Niemowlę - rozszerzenie diety

Zaczęty przez gatka2804, 06 Sty 2009, 10:32:14

vobi

twinnie, dobra kobieto doswiadczona w gotowaniu obiadkow dla niemowlat, zagladnij tutaj http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,3815.0.html i wrzuc jakies przepisy wlasne... wem ze juz gdzies pisalas, ale to porozrzucane po roznych watkach jest...  :blush:

:daisy:

Dodany tekst: 24 Maj 2009, 20:36:13

Cytat: jusia w 22 Maj 2009, 22:16:50
aja ja bym teraz do marchewki dodała ziemniaka, pozniej dynie, niech to bedzie taka baza...a pozniej co zechcesz, brokuł, kalafiorek, pietruszka, seler (ja teraz dodaje w kawalku pietruszke i selera dla smaku, a pozniej wyjmuje), fasolke szparagowa, groszek...dodaj łyżeczkę dobrego masła..to jest naprawde smaczne...co do mięsa, ja nigdy nie gotowałam mięsa oddzilenie, do gotującej się wody wrzucam pokrojoną na małe kawałeczki pierś...i dorzucam resztę warzyw, na 15 min przed koncem wsypuje łyżkę albo 2 kaszy manny....no i ostatnio pod koniec gotowania żółtko hartuje z zupą i wlewam, no ale ja robie słoiczki (takie ok. 190- ml) na 3 dni, to samo robię z cielęciną...

jusia, wrzuc to pls do watku "przepisowego" http://strefaslubna.pl/forum/index.php/topic,3815.0.html

doris8008

tak, my byliśmy na mieszanym od poczatku, czyli rozszezrzanie jak przy sztucznym (bo w moim przypadku przewaga tego sztucznego była). a wg mnie wprowadza się od piątego miesiąca, czyli czwarty skończony - na słoiczkach jest oznaczenie "po 4 miesiącu", co z kolei w tym przypadku oznacza "po skończonym czwartym miesiącu", czyli de facto w piątym :) nie wiem czy dostatecznie jasno się wyrażam... no ale nawet w tych nowych wytycznych jest mowa o "pierwszym miesiącu" od dnia urodzenia, drugi jest zatem jak jest skończony pierwszy, trzeci jak skończony drugi itp. czyli piąty miesiąc to skończony czwarty (czyli cztery miesiące i jeden dzień życia) - z resztą tak samo interpretuje to nasza pediatra, która od skończonego czwartego zaleciła rozszezrzać dietę

abkasia

Cytat: mayagaramond w 24 Maj 2009, 14:12:14
Ale karmienie piersia jest najzdrowsze dla dziecka. Kazdy lekarz to powie. WHO zaleca do 6 m-ca zycia karmienie wylacznie piersia.

Dla matki tez wygodniejsze, nie musi nic gotowac i ten pokarm nic nie kosztuje ;) (nie mowie tu przypadkach, gdy matka nie ma pokarmu, ma jakies zapalenie itp.)
bo tak jest i nikt tego tutaj nie kwestionuje.. nam chodzi o samo podejscie do karmienia. a na gazecie na tym forum laktacyjnym chodzi o to ze np niedopuszczalne dla nich jest karmienie dziecka mlekiem odciagnietym. czasem dziecko nie chce ssac z piersi,co nie znaczy ze nie mozna mu podawac swojego mleka.. ;D a dla tych lasek to jest nie do przyjecia..

mayagaramond

Cytat: abkasia w 24 Maj 2009, 21:40:25
bo tak jest i nikt tego tutaj nie kwestionuje.. nam chodzi o samo podejscie do karmienia. a na gazecie na tym forum laktacyjnym chodzi o to ze np niedopuszczalne dla nich jest karmienie dziecka mlekiem odciagnietym. czasem dziecko nie chce ssac z piersi,co nie znaczy ze nie mozna mu podawac swojego mleka.. ;D a dla tych lasek to jest nie do przyjecia..

dzieki za wyjasnienie, bo jakos inaczej zrozumialam :) A co do tych lasek - coz nagorliwosc jest gorsza od faszyzmu.

W niemieckim forum jest tez pare mam, ktore karmily chyba do 3 roku zycia... Ale np. w Afryce ma to jak najbardziej sens, mleko matki jest za darmo.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

marax

dlatego spotkalam sie z opinia ze te zalecenia who sa dla europy nieobiektywne gdyz WHO uklada je kladac nacisk wlasnie na afryke I wydluza okresy bezwzglednego karmienia piersia

vobi

ooo, terazja, czyzbys zostala Mama? I nawet sie nie pochwalilas?? Nieladnie....

kasiad

Cytat: abkasia w 24 Maj 2009, 11:33:51
ja poczytywalam troche forum na gazecie o karmieniu piersia, i stwierdzilam, ze te dziewczyny zachowuja sie jak czlonkinie jekiejs sekty!!

ja też tak niestety stwierdziłam ;D

jestynka

tak, to forum jest zabójcze ;)

ale ludzie jak się pytają o dziecka, to też pada sakramentalne pytanie o cyca
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

vobi

Cytat: jestynka w 25 Maj 2009, 08:46:29

tia... moja sasiadka, z ktora utrzymujemy kontakty jedynie na poziomie "dzien dobry coz za ohydna pogoda" ;) widzac mnie z wozkiem zagladnela do niego, powiedziala "Sliczny bobas" i ... rzucila pytanio-stwierdzenie "Piersia Pani karmi?" umarlam - nie obchodzilo jej ani czy to dziewczynka czy chlopak, ani w jakim wieku ani jak ma na imie ani czy jest zdrowe - tylko czy karmie piersia... w pierwszym szoku nawet glupia zaczelam sie tlumaczyc  :headbang: ale potem jak ochlonelam dotarlo do mnie ze po pierwsze nie musze sie nikomu, zwlaszcza zupelnie obcym osobom, tlumaczyc z takich rzeczy, po drugie - to jest dosc intymne pytanie w zasadzie, moj cyc jakby nie patrzec  :zly:

kasiad

Cytat: jestynka w 25 Maj 2009, 08:46:29

tak, mnie w zeszłym tygodniu też kilkakrotnie pytano, czy karmię piersią  :stupid:
a co to kogo obchodzi czym karmię   :headbang:

jestynka

jeszcze swojej babci wybaczam takie pytanie, bo za jej czasów jak kobieta nie miała pokarmu to był mega problem. Ona sama wykarmiała w szpitalu obce dziecko i potem dawała mleko dla tej dziewczynki.
Ale że osoby młode tak się pytają, to już mnie bardziej dziwi

kasiad

Cytat: vobi w 25 Maj 2009, 08:57:28
tia... moja sasiadka, z ktora utrzymujemy kontakty jedynie na poziomie "dzien dobry coz za ohydna pogoda" ;) widzac mnie z wozkiem zagladnela do niego, powiedziala "Sliczny bobas" i ... rzucila pytanio-stwierdzenie "Piersia Pani karmi?" umarlam - nie obchodzilo jej ani czy to dziewczynka czy chlopak, ani w jakim wieku ani jak ma na imie ani czy jest zdrowe - tylko czy karmie piersia... w pierwszym szoku nawet glupia zaczelam sie tlumaczyc  :headbang: ale potem jak ochlonelam dotarlo do mnie ze po pierwsze nie musze sie nikomu, zwlaszcza zupelnie obcym osobom, tlumaczyc z takich rzeczy, po drugie - to jest dosc intymne pytanie w zasadzie, moj cyc jakby nie patrzec  :zly:

vobi, jak Olek miał 4 tygodnie jechaliśmy z nim do lekarza
czekając, aż Mąż zejdzie do samochodu stałam na podwórku trzymając Małego w foteliku
i nagle idąca chodnikiem obca kobieta mówi: "ale fajny Maluszek, ile ma?" , ja na to: "4 tygodnie", a ona na to: "karmi pani piersią?"  :padam: obca baba o to pyta  :stupid: nie sąsiadka, nie znajoma, obca baba przechodząca akurat pod naszym blokiem  :headbang: a ja durnowata, zaczęłam się tłumaczyć, że dokarmiam, że Synek nie chce ssać piersi  :padam: teraz już nie jestem taka szczera  :mocking: i odpowiadam z premedytacją: "tak, karmię"  :mocking:

vobi

jestynka, no babcia to jednak ktos bliski, to akurat do niej chyba nie mialabym pretensji, ale jakies sasiadki czy w ogole obce osoby, tak jak kasiad pisze - to juz jest jakas paranoja. Chyba mit matki-polki powoduje, ze jak juz urodzisz dziecko to piersi staja sie dobrem ogolnonarodowym ;D

zwierzatko_mojej_mamy

trzeba bylo odpowiedziec, ze karmicie stopa lol lol no co za durne babony - znaczy te obce lol lol
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

jestynka

Cytat: zwierzatko_mojej_mamy w 25 Maj 2009, 09:13:20
trzeba bylo odpowiedziec, ze karmicie stopa lol lol no co za durne babony - znaczy te obce lol lol

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

abkasia

Cytat: kasiad w 25 Maj 2009, 09:10:27
vobi, jak Olek miał 4 tygodnie jechaliśmy z nim do lekarza
czekając, aż Mąż zejdzie do samochodu stałam na podwórku trzymając Małego w foteliku
i nagle idąca chodnikiem obca kobieta mówi: "ale fajny Maluszek, ile ma?" , ja na to: "4 tygodnie", a ona na to: "karmi pani piersią?"  :padam: obca baba o to pyta  :stupid: nie sąsiadka, nie znajoma, obca baba przechodząca akurat pod naszym blokiem  :headbang: a ja durnowata, zaczęłam się tłumaczyć, że dokarmiam, że Synek nie chce ssać piersi  :padam: teraz już nie jestem taka szczera  :mocking: i odpowiadam z premedytacją: "tak, karmię"  :mocking:
trzeba bylo powiedziec, ze karmisz schabowym z kapusta... :rotfl:

kasiad

Cytat: abkasia w 25 Maj 2009, 09:23:33

chyba następnym razem tak odpowiem :D

mayagaramond

Cytat: abkasia w 25 Maj 2009, 09:23:33

albo ja nie, ale maz :)

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

marax

rzeczywiste nawet nie zauwazylam ale to podstawowe pytanie wszystkich.Tesciowa i inne ciotki mialy niezla mine jak na imieninach nalalam sobie kieliszek wina i na stwierdzenie "przeciez karmisz"  ja odpowiedzialam "dzisiaj mam wolne mala dostanie butelke" wszytkie siedzace ciotki mialy takie miny jakbym byla jakas wyrodna kobieta .Zadna z nich tez nie mogla zrozumieć jak zaczne studia od pazdziernika i takie male (prawie 9 miesieczne) dziecko zostawie.

abkasia

Cytat: maraxela w 25 Maj 2009, 09:57:20
rzeczywiste nawet nie zauwazylam ale to podstawowe pytanie wszystkich.Tesciowa i inne ciotki mialy niezla mine jak na imieninach nalalam sobie kieliszek wina i na stwierdzenie "przeciez karmisz"  ja odpowiedzialam "dzisiaj mam wolne mala dostanie butelke" wszytkie siedzace ciotki mialy takie miny jakbym byla jakas wyrodna kobieta .Zadna z nich tez nie mogla zrozumieć jak zaczne studia od pazdziernika i takie male (prawie 9 miesieczne) dziecko zostawie.
bo ludzie za bardzo wsadzaja nos w nieswoje sprawy...

marax

jedna mi powiedziala -a po co ci te studia ?

foszek

Ja wychodzac ze szpitala spotkalam babe w windzie, popatrzyla na malego: O jaka ladna ma buzie, widac ze karmi pani piersia :D

vobi

Cytat: foszek w 25 Maj 2009, 10:40:38
Ja wychodzac ze szpitala spotkalam babe w windzie, popatrzyla na malego: O jaka ladna ma buzie, widac ze karmi pani piersia :D

aaaa... to Hanka szpetna bedzie okrutnie... :(

Angie

vobi moja Lena też bo ona głównie na butelce  :crazy:  :stupid:

abkasia

Cytat: Angelos w 25 Maj 2009, 11:55:35
vobi moja Lena też bo ona głównie na butelce  :crazy:  :stupid:
ale co masz malo pokarmu? mam nadz ze moge zadac Ci takie pytanie? ;)