Przepyszne Ptasie Mleczko - rozpływa się w ustach :)

Zaczęty przez tusia, 07 Lis 2008, 20:04:50

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tusia

Dziewczynki, mam przepis na przepyszne Ptasie Mleczko  :D

Zrobienie go nie zajmuje dużo czasu i nie potrzeba wielu składników :)

A mianowicie:
- 2 paczki herbatników
- 1 mleko skondensowane niskosłodzone (w niebieskiej puszce 411g)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki tego samego koloru, np.: cytrynowe
- 1 galaretka innego kolory, np.: truskawkowa
  Chodzi o to, aby kolory galaretek kontrastowały się.

Zanim rozpoczniemy należy wcześniej mocno schłodzić mleko. Najlepiej wrzucić dzień wcześniej do zamrażarki, ale wystarczy na 1-2 godziny.
W jednej szklance wody rozpuścić dwie galaretki tego samego koloru, a trzecią przygotować wg przepisu z jej opakowania. Ostudzić, aż trochę zgęstnieją.
Tortownicę lub inną formę wyłożyć herbatnikami. Można je delikatnie zwilżyć odrobinką galaretki, aby nie były za suche.
Schłodzone mleko zmiksować z dwiema łyżkami cukru pudru. Chyba, że kupicie mleko słodzone, wówczas nie trzeba słodzić.
Dodać do tego schłodzone lekko gęstniejące galaretki tego samego koloru i cały czas miksować.
Ułożyć na herbatnikach w tortownicy, schłodzić kilka minut w lodówce, po czym wierzch polać trzecią gęstniejącą galaretką.
Schłodzić w zamrażarce.

Prawda, że proste?  :thumbup:  :eat:

Jak tylko będę je robiła, to wkleję Wam fotki :)
Smacznego!  :P ;)
Życie jest dane człowiekowi tylko jeden raz, więc warto je przeżyć tak,
by nie odczuć męczącego żalu po latach spędzonych bez celu...

Guests are not allowed to view images in posts, please Register or Login

bagietka12

Brzmi smakowicie :) mój przyszły uwielbia ptasie mleczko  :yes: więc się skuszę chyba i zrobię dzisiaj :)

idę włożyć mleczko do zamrażalnika  :ag:

a za przepis  :piwko:

tusia

bagietka12 na pewno będzie Wam smakowało  :yes:
Odlewam za chęci  :piwko:

zosia2007

ciasto bez pieczenia to jest to co lubie :)

polewam :piwko: za przepis - drugie jak zrobie i mi wyjdzie  :perfect:

tusia

zosia2007 dzięki za piwko  :thx:
Odlewam i życzę smacznego  :piwko:

Lwica

3 dowolne róznokolorowe galaretki (ja miałam brzoskwiniowej, agrestowej i truskawkowej)
3 małe serki homogenizowane waniliowe (dałam Danio, ale każdy inny się nada)
370 ml śmietanki 30%
Śmietan fix

Każdą galaretkę rozpuszczamy oddzielnie w 1 i 1/2 szklance wody. Do wystudzonych, ale jeszcze nie skrzepniętych galaretek dodajemy po 1 kubeczku serka i mieszając rozpuszczamy go w galaretkach. Następnie płynne galaretki wstawiamy na parę minut do lodówki - do stanu, gdy zacznie krzepnąć - każdą pojedynczo, w odstępach co kilka minut (najlepiej w dłuższych ok. 10 minutowych nawet chyba ze jest miejsce w zamrażarce albo mocno chłodzi lodówka) odstępach . Gdy pierwsza z galaretek zacznie krzepnąć wyjmujemy ją i miksujemy mikserem do uzyskania lekkiej puszystości (powoduje, że galaretki nabierają pysznej piankowej konsystencji) Wylewamy pierwsza warstwę do małej okrągłej tortownicy i czekamy kilka minut aż zastygnie. Następnie procedurę powtarzamy z drugą i trzecia galaretką. Gdy ostatnia warstwa zastygnie - ubić śmietankę ze śmietan - fixem, wyłożyć na galaretki (ja dałam jeszcze biszkopty i zalałam galaretką). Można zamiast śmietanki na wierzch poukładać owoce - np. brzoskwinie z puszki i zalać to samą galaretką. Pomysłów na ostatnią warstwę może być wiele. Jak ktoś lubi słodkie to może dosłodzić każdą galaretkę.
Kiedy życie daje ci sto powodów do płaczu, pokaż mu, że masz tysiąc powodów do uśmiechu!

aniak1211

Wiedzialam ze w przepisie bedzie cos co ciezko tu dostac :zly:
musze poprosic kolezanke o zakup dania w polskim sklepie,
reszta sie znajdzie :)
:beer: za przepis :)

mayagaramond

aaa, znam to, to klocki lego!!!

aniak - w DE nie ma galaretek owocowych lol
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

aniak1211

Cytat: mayagaramond w 06 Maj 2010, 00:58:13aniak - w DE nie ma galaretek owocowych LOL

Ja kupuje nasze polskie :D

mignon

to jest to czego szukałam :)

bo od wczoraj się zastanawiam jak wykorzystać śmietanę kremówkę, która mi zalega w lodówce ;)

mayagaramond

Cytat: aniak1211 w 06 Maj 2010, 00:33:16
Ja kupuje nasze polskie :D

musialabym podejsc do polsko-rosyjskiego sklepu, ale mam jeszcze kilka, ktore przywiozlam z PL.
"Man muß nie verzweifeln, wenn einem etwas verloren geht, ein Mensch oder eine Freude oder ein Glück; es kommt alles noch herrlicher wieder. Was abfallen muß, fällt ab; was zu uns gehört, bleibt bei uns (...)"

effik

Dorotka1981 fotka bardzo apetyczna  :)

aniak1211

Cytat: mayagaramond w 06 Maj 2010, 09:17:12
musialabym podejsc do polsko-rosyjskiego sklepu, ale mam jeszcze kilka, ktore przywiozlam z PL.
Ja tez w rosyjskim sklepie kupuje,
maja tam doslawnie kilka polskich rzeczy:)
Az dziwne ze w mojej okolicy nie ma dobrego,polskiego sklepu,
mam calkiem daleko do takiego wiec nie jezdze ;D

W innych dzielnicach co krok maja polskie sklepy.
Od jakiegos czasu TESCO wprowadzilo nasze produkty,ale nie za duzo ;)

foszek

Cytat: mayagaramond w 05 Maj 2010, 23:58:13
aaa, znam to, to klocki lego!!!

aniak - w DE nie ma galaretek owocowych lol
moge ci wyslac truskawkowa, budyn waniliowy i zelatyne, mam w nadmiarze

mignon

zrobiłam i jest bardzo dobre :)

tylko nie miałam małej tortownicy i zrobiłam w keksówce; to był mój błąd ;) nie nadaje się do sfotografowania :D

foszek

ja wczoraj zrobilam troche inaczej:
Na spod kakaowy biszkopt.
Na to warstwa zrobiona z galaretki i mleka w puszce (tezejaca galaretke zrobiona z polowy zalecanej wody) zmiksowac z mlekiem skondesowanym nieslodzonym z puszki, wlac wlozyc do lodowki az stezeje.
Nastepnie bita smietana
na to owoce zalane galaretka