Gęś z farszem

Zaczęty przez Anupka, 11 Gru 2008, 20:45:04

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anupka

Tłumaczę właśnie przepis na gęś faszerowaną i nie jestem pewna, czy wszystko gra, bo końcówka jak dla mnie jest zaskakująca i kłóci się z nazwą tego dania. Ale ja sie nie znam na gotowaniu. Może któraś pomoże rozgryźć, czy taka wersja jest możliwa?

GĘŚ FASZEROWANA

W dużej części Europy Zachodniej, a więc także i w Holandii zjada się w Boże Narodzenie gęś. W Holandii zwyczaj ten zanikł nieco w latach 30. i 40. Gęsi  były wtedy zbyt kosztowne dla Holendrów ze względu na odbudowę kraju po wojnie i zastąpiono je kurczakami. Dzisiaj, pod wpływem amerykańskich programów telewizyjnych coraz więcej osób wybiera indyka.

SKŁADNIKI:

- 1 gęś ok. 4 kg (na 6 osób)
- umyte: wątróbka, serce i żołądek z gęsi
- 3 twarde kwaśne jabłka (np. złota reneta)
- 100 gram rodzynek
- 3 kromki białego chleba bez skórki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- pół łyżeczki goździków
- pieprz
- sól
- trochę masła
- sznurek lub wykałaczki

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Pokrój organy z gęsi na małe kawałki i usmaż je w maśle na brązowo na dużym ogniu. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Zamocz chleb na krótko w wodzie, a następnie dobrze go wyciśnij. Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki. Wymieszaj w misce usmażone organy gęsi, chleb, rodzynki, jabłka, czosnek, wino, natkę pietruszki, przyprawy, sól i pieprz. Napełnij gęś powstałym farszem i zaszyj przy pomocy sznurka lub wykałaczek. Natrzyj gęś na zewnątrz solą i pieprzem i zrób kilka dziurek w skórze. Wlej troszkę wody na dno brytfanny i ułóż na tym gęś. Wsuń brytfannę na dół piekarnika. Gęś upiecze się we własnym tłuszczu – dzięki otworom zrobionym wcześniej w skórze, tłuszcz będzie spływał z gęsi do brytfanny. Podlewaj gęś tłuszczem z pieczenia co 15 minut, dzięki czemu pozostanie soczysta w środku, a skórka zrobi się chrupiąca. Czas pieczenia zależy od wagi gęsi – przyjmuje się około 2,5 godziny na 4 kilową gęś. Wyjmij gęś z piekarnika i usuń farsz. Przykryj gęś folią aluminiową i pozostaw na jakiś czas. Przelej część tłuszczu z pieczenia do garnka i krótko podgrzej w tym farsz, ewentualnie dolewając nieco wina. Podawaj następnie jako sos. Gęś serwuj w całości lub pokrojoną na poręczne kawałki. Świetnie smakuje z czerwoną kapustą, kapustą kiszoną lub brukselką oraz ze smażonymi lub gotowanymi ziemniakami.
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

no czyli farsz dzielisz na 2 częsci, tzn. czesc zostawiasz by ten soso zrobic. O to chodzilo?

Anupka

No właśnie chyba nie, bo jak byk stoi:

Haal de gans uit de oven en verwijder de vulling.

Czyli, żeby wyjąć gęś z piekarnika i usunąć wypełnienie.

Znaczy nie ma nic w tym przepisie o dzieleniu na części. A dla mnie jak się usunie to ze środka i zrobi z tego sos, to jaka ta gęś faszerowana?
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Anupka

Ok, zmieniam tytuł na gęś z farszem, będzie mniej dosłownie. Trzeba sobie jakoś radzić ;)

Rubin - dzięki za pomoc! Polewam trzykrotnie!

wrobelek0403

Anupka no widac taki przepis, ze z farszu robi się potem sos do polania : ) jak najbardziej dopuszczalne :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/

elve

troche of topic, ale w takim razie po kija faszerować... łatwiej byłoby od razu sos zrobić na tłuszczu z gęsi

no ale ja z tych co to ptaków w całości nie jadają :P

Anupka

Ja tam sie nie znam, ale przychylam sie do opinii elvelve, hehe..

ide wrzucic jeszcze dwa wymeczone przepisy, skoro sie juz natrudzilam z tlumaczeniem...ponoc wszystkie trzy to stere holenderskie swiateczne przepisy ;)

Polewam Wam za dobre rady :)

jo_miekka

Anupka wow! Wymaitasz!
Naprawdę będziesz to robić?

Anupka

Cytat: jo_miekka w 12 Gru 2008, 10:30:39
Anupka wow! Wymaitasz!
Naprawdę będziesz to robić?

jo... no co Ty, ja? Chyba bym przy tym pol ludnosci na kuli ziemskiej wyrznela ;)