canelloni - ze szpinakiem; z mięsem

Zaczęty przez salsa, 06 Lis 2007, 22:30:09

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

salsa

calla, ja robie cannelloni na co najmniej 5 ssposobów

podam Ci dwa, na razie:)

[ Dodano: 06-11-2007, 22:37 ]
1>


składniki:canneloni
mrozony szpinak serek Ricotta lub serek topiony smetankowy w zastepstwie
kilka zabków czosnku
odrobina masła

sos:
puszka pomidorów (jaj mam pulpe pomidrowa domowej roboty od teściówki)
cebula
czosnek
oregano
bazylia

beszamel:
łyzka mąki masło szklanka mleka odrobina gałki muszk.
(sposbu robienia beszamelu nie opisuje bo to juz gdzies tu było:)

przygotowac sos pomidorowy:
podsmażyc cebule ddac posiekany drobno czosnek pomidory z puszki lub pulpe (niech Cie reka boska broni przed stoowaniem koncentratu pomidorowego_
do tego oregano bazylia i przyprawy

w miedzyszasie: szpinak na drugiej patelni wrzucony na rozgrzana oliwe z czosnkiem z mała iloscia masła jak sie rozmrozi i w miare ciepły dodac serek
ja robie na smak, wiec dokładnych porporcji po rposu nie znam

zrobic beszamel z uwzgledeniem wszystkich zxasad robienia beszamelu


Do brytfanki wlac beszamel i rozprowadzic dokładnie
canneloni (nie gotowac wczesniej, ma byc al dente a nie mamałyga)
naładowac szpinakiem z serkiem-najłatwiej takim czyms do nakladania masy na tort
układamy na beszamelu zalewamy sosem pomidorowym i posypujemy serem

zapiec w piekarniku 200 stopni około 50-60 min
podawac udekorowane bazylia

[ Dodano: 06-11-2007, 22:45 ]
2.


mieso mielone
oliwa
1 cebila
czosnek
oregano i bazylia
pomidory z puszki lub pulpa-koncentrat precz!

pieprz sol
cannelloni
sre ricotta lub serek homogenizowany smietankowy (naturalny)
około 370 ml mleka (to akurat odmierzam:P)
4 łyzki startego parmezanu lub innego ostrego sera

na oliwe drobno posiekana cebula, jak sie zeszkli to dodac drobno posiekany czosnek
oraz meiso mielone i zesmażyc, tak zeby nie było gumowaty i zeby było dobrze rzdrobnione
dodac pulbpe lub około 4 łyzki pomidorów z puszki
dopiero wtedy wrzucamy zioła sol pieprz itp-no do smaku, kazdy smak ma inny:)
mozna dodac cale ziarenka zielonego pieprzu z zalewy

cannelloni napełnic miesem
i ułozyc w natłuszczonej masełkiem brytfance albo naczyniu żaroodpornym.
ser ricotta (lub homogenizowany naturalny) wymieszac z mlekiem doprawic sola i pieprzem
reszte pulpy lub pomidorów ułozyc wokoło cannelloni i wyłozyc na to ser z mlekiem posypac parmezanem
do pieca na około 50 min na 200 st:)
Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

mąż mężem ale życie prywatne trzeba mieć ;)

mobka

Zgodnie z prosba, kopiuje z innego watku, zeby nie przepadlo:

Co do cannelloni - jesli robie z miesem to, podsmazam mieso mielon z cebula i czesnkiem, wlewam pulpe/sos pomidorowy (tak z 250 - 300ml, zeby za rzadkie nie bylo), przyprawaim ziolami, sola, pieprzem, papryka, jak mieso przestygnie, to napycham w rury makaronowe, wkladam do naczynia zaroodpornego, zalewam reszta sosu pomidorowego i beszamelem (lyzka masla, rozpuszczam, wsypuje bodajze lyzke maki, po chwili zalewam kubkiem mleka - wlewam sukcesywnie,, zeby wyszla odpowiednia konsystencja, sole, doprawiam galka). Na to ser zolty lub mozarella i do piekarnika.
Ze szpinakiem podobnie - rozdrobniony szpinak odparowuje, dodaje czonek, pieprz, sol, galke, ser bialy, i laduje do rurek - reszta jak wyzej wink