Gęś z farszem

Zaczęty przez Anupka, 11 Gru 2008, 20:45:04

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Anupka

Tłumaczę właśnie przepis na gęś faszerowaną i nie jestem pewna, czy wszystko gra, bo końcówka jak dla mnie jest zaskakująca i kłóci się z nazwą tego dania. Ale ja sie nie znam na gotowaniu. Może któraś pomoże rozgryźć, czy taka wersja jest możliwa?

GĘŚ FASZEROWANA

W dużej części Europy Zachodniej, a więc także i w Holandii zjada się w Boże Narodzenie gęś. W Holandii zwyczaj ten zanikł nieco w latach 30. i 40. Gęsi  były wtedy zbyt kosztowne dla Holendrów ze względu na odbudowę kraju po wojnie i zastąpiono je kurczakami. Dzisiaj, pod wpływem amerykańskich programów telewizyjnych coraz więcej osób wybiera indyka.

SKŁADNIKI:

- 1 gęś ok. 4 kg (na 6 osób)
- umyte: wątróbka, serce i żołądek z gęsi
- 3 twarde kwaśne jabłka (np. złota reneta)
- 100 gram rodzynek
- 3 kromki białego chleba bez skórki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 2 ząbki grubo pokrojonego czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka kardamonu
- pół łyżeczki goździków
- pieprz
- sól
- trochę masła
- sznurek lub wykałaczki

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzej piekarnik do 180°C. Pokrój organy z gęsi na małe kawałki i usmaż je w maśle na brązowo na dużym ogniu. Namocz rodzynki w ciepłej wodzie. Zamocz chleb na krótko w wodzie, a następnie dobrze go wyciśnij. Obierz jabłka i pokrój je na małe kawałki. Wymieszaj w misce usmażone organy gęsi, chleb, rodzynki, jabłka, czosnek, wino, natkę pietruszki, przyprawy, sól i pieprz. Napełnij gęś powstałym farszem i zaszyj przy pomocy sznurka lub wykałaczek. Natrzyj gęś na zewnątrz solą i pieprzem i zrób kilka dziurek w skórze. Wlej troszkę wody na dno brytfanny i ułóż na tym gęś. Wsuń brytfannę na dół piekarnika. Gęś upiecze się we własnym tłuszczu – dzięki otworom zrobionym wcześniej w skórze, tłuszcz będzie spływał z gęsi do brytfanny. Podlewaj gęś tłuszczem z pieczenia co 15 minut, dzięki czemu pozostanie soczysta w środku, a skórka zrobi się chrupiąca. Czas pieczenia zależy od wagi gęsi – przyjmuje się około 2,5 godziny na 4 kilową gęś. Wyjmij gęś z piekarnika i usuń farsz. Przykryj gęś folią aluminiową i pozostaw na jakiś czas. Przelej część tłuszczu z pieczenia do garnka i krótko podgrzej w tym farsz, ewentualnie dolewając nieco wina. Podawaj następnie jako sos. Gęś serwuj w całości lub pokrojoną na poręczne kawałki. Świetnie smakuje z czerwoną kapustą, kapustą kiszoną lub brukselką oraz ze smażonymi lub gotowanymi ziemniakami.
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rubin04

no czyli farsz dzielisz na 2 częsci, tzn. czesc zostawiasz by ten soso zrobic. O to chodzilo?
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login
  Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Anupka

No właśnie chyba nie, bo jak byk stoi:

Haal de gans uit de oven en verwijder de vulling.

Czyli, żeby wyjąć gęś z piekarnika i usunąć wypełnienie.

Znaczy nie ma nic w tym przepisie o dzieleniu na części. A dla mnie jak się usunie to ze środka i zrobi z tego sos, to jaka ta gęś faszerowana?
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Anupka

Ok, zmieniam tytuł na gęś z farszem, będzie mniej dosłownie. Trzeba sobie jakoś radzić ;)

Rubin - dzięki za pomoc! Polewam trzykrotnie!
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

wrobelek0403

Anupka no widac taki przepis, ze z farszu robi się potem sos do polania : ) jak najbardziej dopuszczalne :)
Za dwadzieścia lat bar­dziej będziesz żałował te­go, cze­go nie zro­biłeś, niż te­go, co zro­biłeś. Więc od­wiąż li­ny, opuść bez­pie­czną przys­tań. Złap w żag­le pomyślne wiat­ry. Podróżuj, śnij, odkrywaj. /M.Twain/
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

elve

troche of topic, ale w takim razie po kija faszerować... łatwiej byłoby od razu sos zrobić na tłuszczu z gęsi

no ale ja z tych co to ptaków w całości nie jadają :P

Anupka

Ja tam sie nie znam, ale przychylam sie do opinii elvelve, hehe..

ide wrzucic jeszcze dwa wymeczone przepisy, skoro sie juz natrudzilam z tlumaczeniem...ponoc wszystkie trzy to stere holenderskie swiateczne przepisy ;)

Polewam Wam za dobre rady :)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

jo_miekka

Anupka wow! Wymaitasz!
Naprawdę będziesz to robić?

Anupka

Cytat: jo_miekka w 12 Gru 2008, 10:30:39
Anupka wow! Wymaitasz!
Naprawdę będziesz to robić?

jo... no co Ty, ja? Chyba bym przy tym pol ludnosci na kuli ziemskiej wyrznela ;)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login