Napoje bezalkoholowe

Zaczęty przez tusia, 04 Gru 2008, 00:53:35

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tusia

ORZEŹWIAJĄCY NAPÓJ POMARAŃCZOWY

* 2 pomarańcze
* 3 łyżki kwasku cytrynowego
* 3 łyżki cukru

Pomarańcze pokroić w kawałki i zasypać cukrem oraz kwaskiem cytrynowym.
Zalać 0,5 l. przegotowanej chłodnej wody i odstawić na 24 godz.
Po upływie tego czasu zagotować 5 l. wody z 0.5 kg cukru.
Pomarańcze zmiksować, zmieszać z wodą, odcedzić i zlać do butelek.

Smacznego :)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zosia2007

tusia 2 pomarancze na 5l wody?
Jak bylam dzieciem moja mama robila podobny sok ale uzywala 2 kg pomaranczy  :knuje:

aja

Stwierdziłam,że do tych naszych dań przyda się też cos do picia
może macie swoje ulubione napoje, koktajle, drinki bezalkoholowe?

u mnie bezapelacyjny jest napój aloesowo- winogronowy :)
zachęcam do spróbowania

trzeba tylko zaopatrzeć się w napój aloesowy  http://www.okfcorp.co.kr/ i napój winogronowy (nie sok - bo jednak smak jest inny)
można pół na pól mieszać ale ja jednak dolewam więcej napoju aloesowego :)
koniecznie napoje muszą być schłodzone lub z dużą ilościa lodu

lub

ok. 1 litr przegotowanej wody (lub butelkowanej-mineralnej), 4 limonki, 2 cytryny, cynamon, imbir i cukier.

Do miseczki wyciskamy sok z cytryn, limonek i wsypujemy cukier, tak na oko, rozcieramy z sokiem i probujemy
Przelewamy to do dzbanka, zalewamy wodą, dodajemy płaską łyżkę cynamonu i pół łyżki imbiru, nastepnie mrozimy tzn. schładzamy
Nie ma lepszej opcji na upalny dzień.

mozna  do tego napoju dodać odrobinę, ok 50-75 ml rumu, tylko po to aby uzyskać ten wspaniały aromat świetnie współgrający z limonkami i przyprawami. Ilość alkoholu w tym wypadku bedzie sladowa, a smak o wiele lepszy.

mayagaramond

Cos rozgrzewajacego:

Posiekac kawalek swiezego imbiru (ok. lyzki stolowej) i krotko podsmazyc (pol minuty). Wycisniety sok z pomaranczy, sok z limonki i ok. szklanki soku pomidorowego dodac do imbiru, zagotowac. Doprawic sola i pieprzem.

"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"