnam jesc wolowinke, tylko nie mam szybkowaru..kurcze chetnie bym sobie kupila.. tylko kasy brak.. :headbang:

salsa

ja mam kilka kawałków wołowiny zamrożonej w lodówce, choc nie jem zbyt często czerwonego mięsa, powiedzmy raz na dwa tygodnie. Robie z tego steki z zielonym pieprzem i/ lub rozmarynem, piekę, robie wsad do cannelloni lub chilli con carne, sos bolognese, lasagne, smażę wołowinę po chińsku w rożnych warzywach, grzybach itp. albo marynuje i potem piekę lub smażę sote, mozna tez zrobic domowy kebab  ;)
jesli robię steki, to lubię średnio wysmażone - czesto ludzie spiekają to na wiór i może dlatego wiele osob mysli, ze to trudne mieso.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

panikarola

ja robie taka niby zupę, niby gulasz z winem

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Cielecina_po_grecku,,5579431,9495.html

tylko zamiast cielęciny dawałam wołowinę. pyszne to wychodzi! należy do top moich przepisów, zaraz obok tajskiego i fasolki, o której kiedyś pisałam.
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zuzia

mobka
a moze po prostu bitki?
mięsto trzeba roztłuc, obtoczyć w mącze i podsmażyć. później wkładasz to wszystko na patelnię lub do garnka (jak ci wygodniej), podlewasz wodą i dusisz. ja zawsze dodaję grzyby razem z wywarem i wychodzi pycha.

giga

Znalazłam w internecie przepis na gulasz węgierski z coca colą. Ciekawe połączenie wołowiny z colą.
Wklejam przepis:

SKŁADNIKI: ok. 1,3 kg mięsa wołowego, 2 łyżki margaryny, 2 szklanki posiekanej cebuli, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki nasion kminku, pół szklanki Coca Coli, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 4 posiekane pomidory, 3 łyżki mąki, ugotowany makaron.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać margarynę i usmażyć mięso na brązowo. Wyjąć mięso, a na pozostałym tłuszczu smaży do miękkości cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, sól i nasiona kminku i gotować przez minutę. Dodać mięso, colę, wino i posiekane pomidory. Przykryć pokrywką i dusić ok.  1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać mąkę z małą ilością wody i dodać do gulaszu . Gotować jeszcze 3-5 minut. Podawać z makaronem.

magdarynka

Zupa gulaszowa to jest to, zwlaszcza na w zimne dni.

panikarola

magdarynka, zrob z tego greckiego przepisu, naprawde dobra!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

nionczka

Ja z czerwonego miesa jadam wylacznie wolowine. Glownie gulasz i cienkie filety z grila. Do wszystkich dan z miesem mielonym tez uzywam wolowiny.

salsa

nionczka, to tak ja ja, jesli juz jem czerwone mieso to wołowinę
świniny raczej nie jadam ;) czasem musze zjeść schabowego u tesciowej - i to jeszcze w podwójnej  panierce (mąka jajko bułka) cały dzień mi to potem lezy na żołądku, ale czego sie nie robi dla Mamusi męza lol

magdarynka

Cytat: panikarola w 25 Sty 2009, 14:15:16
magdarynka, zrob z tego greckiego przepisu, naprawde dobra!
Obiecuje zrobic

siog

fajne przepisy dziewczyny! ja z czerwonego miesa jem tylko wolowine/cielecine. jest b zdrowe.

Inka czy te marchewke i reszte kroisz czy dajesz w calosci?

inkageo

Imagine there is no hate

golinda

Cytat: mobka w 24 Sty 2009, 03:38:46
Robicie coś z wołowiny? Ja czasem miałabym ochotę, ale z tego co pamiętam wołowina dość długo pozostaje twarda i trzeba ją długo dusić... No i w zasadzie jedyny przpis jaki znam to rolady wołowe  :blush:

Jak macie jakieś sprawdzone przepisy to proszę podzielcie się :)

przede wszystkim wołowiny nie należy solić przed smażeniem/duszeniem, dopiero na samym końcu, wtedy jest szansa, że będzie miękka

salsa

Golinda! no własnie , podobnie jak ryby ! ;)

inkageo

Z szybkowaru czy posolona czy nie i tak jest bardzo miękka (robiłam tak i tak).
Imagine there is no hate

giga

siog

Cytat: giga w 24 Sty 2009, 22:55:25
Znalazłam w internecie przepis na gulasz węgierski z coca colą. Ciekawe połączenie wołowiny z colą.
Wklejam przepis:

SKŁADNIKI: ok. 1,3 kg mięsa wołowego, 2 łyżki margaryny, 2 szklanki posiekanej cebuli, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki nasion kminku, pół szklanki Coca Coli, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 4 posiekane pomidory, 3 łyżki mąki, ugotowany makaron.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać margarynę i usmażyć mięso na brązowo. Wyjąć mięso, a na pozostałym tłuszczu smaży do miękkości cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, sól i nasiona kminku i gotować przez minutę. Dodać mięso, colę, wino i posiekane pomidory. Przykryć pokrywką i dusić ok.  1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać mąkę z małą ilością wody i dodać do gulaszu . Gotować jeszcze 3-5 minut. Podawać z makaronem.

Giga bede dzisiaj to robic, oczywiscie z mniejszej ilosci miesa:) tak mysle czy moge zmienic margaryne na cos innego??????

nionczka

Cytat: siog w 28 Sty 2009, 14:23:14

Giga bede dzisiaj to robic, oczywiscie z mniejszej ilosci miesa:) tak mysle czy moge zmienic margaryne na cos innego??????

Zmien na oliwe, ja zawsze zmieniam w przepisach tluszcze na oliwe. Tylko czasem zostawiam jesli jest maslo :-)

didi_loczek

U mnie w domu przewaznie jadalo sie wlasnie wolowine,  swinka niet bo smerdit
Ostatnio robilam wolowine z brokulami i maslem orzechowym,  pyycha   :eat:

giga

Cytat: siog w 28 Sty 2009, 14:23:14

możesz zamienić na olej

abkasia

ja dzis cos bede z wolowinki kombinowac :)

mobka

No ja ktoregos dnia w koncu wolowine zrobilam, ale dobra wyszla  :blush: :blush:

Kupilam udxiec wolowy, pokroilam w kostke, podsmazylam z duza iloscia czosnku i cebuli, przelozylam do garnka i zalalam woda. Na tej samej patelni co mieso podsmazylam jeszcze cebuli wiecej, czosnku, papryke czerwona i zolta pokrojone w paski, odrobine kapusty i po jakims czasie to tez sru do garnka ;)

Do tego ziele angielskie, lisc laurowy, troche kuminu, sos chili slodki, sol, pieprz, odrobine sosu sojowego ciemnego i dusilam dalej. Jak mieso bylo juz w miare miekkie dodalam lyzke koncentratu i sos zagescilam maka. Wyszlo bardziej danie jednogarnkowe niz gulasz, ale bylo boskie :D

Moze w weekend znow zrobie :D

Maz byl w 7 niebie :D  :blush: