biała masa cukrowa do zdobienia tortów :)

Zaczęty przez bagietka12, 11 Lis 2008, 14:14:17

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bagietka12

Biała Masa Cukrowa

Składniki:
350 g cukru pudru
50 g glukozy ( w płynie lub w proszku)
2 łyżeczki żelatyny
35 ml wody

Przepis:

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.

Postawić naczynie z żelatyną na malutkim gazie lub nad parą wodną, energicznie mieszać najlepiej samą końcówka od miksera i dodać glukozę (ja dodaje w proszku), nadal mieszać.

NIE GOTOWAC!!!!

Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz .

Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie), dolać olejek np. migdałowy następnie stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając ręką.

Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat lekko posypać mąką ziemniaczaną i wałkować masę podsypując tą mąką tak aby masa nie przyklejała się do blatu.
Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort , dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki.

bagietka12

A oto mój pierwszy tort z masą cukrową  :shy:

bagietka12

zapomniałam napisać, że masa może mieć różne kolory   ;) wystarczy dodać barwnik spożywczy :)

niestety ja u mnie w mieście jeszcze nie znalazłam sklepu gdzie sprzedają takie barwniki  :confused:

bagietka12

oki napiszę w innym wątku :) akurat na zdjęciu jest tory orzechowo-cytrynowy :D mój ulubiony!!

tusia

bagietka12 nie tak dawno zastanawiałam się nad tym, jak przygotować taką masę, a tu przepis na Strefie  jupi
Super! Dzięki!  :piwko:
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

zwierzatko_mojej_mamy

a zauwazylyscie, ze to masa do torow? :> pciag sie nie wysliznie? :>
oprócz marzeń, warto też mieć wódkę

http://metryczki.pl/
www.annawilk.pl

bagietka12

sorki za błąd  :oops: już poprawiłam

Anupka

bagietka, normalnie jakie zdolnosci, normalnie chyle przed pania czola i padam na twarz!  :drunk:Torcik niczym z dobrej cukierni.. przyznaj sie, kupilas gdzies, nie? ;)
I`m looking strange in the mirror of truth, I`m not immortal I`ve lost my youth...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login