Wołowina - Wasze sposoby na...

Zaczęty przez mobka, 24 Sty 2009, 03:38:46

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mobka

Robicie coś z wołowiny? Ja czasem miałabym ochotę, ale z tego co pamiętam wołowina dość długo pozostaje twarda i trzeba ją długo dusić... No i w zasadzie jedyny przpis jaki znam to rolady wołowe  :blush:

Jak macie jakieś sprawdzone przepisy to proszę podzielcie się :)

noki

#1
Zazwyczaj marynuje wolowine w czerwonym winie z dodatkiem ziol, ktore akurat sa pod reka, octu balsamicznego i oliwy, zostawiam na noc w lodowce, na drugi dzien smaze/pieke/griluje. Mieso rozpada sie w ustach i wcale nie trzeba dlugo smazyc.
Czesto zdarza mi sie tez robic zupe gulaszowa.
Drobno kroje wolowine, podsmazam szybko na duzym ogniu, wrzucam do garnka z gotujaca sie woda i gotuje az bedzie miekka. W miedzyczasie podsmazam 2 spore cebule [porcja na 1kg miesa], dusze pora drobno pokrojonego (czesto mam przygotowane porcje w zamrazalniku, imho zamrozony nie ma takiego agresywnego smaku), 3-4 papryki, 1 mala chilli lub ostra papryka w proszku. Jak ktos lubi mozna dodac ziemniaki. Przyprawy - czosnek sproszkowany, swiezy czosnek starty na tarce, pieprz, sol, galka muszkatolowa, ew. lisc laurowy, ziele angielskie. Pod koniec wlewam zageszczony sok pomidorowy, ok. 1 szklanki, mozna zastapic koncentratem, ale imho smak nie ten. Jesli jest za rzadka mozna podprawic zasmazka.

inkageo

Wołowinę kroję w plastry, wykrawam tłuszcz i wszystko co białe ;) Rozbijam żeby plastry były cieniutkie, posypuję je pieprzem, odrobiną soli, panieruję w mące i delikatnie podsmażam na patelni. Prosto z patelni przekładam do garnka (ja mam szybkowar). Zalewam bulionem (tyle żeby przykryło mięso, najczęściej ok. 1 litra, bulion robię z kostki wołowej albo cielęcej). Dorzucam całą cebulę, jak mam to jedną marchewkę, pietruszkę, kawałek pora, selera, przyprawy - liścia laurowego, ziele angielskie, pieprz (już nie solę bo bulion słony). Zamykam szybkowar i gotuję ok. 30 minut. W normalnym garnku to pewnie będzie ok. godziny, ale jest ten plus, że można sprawdzać czy miękkie w trakcie gotowania. Jak ktoś woli gęsty sos, to później można go dodatkowo zagęścić mąką.
Mięso jest mięciutkie i sos też bardzo dobry. Jak robię to z 1.5 kg mięsa i mam spokój na kilka dni ;) To chyba jedyna moja potrawa warta polecenia ;)
Imagine there is no hate

abkasia

inkageo noki, fajne te wasze gulasze... ja powinnam jesc wolowinke, tylko nie mam szybkowaru..kurcze chetnie bym sobie kupila.. tylko kasy brak.. :headbang:

salsa

ja mam kilka kawałków wołowiny zamrożonej w lodówce, choc nie jem zbyt często czerwonego mięsa, powiedzmy raz na dwa tygodnie. Robie z tego steki z zielonym pieprzem i/ lub rozmarynem, piekę, robie wsad do cannelloni lub chilli con carne, sos bolognese, lasagne, smażę wołowinę po chińsku w rożnych warzywach, grzybach itp. albo marynuje i potem piekę lub smażę sote, mozna tez zrobic domowy kebab  ;)
jesli robię steki, to lubię średnio wysmażone - czesto ludzie spiekają to na wiór i może dlatego wiele osob mysli, ze to trudne mieso.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

panikarola

ja robie taka niby zupę, niby gulasz z winem

http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/2,87561,,Cielecina_po_grecku,,5579431,9495.html

tylko zamiast cielęciny dawałam wołowinę. pyszne to wychodzi! należy do top moich przepisów, zaraz obok tajskiego i fasolki, o której kiedyś pisałam.
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

zuzia

mobka
a moze po prostu bitki?
mięsto trzeba roztłuc, obtoczyć w mącze i podsmażyć. później wkładasz to wszystko na patelnię lub do garnka (jak ci wygodniej), podlewasz wodą i dusisz. ja zawsze dodaję grzyby razem z wywarem i wychodzi pycha.

giga

Znalazłam w internecie przepis na gulasz węgierski z coca colą. Ciekawe połączenie wołowiny z colą.
Wklejam przepis:

SKŁADNIKI: ok. 1,3 kg mięsa wołowego, 2 łyżki margaryny, 2 szklanki posiekanej cebuli, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki nasion kminku, pół szklanki Coca Coli, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 4 posiekane pomidory, 3 łyżki mąki, ugotowany makaron.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać margarynę i usmażyć mięso na brązowo. Wyjąć mięso, a na pozostałym tłuszczu smaży do miękkości cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, sól i nasiona kminku i gotować przez minutę. Dodać mięso, colę, wino i posiekane pomidory. Przykryć pokrywką i dusić ok.  1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać mąkę z małą ilością wody i dodać do gulaszu . Gotować jeszcze 3-5 minut. Podawać z makaronem.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

magdarynka

Zupa gulaszowa to jest to, zwlaszcza na w zimne dni.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

panikarola

magdarynka, zrob z tego greckiego przepisu, naprawde dobra!
Nic tak nie cieszy, jak seria z pepeszy.

nionczka

Ja z czerwonego miesa jadam wylacznie wolowine. Glownie gulasz i cienkie filety z grila. Do wszystkich dan z miesem mielonym tez uzywam wolowiny.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

nionczka, to tak ja ja, jesli juz jem czerwone mieso to wołowinę
świniny raczej nie jadam ;) czasem musze zjeść schabowego u tesciowej - i to jeszcze w podwójnej  panierce (mąka jajko bułka) cały dzień mi to potem lezy na żołądku, ale czego sie nie robi dla Mamusi męza lol
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

magdarynka

Cytat: panikarola w 25 Sty 2009, 14:15:16
magdarynka, zrob z tego greckiego przepisu, naprawde dobra!
Obiecuje zrobic
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

siog

fajne przepisy dziewczyny! ja z czerwonego miesa jem tylko wolowine/cielecine. jest b zdrowe.

Inka czy te marchewke i reszte kroisz czy dajesz w calosci?

inkageo

Imagine there is no hate

golinda

Cytat: mobka w 24 Sty 2009, 03:38:46
Robicie coś z wołowiny? Ja czasem miałabym ochotę, ale z tego co pamiętam wołowina dość długo pozostaje twarda i trzeba ją długo dusić... No i w zasadzie jedyny przpis jaki znam to rolady wołowe  :blush:

Jak macie jakieś sprawdzone przepisy to proszę podzielcie się :)

przede wszystkim wołowiny nie należy solić przed smażeniem/duszeniem, dopiero na samym końcu, wtedy jest szansa, że będzie miękka

salsa

Golinda! no własnie , podobnie jak ryby ! ;)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

inkageo

Z szybkowaru czy posolona czy nie i tak jest bardzo miękka (robiłam tak i tak).
Imagine there is no hate

giga

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

siog

Cytat: giga w 24 Sty 2009, 22:55:25
Znalazłam w internecie przepis na gulasz węgierski z coca colą. Ciekawe połączenie wołowiny z colą.
Wklejam przepis:

SKŁADNIKI: ok. 1,3 kg mięsa wołowego, 2 łyżki margaryny, 2 szklanki posiekanej cebuli, 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1 łyżka słodkiej papryki w proszku, 2 i pół łyżeczki soli, pół łyżeczki nasion kminku, pół szklanki Coca Coli, 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina, 4 posiekane pomidory, 3 łyżki mąki, ugotowany makaron.

SPOSÓB WYKONANIA: Mięso pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać margarynę i usmażyć mięso na brązowo. Wyjąć mięso, a na pozostałym tłuszczu smaży do miękkości cebulę z czosnkiem. Dodać paprykę, sól i nasiona kminku i gotować przez minutę. Dodać mięso, colę, wino i posiekane pomidory. Przykryć pokrywką i dusić ok.  1 godziny, aż mięso będzie miękkie. Wymieszać mąkę z małą ilością wody i dodać do gulaszu . Gotować jeszcze 3-5 minut. Podawać z makaronem.



Giga bede dzisiaj to robic, oczywiscie z mniejszej ilosci miesa:) tak mysle czy moge zmienic margaryne na cos innego??????

nionczka

#20
Cytat: siog w 28 Sty 2009, 14:23:14

Giga bede dzisiaj to robic, oczywiscie z mniejszej ilosci miesa:) tak mysle czy moge zmienic margaryne na cos innego??????

Zmien na oliwe, ja zawsze zmieniam w przepisach tluszcze na oliwe. Tylko czasem zostawiam jesli jest maslo :-)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

didi_loczek

U mnie w domu przewaznie jadalo sie wlasnie wolowine,  swinka niet bo smerdit
Ostatnio robilam wolowine z brokulami i maslem orzechowym,  pyycha   :eat:

giga

#22
Cytat: siog w 28 Sty 2009, 14:23:14


Giga bede dzisiaj to robic, oczywiscie z mniejszej ilosci miesa:) tak mysle czy moge zmienic margaryne na cos innego??????
możesz zamienić na olej
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

abkasia

 ja dzis cos bede z wolowinki kombinowac :)

mobka

No ja ktoregos dnia w koncu wolowine zrobilam, ale dobra wyszla  :blush: :blush:

Kupilam udxiec wolowy, pokroilam w kostke, podsmazylam z duza iloscia czosnku i cebuli, przelozylam do garnka i zalalam woda. Na tej samej patelni co mieso podsmazylam jeszcze cebuli wiecej, czosnku, papryke czerwona i zolta pokrojone w paski, odrobine kapusty i po jakims czasie to tez sru do garnka ;)

Do tego ziele angielskie, lisc laurowy, troche kuminu, sos chili slodki, sol, pieprz, odrobine sosu sojowego ciemnego i dusilam dalej. Jak mieso bylo juz w miare miekkie dodalam lyzke koncentratu i sos zagescilam maka. Wyszlo bardziej danie jednogarnkowe niz gulasz, ale bylo boskie :D

Moze w weekend znow zrobie :D

Maz byl w 7 niebie :D  :blush: