szybkie torty dla foszka

Zaczęty przez zwierzatko_mojej_mamy, 11 Gru 2008, 12:32:12

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zwierzatko_mojej_mamy

znalezione - niesprawdzone ;)

1.Szybki tort orzechowy
z pychotka.pl

Składniki:
Gotowe blaty biszkoptowe do tortów (np. wiedeński)
2 bite śmietany w proszku
400ml chłodnego mleka
paczka orzechów laskowych
5 kawałków czekolady mlecznej
szklanka spirytusu (95%)
owoce do dekoracji (np. banan, pomarańcz, winogrona)
Sposób przygotowania:
Blaty oddzielić, każdy z nich słusznie nasączyć spirytusem. Jeden blat położyć na tortownicy, dwa pozostałe obok. Masa: Połowę orzechów i 3 kawałki czekolady zmielić w maszynce do mielenia bakali, lub w inny sposób. Do wysokiego naczynia wlać 400ml chłodnego mleka, wsypać dwie 2 bite śmietany w proszku i miksować ok. 3 minut. Po tym czasie dosypać do bitej śmietany zmielone orzechy i czekoladę, wszystko razem miksować ok 1 minutę. Nakładać masę naprzemiennie z nasączonymi blatami, do środka na masę można poukładać pokrojone w plasterki winogrona. Całość obsypać pozostałymi wiórkami zmielonymi z 2 kostkami czekolady. Całość udekorować według uznania.
Smacznego:D

2 .szybki tort wiśniowy
ze smakimprezy.pl

* trzy blaty biszkoptowe

* 500 ml śmietanki kremówki

* 1 łyżka żelatyny

* troszkę wody lub lepiej słodkiej śmietanki

* duży słoik wiśni kompotowych w zalewie

* 3 łyżki cukru pudru

* słoiczek czekolady do smarowania pieczywa

* ewentualnie słoiczek dżemu

* ewentualnie 100 ml wiśniówki

Przygotowanie torciku rozpoczynam od ubicia śmietany kremówki. Ja preferują taką 36%, wcześniej schłodzoną w lodówce. Do śmietany potrzebna będzie nam rozpuszczona żelatyna, aby związała śmietanę i pozwoliła naszemu torcikowi doczekać się gości w niezmienionym kształcie. Naszą łyżkę żelatyny rozpuszczam w połowie szklanki wrzącej wody. Jeżeli żelatyna nie chce się rozpuścić to podgrzewam ją dodatkowo na gazie aż do uzyskania konsystencji wody bez grudek. Śmietanę ubijam na sztywna pianę, dodaję 3 łyżki cukru pudru a następnie dolewam żelatynę i mieszam jeszcze przez chwilkę.
Otwieram słoik z wiśniami i odsączam wiśnie do dekoracji. Do soku z wiśni dolewam wiśniówki, jeżeli ma być to wersja dla dorosłych. Wiśniówka nie jest konieczna, więc nie ma się, co martwić, jeżeli jej nie mamy. I teraz rozpoczynamy układanie warstw naszego tortu. Pierwszy plaster biszkoptu kładziemy na talerzu ewentualnie na paterze i nasączamy sokiem wiśniowym odlanym z naszych wiśni. Najłatwiej robi się to pędzelkiem. Na blat nakładamy miękkim nożem ciepłą masę czekoladową i porcję jedną z trzech naszej bitej śmietany. Kładziemy kilka wiśni i przykrywamy drugim blatem. Blat ten mocno nasączamy i rozsmarowujemy na nim śmietanę. Ozdabiamy wisienkami i kładziemy trzeci blat. Czynność z nasączaniem, rozsmarowywaniem śmietany i układaniem wiśni powtarzamy jak w poprzednich warstwach. Wszystko posypujemy cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki, aby nie skusić się przez przypadek przed gośćmi na pyszny kawałek ciasta.
Prawda, że szybkie i pyszne :) bardzo polecam, bo jest zdecydowanie warte grzechu.

3. porzeczkowy

Składniki:
- 1 opakowanie gotowych spodow biszkoptowych,
- 1l smietany 36%,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- słoik dzemu porzeczkowego,
- czekolada.

Jak przyrządzić?
1. dwa pierwsze spody posmarowac dzemem,
2. smietane ubic wraz z cukrem i cukrem waniliowym, do momentu az bedzie sztywna
3. posmarowac wszystkie spody nakladajac ja rowniez na wierzch oraz smarujac scianki.
4. udeorowac starta czekolada lub wedlug uznania
5.schlodzic w lodowce

Smacznego!

4. kawowy
Szybki tort
składniki

* ciasto: kupic gotowy biszkopt najlepiej Delecty albo innej dobrej firmy
    * 2 smietany kremowki 30%
    * 2 sniezki tez dobrej firmy np. Gellwe
    * czekolada o dowolnym ulubionym smaku
    * wiorki kokosowe do 200g ewentualnie zmielone orzechy
    * olejek waniliowy lub smietankowy
    * kawa

przepis

Do smietany kremowki wsypać sniezki ubic na jednolita piane.W tym czasie stopic na łazni wodnej połamana w kawalki czekolade i ostudzic.
      Zaparzyc bardzo mocna kawe w ekspresie lub inaczej - kawa musi byc pozbawiona fusow. Ja daje cztery lyzeczki na 1,1/5 szklanki.Dolac lub nie olejek albo i alkohol. Kawa mocno nasaczyc pierwszy krazek biszkoptowy.
      Do ostudzonej czekolady dodać 1/3 ubitej smietany.Dobrze wymieszac i wyłozyc na pierwszy nasaczony krazek.
      Do drugiej czesci smietany dodac wiorki kokosowe; wymieszac .Powtorzyc czynnosci jak wyzej.
      Pozostala ubita smietanke wyłozyc na ostatni trzeci nasaczony krazek biszkoptowy i posypac wierzch oraz boki wiorkami.
      Mozna robic rozne modyfikacje dodatkow do smietany i zaskakiwac gosci co rusz nowa wersja np dodac do masy czekoladowej zmielone orzechy lub tez dodac orzechy do masy kokosowej. Zamiast czekolady uzyć kakao. I wiele innych pomyslow najlepiej zgodnie z własnymi gustami smakowymi.
      Jest to najszybszy do przygotowania tort a przy tym bardzo smaczny.

Smacznego.
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

foszek

Zwierzato dziekuje slicznie  :thankyou: :thankyou: :thankyou: :thankyou: :daisy: Ten kawowy to zrobie sobie, a tesciowej chyba ten wisniowy

giga

foszek oto szybki tort mojego syna
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

salsa

przeczytałam "szybkie tosty dla foszka"
i tak sie zastanawiam, czemu z biszkoptów lol

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

foszek

Cytat: giga w 12 Gru 2008, 18:37:25
foszek oto szybki tort mojego syna
giga rewelacyjny, zapisalam sobie zdjecie na kompie, na pewno wykorzystam wczesniej czy pozniej