Symbol świąt - Strucla makowa

Zaczęty przez giga, 02 Gru 2008, 23:40:44

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

giga

Na świątecznym stole nie może zabraknąć makowca.
Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście.
Im więcej go użyjemy do wypieków, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok.

Korzystam z tego przepisu już od kilku lat, ciasto zawsze mi sie udaje. :eat:

                                   Strucla makowa

Ciasto:
50 dag mąki, 15 dag masła,
2 jaja,
3 żółtka,
15 dag cukru pudru,
pół szklanki śmietanki,
6 dag drożdży,
cukier waniliowy,
skórka otarta z cytryny.


Masa makowa:
20 dag maku,
20 dag cukru pudru,
2 łyżki miodu,
5 dag masła,
10 dag orzechów (włoskich lub laskowych),
po 3 dag posiekanej skórki pomarańczowej,
migdałów i rodzynków,
białko

Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z mąką, dodać resztę składników i szybko, ale dokładnie wyrobić ciasto, po czym rozwałkować je na placki długości blaszek. Mak opłukać, zalać wrzątkiem, podgotować mieszając. Osączyć, odparować i zmielić w maszynce z wkładką do mielenia maku
(w maszynce z normalnym sitkiem trzeba zmielić 2-3 razy).
W rondlu rozpuścić masło, włożyć mak, posiekane orzechy, drobno pokrojoną skórkę pomarańczową oraz resztę dodatków i ciągle mieszając, gotować na maleńkim ogniu około 15 min (mak trzeba dobrze odparować, aby wierzch ciasta nie odstawał). Masę zdjąć z ognia, lekko ostudzić, połączyć z pianą ubitą z białka, po czym jeszcze ciepłą posmarować każdy placek.
Strucle zwinąć, włożyć do wysmarowanych form i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika.
Gdy ciasto wypełni formy, zwiększyć płomień w piecyku i piec około 50 min w temp około 180*C.
Strucle można polać dowolnym lukrem.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

tusia

Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

rilla

ja zawsze robię ,ale oszukuje bo kupuje gotową mase i ja "doprawiam" tylko

giga

rilla zrób ciasto w/g tego przepisu,a masę dodaj gotową. :thumbup:
Ja lubię ten przepis bo szybko robi się ciasto drożdżowe.
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login